Хустяни долучаються до акції «Серце до серця»

serce-do-sercya

Хустяни долучаються до акції «Серце до серця»

7 квітня в сесійній залі Хустської міськради відбулося засідання міської студентської ради. На порядку денному було єдине, але надзвичайно важливе питання – проведення ІХ акції Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця», яка триватиме до 27 квітня.

Слід зазначити, що благочинна акція є платформою для єднання добрих, щирих людей з усієї України задля спільної справи – допомоги дітям із вадами зору і проходить під гаслом «Я хочу бачити життя!» До речі, у торік в області подібний захід проходив з метою підтримки дітей із вадами слуху. На ньому Закарпаття посіло почесне друге місце за кількістю зібраних коштів.

У цьому ж році акція дасть можливість закупити найсучасніше життєво необхідне обладнання для ефективного лікування дітей з вадами зору.

Мирослава Пойда

У Хусті пройшла інформаційна медична акція «Обережно, малярія!»

Anopheles quadriannulatus

У Хусті пройшла інформаційна медична акція «Обережно, малярія!»

7 квітня з нагоди Всесвітнього дня здоров’я медичний персонал Хустської районної поліклініки разом зі студентами Закарпатського базового державного медичного коледжу розповідали мешканцям міста над Тисою про малярію. Саме трансмісивні хвороби опинилися цьогоріч у центрі уваги Всесвітньої організації охорони здоров’я, тож люди в білих халатах інформували краян про небезпеку укусів комарів, москітів, клопів, кліщів, блох, вошей та інших комах.

Як зауважила організатор акції, терапевт Хустської райполіклініки Світлана Сятиня, сьогодні в Закарпатті малярію виявляють приблизно раз на 2-3 роки. Востаннє це трапилося у 2011 році. Тоді недуга потрапила в нашу область із-за кордону. До речі, з чотрирьох видів комарів, які є в нашому краї, аж три переносять інфекційні захворювання.

Крім того, зі слів лікарки, у 50-х роках на Закарпатті існувала так звана місцева малярія, якою впродовж року хворіли 100-1000 краян. Після значного сплеску хвороби у 1946 році, в області було створено три протималярійні станції: в Ужгороді, Мукачеві та Хусті. Цю недугу лікарі побороли аж у 60-х роках.

– До речі, із початком весни в лісах, скверах, парках, на полях  активізуються кліщі, –  наголосила С.І.Сятиня. –  Їхні укуси можуть викликати іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельську гарячку. Торік та позаторік в Україні було зареєстровано шість випадків кліщового вірусного енцефаліту серед людей. Недуга небезпечна тим, що вірус вражає центральну нервову систему, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – навіть до летальних наслідків.

Тож у межах інформаційної акції, студенти-медики роздавали перехожим листівки та брошурки, роз’яснювали, яких заходів особистої безпеки потрібно дотримуватись на природі.

Марина Алдон

Василь Турдай розповів журналістам про затриманого Нагірного

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Василь Турдай розповів журналістам про затриманого Нагірного

7 квітня очільник Хустської міліції,полковник Василь Турдай розповів місцевим ЗМІ про розшуканого та затриманого (через більш ніж рік після вчинення ДТП) Павла Нагірного.

Нагадаємо, що 19 листопада 2012 року о 18.00 год. на окружній дорозі поблизу Хуста тодішній директор місцевої філії Закарпатгазу Павло Нагірний у стані сильного алкогольного сп’яніння, керуючи автомобілем Джип Mitsubishi Pajero, виїхав на зустрічну смугу та протаранив Daewoo Nexia, у якому їхали мама і троє дітей. В результаті зіткнення жінка і 7-річна дівчинка померли. Ще двох дітей (9 та 12 років) було госпіталізовано.

Доки рятували постраждалих, водій позашляховика поїхав далі. Після того, як його того ж вечора затримали правоохоронці та доставили у лікарню, він звідти втік. Знайшли Нагірного під ранок у Берегівській психіатричній лікарні. Лише через 3 дні, 23 листопада Нагірного було затримано та взято під варту на підставі підозри у вчиненні злочину передбаченого ч.3 ст. 286 КК України (що «тягне за собою» позбавлення волі на строк від 7 до 12 років). Проте згодом зловмисник знову опинився у божевільні. У день, коли закінчився строк «примусового лікування», винуватець  ДТП зібрав речі і пішки перетнув кордон з Угорщиною.

Тож зі слів начальника Хустського райвідділку, Павло Нагірний без зайвого клопоту опинився в сусідній державі тому, що на той час його не було оголошено в міжнародний розшук, і в Угорщину він потрапив, як турист. Завдяки співпраці з Інтерполом, наразі вирішується питання екстрадиції нашого горе-земляка.

Крім того, як зазначив полковник Турдай, довести до логічного завершення цей резонансний злочин – є справою його честі, адже саме із-за Нагірного він не пройшов люстрацію при призначенні на посаду головного міліціянта Закарпаття.

Цікаво, що хустянина угорці «вирахували» за дивних обставин. Термін дії закордонного паспорту у нього закінчився і він саме намагався зробити собі новий, але вже на інше ім’я.

Щодо того, чи потрапивши на територію України, Павло Нагірний не опиниться знову в божевільні, Василь Турдай висловив сподівання, що цього разу зловмиснику покарання вже не вдасться уникнути. А що стосується терміну, на який може бути засуджено втікача, начальник Хустського відділку РВ УМВС України в Закарпатській області сказав, що це визначатиме тільки суд.

Марина Алдон