У Хусті на кладовищі майже не залишилось місць для поховань

к

У Хусті на кладовищі майже не залишилось місць для поховань

Офіційно з цього року мешканці міста над Тисою повинні ховати своїх близьких вже на новому цвинтарі. Проблема банальна – немає місць… Прикро, але сьогодні труднощі не тільки у живих, але навіть у небіжчиків, які не мають клаптика землі метр на два для останнього прихистку.

-Діюче кладовище у Хусті знаходиться на вулиці Сливовій, на пагорбі поблизу Замкової гори. Тут ховали людей здавна,  і з кожним роком цвинтар збільшувався. – зазначив директор «Бюро ритуальних послуг» Валерій Кондратюк. – У 2002 році біля новозбудованої тоді каплички виділили під кладовище ще додаткових 3 га землі, за 10 років їх заповнили нові могили. 

Хустські старожили розповідають: земельна ділянка під нове кладовище була виділена ще 26 років тому. Проте до цього часу питання його облаштування не стояло. Адже завжди з’являлися якісь перепони, зокрема,  не вистачало   коштів. 

-Два роки тому в місті ініціювали розробку проекту.  Проект нового цвинтаря у  Хусті вже є. Пройшов він і експертизу в Києві. – розповів Валерій Вікторович. – Земельна  ділянка, виділена під цвинтар, площею в 5 гектарів, знаходиться за містом. Нове місце поховання планують й відповідно облаштувати: звести огорожу, прокласти дороги, збудувати відповідний будиночок для ритуалу поховання. Для цього до бюджету закладено відповідні кошти. Міська влада запевняє: громадяни, у яких для родичів уже є місця на старому кладовищі, продовжать поховання там. Інші ж ховатимуть близьких на новому цвинтарі. 5-ти гектарів повинно вистачити приблизно на 15 років. Наразі на  території  діючого кладовища інша проблема – воно дуже засмічене. Люди,  прибираючи могили рідних, засмічують чужі, хоча на цвинтарі встановлено 11 кубових металевих контейнерів, є певні відведені місця для сміття, чимало тимчасових ємностей, збитих з дерева. Працівники  кладовища не розуміють – чому ж тоді краянам так складно дотримуватись порядку в місці «вічного спокою».