На Хустщині відкрився унікальний музей хліба

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На Хустщині відкрився унікальний музей хліба

У середу, 14 травня, на базі Нанківської ЗОШ І-ІІІ ст. відбулося цікаве та неординарне дійство – тут відкрили другий у області культурно-просвітницький осередок пекарства та народних ремесел – музей  хліба. На свято зібралися представники районної влади Хустщини, учні, педагоги.

Розділити урочистості завітали директор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Тетяна Палько, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич, голова Хустської районної ради Василь Губаль, голова Хустської райдержадміністрації Іван Рогач, начальник відділу освіти і науки хустської РДА Павло Русин, колова райкому профспілки працівників освіти Михайло Андрійцьо, голова Хустського міського осередку товариства «Просвіта» Христина Шкробинець, голова літературно-мистецького об’єднання «Верховинська плеяда» Василь Білич та інші.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Свято розпочалось літературно-музичною композицією до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка за участю обдарованих школярів Хустщини та презентацією кліпу «Від алмазу до успіху» ведучої  телекомпанії РТК-Хуст Оксани Горват. Також у рамках заходу «Тепло своїх долонь, і розуму, і серця Україні милій віддаю» пройшло нагородження переможців предметних олімпіад із базових дисциплін та призерів конкурсу-захисту МАНу, а також освітян Хустщини. Крім того, спеціальну нагороду – золоту медаль за перемогу у V міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2014» у номінації «Педагогічна майстерність» отримала завідувачка районним методкабінетом Юлія Прокопів.

Перед присутніми виступили очільники району – Іван Рогач та Василь Губаль. Вони подякували дітям та їхнім наставникам за любов до України і побажали не зупинятись на досягнутому, працювати над собою та досягати нових омріяних висот. Цікавими були також виступи поетеси Ярослави Росохи та колишніх учасниць зльотів шанувальників красного слова, а теперішніх студенток філологічного факультету УжНУ Марічки Якубишин та Христини Яреми.

Відтак учасники дійства перейшли до найурочистішого моменту  – перерізання символічної синьої стрічки та безпосередніх оглядин самого музею.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Ідею створення чогось неординарного ми виношували давно, хотілося привернути увагу підростаючого покоління до ремесел предків, всебічно і комплексно показати розвиток вітчизняного хліборобства від найдавніших часів до сьогодення, відтворити основні періоди соціально-економічного і культурного розвитку пекарської справи на теренах Закарпаття, – зазначив директор Нанківської ЗОШ Микола Грицак.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-У трьох виставкових залах музею зібрано самобутню колекцію знарядь праці наших пращурів, інструментів для збору та обробки зерна (дерев’яний плуг, сівалки, віялки, жорна). Тут також візуально відтворено побутові умови життєдіяльності хліборобської родини, представлено більше сотні різних видів хліба та паляниць, короваїв, пасок.  Експозиція знайомить із різноманітними технологіями випікання хлібобулочних виробів у домашніх умовах, традиціями використання зерна та хліба в побуті, народними звичаями і обрядами календарного та родинного циклів. Є в нашій колекції  і піч, оздоблена петриківським розписом, і вишивані рушники, і національний одяг закарпатських жінок, – підкреслила директор музею Тетяна Русанюк. – Маємо навіть стебла  реліктової пшениці, керамічний посуд, який використовувався для зберігання зернових і приготування страв, фотодокументальні матеріали, мистецькі твори на хліборобську тематику.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Учні повинні знати, що хліб – усьому голова, – наголосила завідувачка Хустським районним методкабінетом Юлія Прокопів. – Адже навіть у молитві Господній ми просимо Всевишнього подати нам хліб щоденний, як символ духовної та тілесної їжі. Україна завжди була і є житницею Європи, хлібною країною. Тож недарма наші предки прищеплювали дітям шанобливе ставлення до паляниці. Нанківський музей буде не лише інформувати, але й повчати школярів. Юнь повинна  розуміти, що хліб на столі – це не лише смачний окраєць, а результат нелегкої та тривалої праці людей різних професій.

Двері музею завжди будуть гостинно відчиненими для всіх, хто бажає глибше ознайомитися з хліборобським минулим наших краян.  А декому, можливо, поталанить ще й почути чимало цікавих «хлібних» історій від нанківських сіячів розумного, доброго і вічного та дізнатися деякі зі старовинних рецептів випікання смачного хліба.

Марина Алдон