Які іноземні мови найпопулярніші серед хустян?

lexica-sankt-peterburg1357785954

Які іноземні мови найпопулярніші серед хустян?

Кажуть, скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина. Дійсно, наше Закарпаття завжди було дуже колоритним у мовному питанні. Наші предки вільно розмовляли українською, угорською, словацькою, чеською, румунською, німецькою, російською… Зараз, на жаль, багато хто не знає досконало навіть власної мови.

Проте з огляду на останні події в державі і підписання урядом України Асоціації з ЄС число тих, хто бажає вивчити якусь іноземну мову різко зросло. Наші краяни почали розуміти, що заробітчанство, яким вони роками заробляли на хліб у сусідній Росії припиняється, тож почали виявляти бажання оволодіти мовою однієї з країн Європейського союзу.

Цими днями в одній із соцмереж було проведено опитування, яку іноземну мову хотіли б вивчити хустяни. Звичайно, отримані результати не претендують на 100 відсотків достовірності, оскільки в акції взяли участь тільки ті, хто користується послугами глобальної мережі. Цікаво, що Інтернет-респонденти виявили найбільше бажання опанувати англійську. На другому місті – німецька і замикає трійку – угорська. Здивувало, чому ніхто з опитаних не захотів вивчати російську. Напевно, просто старші краяни вільно володіють нею, адже вивчали у школі, вишах, а молодь більше прагне до спілкування з іноземцями європейських країн.

Що стосується питання самого вивчення найпопулярнішої в Хусті англійської мови. Знайти репетитора для дорослої людини не так то й просто. Вчителі мають вдосталь «клієнтів» серед учнів, яким знання мови Великої Британії просто необхідне для того, щоб скласти випускні тести і стати студентом ВУЗу. Багато хто з молоді планує продовжити навчання за кордоном.

Серед тих небагатьох педагогів, хто таки погоджується навчати мови Даніеля Дефо  тих, кому за 30, ціни різні. Від 10 до 50 доларів за годину. Часто ціна залежить ще й від того, чи має «учень» хоча б базові знання з англійської, бо ж навчати з «нуля» дорослу людину не так то й легко.

Звичайно, попитом користуються онлайн-курси. Це так зване дистанційне навчання. Воно має свої переваги – не виходячи з дому у вільний від роботи час людина вчить слова, вимову, граматику… але є й недоліки – відсутність «живого спілкування», ніхто не підправить, якщо допущена помилка.

Вивчити німецьку в Хусті важче – бракує освітянських кадрів, хоча, з іншого боку є генетичні носії мови, котрі до цих пір не виїхали до Німеччини.

Угорська мова, незважаючи на те, що половина старшого покоління хустян (ті, кому за 60 років) більш-менш вільно володіють нею і в місті над Тисою є школа з угорською мовою навчання, не є дуже популярною. В основному мова найближчого сусіда потрібна мешканцям райцентру для працевлаштування, отримання освіти чи громадянства Угорщини.

Цікаво й те, що досить непрестижною серед хустян виявилась французька. Не виявляють особливої зацікавленості краяни й до чеської та румунської мов, а на запитання, чи хотіли б вони вивчити, скажімо, китайську, відповідають негативно.

І все ж, уміння спілкуватись мовою іншої держави ніколи не може бути зайвим, бо знання ніхто в торбі не носить. Але не варто забувати слова великого Кобзаря: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь»!

Марина Алдон.

 

Рокосово – столиця березового соку

березовий сік

Рокосово – столиця березового соку

Березняк у Рокосові, що на Хустщині, є однією з найбільш мальовничих «родзинок» краю. Тут гарно в будь-яку пору року. Це місце облюбували і наречені для весільних подорожей, і діти для рухливих ігор на свіжому повітрі, і просто охочі добре провести час на лоні природи. Самі ж мешканці Рокосова гордяться прекрасною природою у рідному селі та намагаються «видобути» з неї хоч якусь користь.

Зазвичай, кінець березня та початок квітня – час для збирання березового соку. Однак потрібно знати основні правила та умови збирання цього смачного та цілком натурального напою.

Еліксир здоров’я для родини чи березовий бізнес?

-Збирати сік для себе можна без усіляких дозволів, аби лише не псувати дерева та не сочити молодих дерев. Натомість, відповідно до Лісового кодексу України, в разі заготівлі березового соку на продаж, необхідно придбати в лісництві лісовий квиток, адже добування березового соку – спеціальний вид використання лісових ресурсів, так зване побічне користування. – наголошує провідний інженер по охороні і захисту лісу ДП «Хустське лісове дослідне господарство» Іван Брода. – Відповідно до лісового кодексу, такий вид діяльності потребує спеціального дозволу – лісового квитка. Громадяни, які бажають  здійснювати заготівлю березового соку, повинні звернутися до постійних лісокористувачів (лісгоспів), які видають відповідні квитки для добування соку у спеціально відведених для цього місцях. Категорично заборонено робити підсочування дерев у парках, лісах природно-заповідного фонду, що виконують водоохоронні захисні санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції, а також тих, які мають діаметр менший ніж 20 сантиметрів.

Де збирати березовий сік?

-Не кожне дерево підходить для того, аби із нього отримати цілющий смачний напій. Береза має мати не менше 30 років, діаметр стовбура повинен перевищувати 30 см, при цьому чим старіше дерево – тим краще і для збирання соку, і для самої берези. – зауважує Роман Келемен, громадський активіст і колишній рокосівчанин. – Слід зазначити, що збирають сік у скляну банку з широким горлом або у відро (пластик небажаний, бо додає березовому соку специфічного присмаку), зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоб березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою! Глибина отвору – не більше 2-3 сантиметрів, залежно від товщини кори. Робити отвір для збирання соку потрібно краще не на висоті 0,5 метрів, як це найзручніше для людини середнього зросту, а вище – на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. Крім того, отвір повинен знаходитись із північного боку, де зазвичай збирається найбільше березового соку. У нього потрібно вставити трубочку, якою березовий сік і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно.

Крім того, зі слів Романа Юрійовича, за 1 день з одної берези можна зібрати не більше 3-х літрів березового соку, після чого зроблений отвір необхідно обов’язково замастити мохом. Збирання більшої кількості соку (4-5 літрів) призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева – 10 років. Нормальна швидкість збирання березового соку: 3-х трилітрова банка під 30-ти річним деревом має заповнитися за 6 годин. І варто пам’ятати найголовніше – за підсочення молодого дерева з метою збирання березового соку, чи будь-які правопорушення, доведеться сплатити штраф.

 Корисні властивості березового соку

Чудодійний напій, популярний у Рокосові, використовується не тільки для тамування спраги, але й для лікування різних недугів.

-Сік містить більш, ніж 30 цінних компонентів, у тому числі: вітамін С, калій, залізо, магій, органічні кислоти, ферменти тощо. – ділиться терапевт Хустської районної поліклініки Світлана Сятиня. – На Хустщині традиційно вживають березовий сік напій замість узвару, проте з медичної точки зору пити сік найкраще по 1 склянці десь 3-4 рази на день за півгодини до прийому їжі. За наявності кашлю, ангіни чи застуди, напій варто підігріти, розбавити молоком і полоскати ним горло. Особливо корисний березовий сік для літніх людей і тих, хто страждає на гастрит, виразкові хвороби, недокрів’я, головний біль, бронхіт і туберкульоз легень, хронічний кашель чи ревматизм, радикуліт, подагру або артрит, має проблеми з печінкою.

Березова смакота

-Якщо не пити сік відразу, його можна зберегти й довше, але для цього напій потрібно злити у скляну банку і тримати у холодильнику. Однак протягом 2-3 днів сік все ж краще використати, бо із цілющого нектару він може перетворитися на отруту, – коментує рокосівчанка, справжній гурман та знавець «березової кухні» Мирослава Тегза. – До речі, є багато рецептів приготування березового соку та напоїв із нього.Ось кілька із них.

Бальзам із березового соку.

На відро свіжого соку кладуть до 3 кг цукру, 2 літри вина чи горілки та 5 штук дрібно порізаних лимонів зі шкіркою. Заливають у діжку й ставлять на 2 місяці в комору. Після цього напій розливають у пляшки й витримують у горизонтальному положенні ще 3-4 тижні.

Консервований березовий сік – старий чудо-напій відунів.

Згідно старовинного рецепту, потрібно взяти річні паростки сосни й добре їх промити, ошпарити, зняти весь наліт. Потім сік берези нагріти, але не доводити до кипіння і додати кілька жмень хвої. Розрахунок: приблизно 50 г хвої на 1 літр соку. Далі напій слід настояти протягом 6 годин і процідити. Відтак додати ложку меду й ще раз розігріти майже до самого кипіння та проварити півгодини. Готовий напій потрібно зберігати в пляшках.

Квас із березового соку.

Свіжий березовий сік можна нагріти до 35 градусів і додати в нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне холодне місце, після чого квас можна консервувати.

 

Марина Штефуца.