Криза шлюбу та екзотичні імена хустян

Криза шлюбу та екзотичні імена хустян

d57a7f1d7a63ab1dc886999489a4b828

У січні, як правило, прийнято підбивати підсумки минулого року, аналізувати зроблене, досягнуте, вибирати життєві орієнтири на прийдешній день. Але, як кажуть, не хлібом єдиним  живуть наші краяни…. Вони одружуються,розлучаються, народжують дітей….

Протягом 2013 року Хустським РАЦСом було укладено 881шлюб. Здається, нормальна середньостатистична цифра, як для такого невеликого регіону, яке наш. Однак насторожує не інше. Нонсенсом є те, що на 338 одружень припадає 303 розлучення (виконайте просту математичну дію віднімання і у вас вийдерізниця – 35). Тобто, практично кожна друга сім’я руйнується. – зазначила начальник відділу РДАЦСу Хустського райвідділу юстиції О.В.Росоха. – І це попри те, що традиційно на теренах України найміцнішими шлюби вважаються саме в Закарпатській області.

Найчастіше розпадаються молоді сімейні пари. Якщо подивитися статистику, то пік розлучень припадає на перші роки подружнього життя: від 3-х місяців до трьох років. Наступні кризи – п’ять та десять років.  Саме в цей період виникає нерозуміння між чоловіком і жінкою, недовіра, фінансові труднощі. У результаті, сімейні пари не знаходять нічого кращого, ніж офіційно розірвати шлюб. Хоча трапляється, що розривають стосунки і люди у віці за 60 років.

Звісно, полюбляють наші дівчата одружуватись й із іноземцями – найчастіше з громадянами Росії та Чехії . Торік Хустським РАЦСом було укладено 18 таких шлюбів. «Найекзотичнішим» нареченим виявився житель Китаю.

-Однак не все у нас погано, – зауважує Оксана Василівна. – Попри все, народжуваність у нашому краї зростає і торік на світ з’явилося  1886 немовлят.  Наймолодшим двом мамам щойно виповнилось 14 років, найстаршим (теж двом) – 43. А найбагатодітнішою виявилась хустинка, яка зареєструвала 13-го малюка, народженого у 2013 році.

Серед  традиційних імен найпопулярнішими були Денис, Софія та Дарина. Звісно, ім’я – це своєрідний оберіг, супутник життя людини, це носій національних традицій та неповторності особистості. Підібрати ім’я новонародженому малюку – справа непроста. Та які тільки імена для своїх діток не вигадують батьки, аби вони завжди були в центрі уваги та вирізнялись з-поміж інших.

-Найрідкісніші імена, записані в свідоцтвах про народження у минулому році – Аполлінарія, Сінтія, Злата,  Ріта, Онобелло.  Дехто називає діток навіть подвійними іменами, наприклад, Катерина-Петра, Жофія-Анабель – поділилася О.В.Росоха.- Часом батьки вимагають вписати у метрику ймення в тому варіанті, в якому воно звучить і пишеться в російській мові: Філіп, Деніс, Анна, Крістіна.

Цікаво, що наразі багато хто з батьків підбирає ім’я для немовляти  не тільки в Інтернеті, де  можна знайти все, але навіть називає своє чадо на честь героїв певних серіалів. Зокрема, популярні торік турецькі фільми «Золотий вік. Роксолана»,  та «Любов і покарання» настільки захопили мешканців нашого району, що дві родини назвали донечок Ясмін та Гюрем. Іноді, правда, трапляється, що вже дорослі чоловіки та жінки змінюють паспорті імена та прізвища на інші, більш притаманні нашому регіонові. Зокрема, торік зареєстровано 89 випадків зміни імені.

Звичайно, ім’я – річ сугубо індивідуальна. Воно характеризує людину, як особистість, тож перед тим, як називати доньку чи сина якимось неординарним йменням, батькам варто подумати над тим, як на нього реагуватимуть оточуючі, чи не дражнитимуть дитину в школі однолітки. Екзотика екзотикою, але ми ж живемо на Україні, де достатньо своїх «рідних» прекрасних імен.

Марина Штефуца.