Факти про спорудження малої ГЕС у Нижньому Бистрому

10379133_647281778687086_734963041_n

Факти про спорудження малої ГЕС у Нижньому Бистрому

Україна, маючи значний потенціал для розвитку відновлювальних джерел енергії, сьогодні, на жаль, має лише близько 1% «зеленої» енергетики в енергобалансі країни. У таких умовах цілком логічним є необхідність у стимулюванні будівництва та відновлення мікро ГЄС, проектна потужність яких складає до 100 кВт та від 100 до 500 кВт включно. Одним із таких проектів є спорудження такої ГЕС у Нижньому Бистрому на межі Хустського та Міжгірського районів.

Перш за все варто сказати, що рішення про будівництво ГЕС приймалося не один день. До того науково-експертна рада Всеукраїнської екологічної ліги (громадська організація, що спеціалізується на екологічній безпеці та підвищенню рівня екологічної освіти та культури населення) схвалили інспектований проект МГЕС на р. Ріка в с. Нижній Бистрий та визнали його доцільним і таким, що відповідає екологічним критеріям безпечності. Спеціалісти також з’ясували, що у проекті ТОВ “Акванова Девелопмент” дотримані всі вимоги узгодження місця спорудження ГЕС із владою та громадськістю. Найцікавішим є те, що в цьому місці річки 100 років тому вже був прокопаний той самий дериваційний канал, на виході з якого течія води працювала для сільської лісопилки та старовинного млина.

Мала ГЕС працюватиме вже після турбін Теребля-Ріцької ГЕС, у середній течії р. Ріка, і не тільки не створюватиме екологічних і природоохоронних проблем, але навіть має зняти деякі існуючі проблеми. Будівництво малої ГЕС допоможе подолати екологічні негаразди, що виникають час від часу, зокрема паводки чи пересихання річки. Таким регулюючим засобом стане надувна гребля, яка буде працювати за умови високого рівня води у річці. Коли в літній період річка міліє, греблю спускають і вона не перешкоджатиме руху потоку. Обладнання такого типу використовують в Україні вперше, це може слугувати вдалим прикладом для інших проектів.

Під час водопілля гребля буде автоматично здуватись і пропускати воду по звичайному руслу річки, не затоплюючи при цьому верхнього б’єфу. Що ж до пересихання річки, то цього не відбудеться завдяки передбаченій в проекті рибопропускній споруді. Рибохід не лише дає можливість рибі та іншим водним тваринам подолати побудовану дамбу, він ще забезпечує попуск з водосховища санітарного мінімуму води, необхідного для існування флори та фауни у річці нижче дамби. На думку експертів, експлуатація ГЕС на р. Ріка поблизу с. Н. Бистрий Хустського району буде мати мінімальний локальний вплив на стан навколишнього середовища цієї місцевості.

До слова, компанія, котра планує будівництво малої ГЕС у Нижньому Бистрому, бере на себе зобов’язання після закінчення робіт відновити повністю весь ландшафт і гарантує повне збереження місцевої флори і фауни, а також підтримуватиме зарибнення річок, братиме активну участь у соціально-економічному розвитку села.

Іван Дубовий

Двометровими мурашниками, що на Хустщині, зацікавились туристи

6ffc75cf4c11a3acc256e7a7bd1dec3c

Двометровими мурашниками, що на Хустщині, зацікавились туристи 

Кому не відомо, що мурахи є великими трудівниками. Але от про те, що вони будують для себе цілі вулиці з неймовірно великими житлами, мені, наприклад, чути ще не доводилося. Ось тепер, нарешті, почув і побачив.

Для цього довелося поїхати до села Березове, що за два десятки кілометрів від Хуста. Голова спілки сільського зеленого туризму Хустщини Богдан Біляк допоміг відшукати «село» з незвичайними мурахами,  житла яких, зведені на території місцевого лісництва в урочищі Фрасени, за «комашиними» мірками – хмарочоси.  «Сюди, до кварталу №17 на південно-східній частині доволі крутого схилу, на сімсотметровій висоті над рівнем моря, я частенько приводжу туристів, – розповідає пан Богдан. – Тут на площі близько гектара на відстані від 1 до 6 метрів один від одного розмістилися 18 мурашників. Найменші з них заввишки 0,5 метра, найбільший – двометровий. Завширшки «живі будівлі» починаються від 1,1 метра, а розмір одної сягає аж чотирьох! Є серед мурашників і два з’єднані між собою, які розкинулися на 5,2 метра, а в висоту здіймаються більш ніж на метр». 

Територія, на якій розташовані ці диво-об’єкти, на думку біологів, має важливе наукове, природоохоронне, і естетичне значення, тому дуже важливо зберегти її в нинішньому стані. Фахівці за те, щоб створити тут ентомологічний заказник регіонального значення без вилучення ділянки в землекористувачів. Березівці проти цього не заперечують. Не чекаючи остаточного вирішення справи, місцеві лісівники всі мурашники дбайливо обгородили й надійно їх охороняють.

Стоячи біля мурашиної вулиці, незримо відчуваєш присутність мільйонів міні-створінь. Тиша, і саме в цю мить пригадався факт, встановлений ученими: мурашка може підняти вагу, яка майже в сто разів перевищує власну масу комахи! Ось тобі й відповідь на запитання, як поблизу Березова виросли 18 пірамід. При цьому, як не дивно, дослідження ентомологів спростовують міф про суперпрацьовитість мурах. Виявляється, лише 80 відсотків із них займаються справою, чистячи житло та збираючи їжу; інші – «лінивці», причому вони залишаються такими й тоді, коли частину «робочих» мурашок забрати.

Василь БЕДЗІР

Закарпатка

Надходження єдиного податку до місцевого бюджету Хустщини зростають

бб

Надходження єдиного податку

до місцевого бюджету Хустщини  зростають

За січень – квітень 2014 року платники єдиного податку Хустського району сплатили до бюджету 3 млн. 882,5 тис. грн. За словами начальника Хустської ОДПІ ГУ Міндоходів у Закарпатській області Михайла Русняка, це на 287,4 тис. грн. або на 8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Вагома частка з цієї суми сплачена фізичними особами – підприємцями – 3 млн. 463,9 тис. грн. Від спрощенців – юридичних осіб до бюджету надійшло 418,6 тис. грн.

Фахівці інспекції нагадують, що платники мають можливість подавати заяви про перехід на спрощену систему оподаткування в електронному вигляді, до того ж за власним рішенням протягом року вони мають можливість змінювати групу або ставку податку.

Крім того, для спрощення документообігу з 2014 року платникам податків, які працюють на спрощеній системі оподаткування, свідоцтва платника єдиного податку вже не видаються. Замість свідоцтва зареєстрований платник може за бажанням безкоштовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку, який діє до внесення змін до реєстру.

За матеріалами Хустської ОДПІ

Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

458a6293178b

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

 

30 травня, п’ятниця

Останній день сплати

-авансових внесків з податку на прибуток за травень

-ПДВ за квітень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю

-податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень

-акцизного податку за квітень

-збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства за квітень

-збору за користування радіочастотним ресурсом України за квітень

-фіксованого сільськогосподарського податку за квітень

-земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (крім фізичних осіб)3 за квітень

За матеріалами Хустської ОДПІ

Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

 

Хустяни блокували Хустський РЕМ (ФОТО, ВІДЕО)

10320515_645025715573522_97199356466385215_n

Хустяни блокували Хустський РЕМ

 

15 травня мешканці Хустщини, підприємці та депутати Хустської районної ради Володимир Волощук та В’ячеслав Гук за підтримки координаторів Правого сектору Василя Мересії і Семена Грици навідались до Хустського РЕМу. Однак, на жаль, керівник району електромереж – Ярослав Керечанин не захотів спілкуватись із громадськістю. Тільки після блокування роботи РЕМу начальник з’явився на зустріч із краянами.

Слід зазначити, що на попередній сесії Хустської райради присутніх на засіданні обурив звіт начальника Хустського РЕМ. Було запропоновано прийняти рішення про звернення до керівництва ВАТ «Закарпаттяобленерго» щодо перегляду тарифів на послуги, авансових оплат та рекомендувати звільнити начальника РЕМу пана Керечанина. Проте за це рішення проголосували тільки 6 депутатів. Це викликало неводоволення громади.

10382631_645026302240130_8122075948119576797_n

Не сподіваючись на підтримку народних обранців, мешканці району та суб’єкти підприємницької діяльності Хустщини, обурені нарахуванням авансових виплат за два місяці наперед, згідно заказаної потужності споживання, підвищенням тарифів на підключення і масовим відключенням споживачів, самі стали на захист своїх прав. Громада вимагала пояснень від начальника РЕМу стосовно того, чому авансові платежі не зараховуються в оплату електроенергії, а залишаються на рахунках підприємства. Фактично такі розрахунки є безоплатним кредитом, який надається представниками біснесу Хустському району електромереж. При цьому за користування коштами підприємство не сплачує ніяких процентів споживачам. Начальник Хустського РЕМу не зміг дати вичерпної відповіді ні на це питання, ні роз’яснити вартість тарифів на виготовлення технічних умов при підключенні споживачів, які виходять за межі розумних розрахунків.

10384030_645025548906872_8422912081411232975_n

Як не прикро, та зловживаючи своїм монопольним становищем ВАТ «Закарпаттяобленерго», необґрунтовано піднімає ціни на свої супутні послуги та створює краянам різні бюрократичні перепони щодо отримання послуг та проводить безпідставне відключення споживачів.

10382773_645026208906806_8014428656320997532_n

Громада висунула свої письмові вимоги керівництву Хустського РЕМу і пообіцяла, що якщо її не почують і не стануть на захист інтересів мешканців району, то наступної п’ятниці о 10.00 год. блокуватиме Хустську міжрайонну прокуратуру.

«Ми не збираємось утримувати за рахунок власних податків ні енергетичних монополістів, ні прокуратуру, ні інші правоохоронні органи» – заявили учасники акції.

 

Роман Келемен

Фото, відео автора