ЖЕК чи ОСББ? Що краще?

P4150432

ЖЕК чи ОСББ? Що краще?

Сьогодні чималий відсоток населення навіть такого невеликого міста, як Хуст, мешкає у багатоквартирних будинках. Тож краяни нерідко постають перед дилемою – управляти самотужки своїм господарством чи очікувати поки хтось (держава чи приватний сектор) запропонує свої правила гри. То що ж краще, ЖЕК чи ОСББ?

ЖЕК – організація вчорашньої доби?

Житлово-експлуатаційна організація – це структура, яка залишилась нам у спадок від Радянського Союзу, коли все належало державі, а люди отримували метри квадратні у користування. – коментує заступник Хустського міського голови з комунальних питань Микола Аннишинець. – Колишній устрій вимагав від організацій, які підтримували комунальне господарство, надавати наймачам квартир цілий спектр послуг. Так було до тих пір, поки не почалась приватизація. Багато хто оформив офіційні документи на житло, ставши повноправним господарем квартири, але при цьому вся інфраструктура, яка є невід`ємною частиною будинкового комплексу, залишилась там, де й була. У державних ЖЕКів, на моє переконання, плюсів небагато. Бо, за своєю суттю, вони – архаїзми, які не мають ані ресурсів для виконання поставлених задач, ані готовності змінюватись. І навіть держава це вже зрозуміла, давши «зелене світло» розвитку ОСББ. До речі, на балансі комунального підприємства ЖЕК №2 сьогодні перебуває 64 будинки, 34 з яких – п’ятиповерхові.  

ОСББ, ніби весла в руках човняра

Останнім часом збільшується кількість нарікань на якість послуг, наданих ЖЕКами. І на це є всі підстави, адже попри високу вартість «сервісу», позитивних змін у сфері житлового господарства мало. Як показує досвід інших країн, усі подібні питання вирішуються шляхом створення в багатоквартирних будинках товариств власників житла.

-ОСББ дозволяє господарям квартир встановлювати власні правила гри, звичайно не виходячи за рамки правового поля, – стверджує Микола Васильович. – Часто люди переконані, що ОСББ є тим же ЖЕКом. Але це помилкове судження, пережитки менталітету «совка». Бо ОСББ – це, в першу чергу, спільнота власників, які взяли на себе відповідальність, отримавши квадратні метри у будинку, можуть встановлювати власні стандарти якості життя. Скажімо, якщо у під’їзді немає світла, то голова об’єднання співвласників, вирішить це питання за годину, чи дві, викликавши електрика, заплативши йому за роботу, тоді як чекати на ЖЕК доводиться довше… Так само і з ремонтом даху, сантехнічними роботами тощо. Тобто, щоб підсумувати, пропоную уявити себе на річці. ЖЕК – це якби людина сиділа у човні і чекала,коли її приб`є до берега. Чи буде це вчасно і у необхідному місці – невідомо. З іншого боку, ОСББ – це ніби весла в руках човняра. Хоч для того, щоб дістатись суші, потрібно докласти зусиль, але плавець точно знатиме напрямок руху і пришвартується там, де сам захоче.

Слід зазначити, що наразі в Хусті вже створено  26 ОСББ та функціонують 6 житлових кооперативів. Тож об’єднання співвласників квартир – це не бажання втечі від ЖЕКу, а прагнення до чогось ефективнішого і кращого.

Переваги і недоліки ОСББ

Багато хто із мешканців багатоповерхівок побоюється, що якщо відмовитися від послуг ЖЕКу, то автоматично можна втратити певні комунальні пільги. Але це не так, – запевняє головний комунальник міста над Тисою.

– У ОСББ найбільша проблема – страх краян перед нововведеннями.  Не таємниця, що будь-які зміни, навіть на краще, викликають у людей шалений спротив. Можна організуватись і прийняти рішення про створення ОСББ і зареєструвати неприбуткову організацію. І що далі? Чи існування ОСББ на папері сформує спільноту об`єднань спільними цінностями і цілями, стандартами? Необхідний лідер, активні члени правління, постійна комунікація і взаємодія, побудова ефективної сервісної експлуатуючої організації. ОСББ на старті  своєї діяльності потребує інвестицій, часу, людей-активістів. Також слід мати на увазі, що будь-який розвиток можливий тільки за рахунок членів спільноти, а це власники всіх квартир, які об`єднались у ОСББ. А отже неприйнятна позиція «Моя хата скраю» і це доведеться пояснювати багатьом власникам.

З іншого боку, зі слів пана Миколи, голова ОСББ є повноцінним представником інтересів мешканців в органах державної влади та місцевого самоврядування. Саме тому безпосередньо з ним можна вирішувати проблеми з приводу благоустрою будинку. І якщо начальника ЖЕКу потрібно шукати десь в офісі у іншому кінці міста, то до керівника ОСББ, який, як правило, є сусідом, можна будь-коли завітати в гості.

Крім того, ОСББ отримує в користування прибудинкову територію. Тобто мешканці самі можуть вирішувати, зводити на ній ігрові майданчики для дітей, або облагородити її квіткової клумбою.

Помилково вважати, що дім починається на порозі квартири. Насправді він починається з вулиці, на якій будинок стоїть. Отже думати про добробут помешкання потрібно  у довгостроковій перспективі. І не варто забувати народну мудрість про те, що спасіння утопаючих – справа рук самих утопаючих.

Марина Алдон

 

Рак молочної залози. Симптоми та діагностика

5478205_large

Рак молочної залози. Симптоми та діагностика

Проблема ранньої діагностики захворювань молочних залоз (МЗ), у тому числі і раку молочної залози (РМЗ), є актуальною, складною і часом важко вирішуваною, в той час як РМЗ є однією з головних причин смертності жінок у віці від 45 до 55 років. Важливість своєчасної діагностики РМЗ безсумнівна, оскільки  5 і більше років після лікування живуть від 86,4 до 91,8% хворих з I і II стадіями захворюваннями, і тільки 39,8% – з III стадією. Лікування РМЗ, діагнозованого в I – II стадіях хвороби, продовжує життя на 10 і більше років до 92-98% і дозволяє проводити органозберігаючі операції, що значно покращує якість життя.

РМЗ відноситься до захворювань, що приховано протікають і мають властивість раптово прискорювати ріст і прогресувати під впливом багатьох ендогенних і екзогенних факторів. Клінічна діагностика пальпаторно визначеної пухлини, а також самостійне виявлення пухлини пацієнтом зазвичай є запізнілими. А раннє виявлення РМЗ знижує смертність на 30%. З цією метою в багатьох країнах світу проводиться суцільний рентгенівський маммографічний скринінг захворювань МЗ  (Скринінг,  англ. «screen» – просівати, – метод, який застосовується для виявлення прихованих патологічних змін серед здорового контингенту населення.) 

У той же час, у багатьох країнах йде постійний пошук нових  методів раннього виявлення патології РМЗ. Одним з таких напрямків у діагностиці  є термографія, що включає дистанційне інфрачервоне теплобачення та контактні методи. Дистанційна інфрачервона термографія (теплобачення), заснована на фіксації в реальному часі тепла, що  випромінюється ділянками людського тіла, і візуалізації відповідних теплових карт.

Отже, жінки віком від 35 років щорічно повинні проходити медичний огляд молочних залоз. Вище описаний апарат дасть змогу виявити хворобу на ранній стадії розвитку. Тому, з метою попередження хвороби, звертайтеся  до  районного лікаря-онколога, кабінет №21 (3-й поверх) Хустської районної поліклініки.

 

 

Л. Мінчак-Корж, лікар-онколог Хустської райполіклініки

Фото: Ігор  Бакбардин «Ранкова кава»

 

Раніше судимий хустянин отримав подарунок від міліціянтів

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Раніше судимий хустянин отримав подарунок від міліціянтів

За ініціативи начальника Хустського МРВ КВІ відділу державної патеніціарної служби України в Закарпатській області підполковника внутрішньої служби Сергія Бондарчука  судимий житель Хустщини отримав на день народження в подарунок – паспорт громадянина України.

Під час розмови з новоспеченим громадянином України стало відомо, що на злочинний шлях він став у свої 15 років іще з одним односільчанином. Юні «тимурівці» замість допомогти людям, вирішили їх обкрасти. Першою їхньою спільною «справою» стала крадіжка у приватному будинку. Під час проведення оперативно-розшукової діяльності «тимурівський» слід взяли правоохоронці, а потім суд, каяття та вирок.

За свій перший злочин Ігору судом було призначено покарання у вигляді 3-х років позбавлення волі, але враховуючи що він на той момент був неповнолітній законодавством передбачено відбування покарання без позбавлення волі з іспитовим строком терміном на один рік.

На початку квітня Ігору виповнилося 17 років. З цією прекрасною датою начальник ГУ ДМС України в Закарпатській області Василь Суринець разом із лейтенантом внутрішньої служби Маряною Ізай вручили хлопцеві – паспорт громадянина України. 

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС

Як не стати жертвою крадіїв?

37978-1u

Як не стати жертвою крадіїв?

До чергової частини міліції по телефону «102» звернулася місцева жителька з повідомленням , про те що з її будинку викрадено гроші.

На місці події та під час огляду будинку, правоохоронцями було вилучено сліди пальців рук та встановлено, що власники будинку від вхідних дверей тримають ключ на порозі. Невідомими особами, було винесено гроші на кругленьку суму.

Очільник хустської міліції Василь Турдай, звертається до жителів Хустщини з проханням подбати про безпеку свого житла. А це надійно замикати двері, закрити вікна на будинках та сховати цінні речі в надійних місцях. Так, як , особливо «урожайним» для злодіїв є період, коли люди святкують або залишають без нагляду своє помешкання.

Щоб ваша оселя не стала предметом наступного аналізу правоохоронців, варто прислухатися до кількох простих порад, які дають міліціонери:

      Підтримуйте добрі стосунки зі сусідами. Зайва пара пильних очей ніколи не завадить.

      Не повідомляйте домашню адресу і номер телефону стороннім без потреби.

      не носіть ключі від квартири разом з документами. Втративши ключі, негайно замініть замки або ж поставте додаткові двері. Дуже необачно залишати ключі під килимком або в поштовій скриньці.

      Не зберігайте вдома великі суми готівкових грошей, не залишайте гроші і цінні речі на видних місцях. Не варто ховати гроші або коштовності у скриньках, в чайних і столових сервізах, в документах, між постільною білизною, під матрацом, під килимами – туди злодії заглянуть перш за все;

      Якщо ваш будинок «повна чаша», ви живете в достатку і хороше матеріальне становище явно помітно оточуючим, не варто вводити злочинців «у спокусу», має сенс подбати про встановлення охоронно-пожежної чи «тривожної» сигналізації. Іноді один тільки вид встановленої сигналізації відбиває у злочинців бажання ризикувати свободою.

 

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС

 

 

Хустяни добровільно здають зброю

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хустяни  добровільно здають зброю

До 30 квітня на території Хустщини працівники міліції проводять місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.

Під час квітневого місячника двоє жителів Хустщини добровільно здали мисливську гладкоствольну рушницю в дозвільну систему міськвідділу міліції.

-Очільник міліції Василь Турдай наголошує, що добровільна здача зброї у вказаний період, звільняє громадян, які незаконно її зберігали, від адміністративної та кримінальної відповідальності.

На замітку бажаючим оформити зброю надаємо і перелік документів на придбання нарізної та гладкоствольної зброї:

 

1. Заява

2.Картка-заява.

3.Медична довідка форми 127/0.

4.Курси про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження із нею.

5.Копія паспорта громадянина України.

6.Довідка про відсутність судимості.

7.Страхівка від завдання шкоди 3-м особам під час володіння зброєю.

8.4 фотографії розміром 3х4.

9.Оплата послуг дозвільної системи.

10.Рапорт ДІМ про перевірку за місцем проживання.

Працівники дозвільної системи звертають увагу жителів Хустщини, у яких є вогнепальна мисливська та газова зброя, на необхідність дотримання правил постановки зброї на облік, термінів її перереєстрації. У випадку закінчення терміну дії дозволів на право зберігання зброї вам необхідно за місяць до закінчення дії дозволу звертатися до служби дозвільної системи Хустського МВ УМВС України в Закарпатській області.

 

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС

 

Злодій-романтик хотів пограбувати приватного адвоката

10171867_629158827160211_5210424054118530417_n

Злодій-романтик хотів пограбувати приватного адвоката

На одній із вулиць Хуста чоловік побачив, як невідомий близько десятої години вечора “господарює” на даху приміщення офісу одного з приватних адвокатів. Він терміново повідомив працівників міліції, набравши номер спецлінії «102».

Після отримання повідомлення слідчо-оперативна група за лічені хвилини прибула на місце пригоди. Правоохоронцями було оточено будівлю, щоб злочинець не зміг втекти. Під час переговорів міліціонери одразу запропонували незнайомцю не чинити опір та здатися. Також стражі порядку встановили, що приміщення належить одному із приватних адвокатів міста над Тисою.

Саме почалася негода: сильний вітер і дощ. Чоловік зрозумів, що без сторонньої допомоги він з даху будинку не злізе. Знаходячись на місці пригоди, міліціонери повідомили  власника офісу про «нічного візитера». Разом з ним вони зайшли в будівлю, відкрили вікно, через яке «непроханий гість» і спустився до міліціянтів.

Уже під час спілкування із правоохоронцями, зловмисник поділився з ними романтичною історією, схожою на драму В.Шекспіра «Ромео і Джульєта». Нібито, розмовляючи із дівчиною телефоном, закохана пара посварилася. Тож хлопець дуже засмутився і вирішив зробити їй сюрприз. Він знав, що вона проживає на одній із вулиць у центрі міста на третьому поверсі. Нарвавши квітів із чужої клумби, молодик надумав завітати до своєї Джульєти миритися. Оскільки вже звечоріло, хлопець ухвалив для себе сміливе рішенння: проникне в будинок не дверима, а залізе через вікно. Щоб добратися до коханої, парубок виліз на дах однієї з будівель.

Правоохоронці встановили, що юним Ромео являться 26-річний раніше судимий місцевий житель.

Наразі «нічний візитер» надає пояснення правоохоронцям про те, що саме він робив на даху будівлі.

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

 

 

У соціальній мережі Facebook потерпілий Роман Келемен написав:

 

«Сьогодні вночі було здійснено спробу пограбування мого офісу раніше судимим жителем м. Хуст Потрогош 1988 року народження. Завадили цьому активіст «Правого Сектору» м. Хуст Шутко Сашко, який замітив на даху будівлі чоловіка , який пролазив у вікно. Він оперативно набрав 102 і на місце події швидко приїхали працівники міліції , які оточили будівлю , щоб крадій не зміг втекти. Працівники міліції запропонували йому не робити ніякого супротиву і здатись правоохоронцям. Побачивши безнадійність свого діяння, він погодився, але просив зняти його з даху так як він вже не зміг самостійно спуститись з даху так як пішов дощ . Відкривши йому вікно на горищі він проліз , де і було його затримано. Хочу щиро подякувати працівникам міліції Хустського МВ, які чергували та Шутко Сашкові з Правого Сектору, який проявив громадянську позицію та запобіг злочину. Додаю фото злочинця».

Рак шкіри – не вирок, але серйозне захворювання

5478268_large

Рак шкіри – не вирок, але серйозне захворювання

Рак шкіри – ураження злоякісними клітинами всіх шарів епідермісу. Існують три основні типи раку шкіри: базально-клітинний рак, плоскоклітинний рак та злоякісні меланоми.

Злоякісна меланома розвивається з базально-клітинного та плоскоклітинного  раку.

Перші ознаки раку шкіри, а саме меланоми: зміна будь-якої існуючої родимки або веснянки, або появи нової родимки або  веснянки. Ризик розвитку меланоми збільшується з віком. Меланоми розвиваються із спеціалізованих клітин шкіри, які називаються меланоцити, які виробляють меланін, пігмент, який змушує шкіру темніти при впливі сонця.Вони знаходяться в епідермісі – частини зовнішнього шару шкіри. Меланоми виникають, коли меланоцити діляться безконтрольно і утворюють масу ракових клітин. Причиною цьому служить надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання. Більшість меланом можна вилікувати, якщо виявити їх на ранніх стадіях. Тому дуже важливо звернутися до лікаря, якщо відмічено будь-яка зміна в родимці або ластовинням. При відсутності лікування, меланома може поширитися на більш глибокі шари шкіри і рознестися по тілу через лімфатичну систему і кров.

При діагностиці раку шкіри лікар огляне підозрілі новоутворення. Онкологи будуть використовувати наступні критерії оцінки новоутворень:

  • Колір
  • Діаметр (меланома більше 6 мм в діаметрі)
  • Зміна висоти
  • Виділення
  • Асиметрія

Більшість меланом видаляється хірургічним шляхом. Складність операції залежатиме від розміру, товщини і розташування меланоми. Меланоми, виявлені на ранніх стадіях, не вимагають великого хірургічного втручання і можуть бути видалені під місцевою анестезією. Області здорової шкіри навколо меланоми також будуть видалені. Якщо меланома проникла в глибші шари шкіри, то навколишні тканини також повинні бути вилучені. Якщо рак вразив велику ділянку, то може знадобитися пересадка шкіри. Якщо меланома поширилася на інші частини, знадобляться інші форми лікування, які можуть включати: хіміотерапію, променеву терапію і імунотерапію.

Після встановлення діагнозу і лікування, необхідне регулярне медичне спостереження за процесом відновлення. Як відомо, профілактика краще, ніж лікування, і деякі прості запобіжні заходи допоможуть запобігти розвитку і рецидив меланоми. Отже, краще уникнути прогулянок під відкритим сонцем, коли рівень ультрафіолету знаходиться на найвищому рівні (між 11 ранку і 4 вечора). Потрібно носити довгий одяг і капелюхи з широкими полями. Також необхідне  використання сонцезахисних кремів з фактором захисту від сонця (SPF) 30 або вище.

 

Л. Мінчак-Корж,

лікар-онколог Хустської райполіклініки

Фото: Mikhail Kabochkin kabochkin.ru “Надя”

Ціни на ліки – з аптекарською точністю, або «вбивче» ПДВ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ціни на ліки – з аптекарською точністю, або «вбивче» ПДВ

«Від суми, тюрми та хвороби застрахуватися не можна», – стверджує народна мудрість. Та, на жаль, основними клієнтами аптек є найменш соціально-незахищені верстви населення, здебільшого пенсіонери, адже з роками здоров’я все більш підривається, прогресують хвороби. Лікарі вправно виписують їм добре знайомі медикаменти, проте купити їх мешканцям Хустщни (і не тільки) часто не по кишені…

А, між іншим, Конституцією України наголошується, що «здоров’я людини є однією з найвищих соціальних цінностей, забезпечення якої – один з головних обов’язків держави».  (ст. 3, 27, 49, 50). Отже, держава повинна створити умови для ефективного і доступного для всіх громадян права на охорону здоров’я, а медична допомога повинна надаватися безкоштовно.

Зараз від нового уряду кожен із нас чекає позитивних змін. І поруч із цим, політичними лідерами неодноразово висувалися заяви про корупційні тендерні схеми на закупівлю  лікарських засобів іноземного виробництва, що сьогодні суттєво впливає на вартість ліків. Зрозумілим наразі залишається подорожчання, що відбуваються за курсом долара і євро на 60 відсотків. Що ж відбувається в «за ширмою» насправді?  Як не прикро, та влада не спромоглася виявити ні однієї корупційної схеми, щодо фармакологічних тендерів на державному рівні.

Замість того, щоб захистити всі верстви населення і зробити доступною закупівлю ліків на середньому рівні, чиновники запроваджують 7% ПДВ та інших податків, які лягають тягарем на плечі простого, і так вже збіднілого, населення. Цей закон вступив в дію 1 квітня 2014 року. І зразу ж ціни в аптечній мережі стрімко зросли…   Крім того, ні для кого не є секретом, що торгівля лікарськими засобами у світі прирівнюється за прибутковістю із реалізацією зброї та наркотичних засобів.

Нещодавно мені довелося краще познайомитися з умовами надання медичних послуг і допомоги в Хустській районній лікарні. Слід зазначити, що держава гарантує безкоштовне лікування, однак виділені на медичний заклад фармакологічні препарати не повною мірою забезпечують ефективний процес одужання пацієнта.  Людина, яка бажає стати здоровою, вимушена йти в аптечні пункти за більш якісними препаратами. І, якщо раніше  один  похід до аптеки міг обійтися 400-500 грн., то зараз це «примарне задоволення» коштує близько 800-1000 грн. Не менш важливо, що  розміри  заробітних плат, як заявили урядовці, протягом року будуть залишатися без змін. А на сьогодні в нашому регіоні зарплати становлять у середньому 1600-1700 грн.

За даних обставин не хочу, щоб лікарі, керівники медичних закладів, очільники аптечної мережі Хуста та району подумали, що звинувачення лунають на їхню адресу. Цінова проблема ліків  повинна вирішуватись виключно на державному рівні!

Цими днями мною було подано до реєстрації Хустської райради звернення – «Проект рішення». Дуже сподіваюсь, що депутати підтримають його і звернуться до Кабінету міністрів та Верховної Ради України з пропозицією відміни закону, що впроваджує 7 % ПДВ на лікарські засоби, а також сприяння в ціновій політиці щодо зменшення вартості медичних препаратів. Уряд має взяти на себе відповідальність щодо впливу на формування цінової політики за принципом регулювання торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами (зокрема, якщо на пачці цигарок пише, що вона коштує 8 грн., то підприємець продає її саме за такою ціною, а не за вищою, чи нижчою).

Важливим у вирішенні цієї проблеми є громадськість, адже джерелом влади в Україні є народ, а депутати різних рівнів є тільки посередниками, через яких громада повинна звертатися до владних структур.

Отже, переконаний, разом ми маємо зробити все можливе, щоб держава серйозно зайнялась регулюванням цін на фармакологічні засоби. Адже «бавитись» із чужими життями – це не тільки злочинно, але й грішно.

В. Волощук,

депутат Хустської районної ради

У Хустському краєзнавчому музеї чекають на Великдень

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Хустському краєзнавчому музеї чекають на Великдень

Цими днями в Хустському краєзнавчому музеї відкрилась великодня виставка писанок та вишиваних рушників  «Від свята до свята». В експозиції творчі роботи вихованців гуртка «Умілі ручки» Хустської гімназії-інтернату (керівник Олександра Пригара), а також майстринь Катерини Зінкевич, Христини Рущак, Яни Сабадош та Світлани Мізун.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Крім традиційних покривал для великодніх кошиків, рукодільниці представили на суд глядачів вишиванки та цікаві вишиті картини (сюжетні композиції, силуети, пейзажі, ікони).

Марина Алдон

Успіхи юних хористів

DSC_2741

Успіхи юних хористів

Нещодавно хорові колективи учнів старших (концертмейстер Валерія Маді) та молодших (концертмейстер Ірина Порада) класів Хустської школи мистецтв (під кер. Оксани Личей) взяли участь у V обласному конкурсі хорового мистецтва. У обласній філармонії змагалися  45 хорових гуртів зі шкіл естетичного виховання Закарпаття. Відрадно, що обидва колективи стали «срібними» призерами і отримали дипломи ІІ ступеня.

Крім того, ансамбль «Перлинка» (кер.О.Липчей, концертмейстер І.Порада) зайняв І місце в ІV обласному конкурсі вокальних колективів малих форм.

Мирослава Пойда