У Хусті вшанували переможців предметних олімпіад

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Хусті вшанували переможців предметних олімпіад

19 травня у концертній залі Хустської школи мистецтв відбулося міське свято вшанування призерів предметних олімпіад та призерів Малої академії наук. Урочистості  розділили Хустський міський голова Володимир Кащук, керуючий справами Хустського міськвиконкому Василь Сабадош, начальник управління освіти, релігій та у справах національностей Василь Мочарник та завідувачка міським методкабінетом  Світлана Луканець, голова міського профспілкового комітету працівників освіти Володимир Квик.

Першим учасників зібрання привітав Хустський міський голова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Участь в олімпіадах – це щоденна робота на уроках і вдома, з досвідченими вчителями та самостійно. І шана тим юним даруванням, які ступили на цей тернистий шлях за покликанням душі, за внутрішнім бажанням зробити більше, ніж того вимагає шкільна програма. Майбутнє твориться сьогодні. Адже Хуст має ким пишатися. Маємо потужний потенціал творчої та обдарованої молоді, – звернувся до майбутньої еліти української держави В.П.Кащук. – Піднятися на вершину слави допомогли здібним учням як особистісні якості: наполегливість, жага знань, уміння сконцентруватись, так і підтримка справжніх фахівців своєї справи, талановитих вчителів. Тож низький вам уклін, шановні сіячі мудрого, доброго і вічного та щирі побажання терпимості, виваженості , добра, миру і процвітання.

Володимир Павлович також подякував досвідченому педагогу, керівнику дитячого зразкового хореографічного ансамблю «Хустяночка» Ірині Гнепі за гідний виступ та перше місце на Всеукраїнському фестивалі – конкурсі народної хореографії імені Павла Вірського, що нещодавно проходив у Львові і передав особисте вітання від мера міста лева Андрія Садового.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Приємно зазначити, що у цьому році у третьому етапі предметних олімпіад із базових дисциплін взяли участь 147 вихованців міських шкіл, із них 43 учні стали переможцями. Найбільше призових місць дісталось гімназії-інтернату, СШ №3, СШ імені А.Волошина №1 та ЗОШ №2. Тобто, якісний показник у нас складає 34 відсотки. Відрадно, що маємо багато перших-других місць і плануємо в наступному році нарощувати темпи, – зазначив В.В.Мочарник. Хочеться подякувати як самим школярам, так і їхнім наставникам та батькам за високі здобутки, старання та наукові досягнення.

Відтак переможців ІІІ та ІV етапів Всеукраїнських предметних олімпіад та конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України та їхніх вчителів було нагороджено грамотами, подяками та квітами.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Однак свято талантів було б неповним без дивовижно-цікавих, артистичних номерів вихованців Хустської школи мистецтв. Чудовим подарунком для всіх присутніх стали виступи лауреата І ступеня обласного конкурсу художнього слова ім. Івана Ірлявського, призерки обласного конкуру « Юні зірки Мельпомени», переможця міського конкурсу читців поезії Т.Шевченка –   Олександри Волос (клас викладача Наталії Гержик), переможеця обласного конкурсу словацької пісні Ярослава Коцана (клас викладача Оксани Липчей, супровід Світлани Паштецької, Вікторії Якобчук  та Мар’яни Шимон), другокласників-танцюристів  хустської школи мистецтв (постановка Марини Білинець), лауреата І ступеня обласного конкурсу індивідуальних виконавці відділу фортепіано Сільвії Джумурат (клас викладача Тамари Нікітіної),лауреатів І ступеня обласного конкурсу ансамблів малих форм Кароліни Борис та Ярослава Ракушинця (клас викладача Неллі Чолан),  лауреата І ступеня обласного конкурсу індивідуальних виконавців відділу духових інструментів Мочар Естер (клас викладача Світлани Січ, концертмейстер Елеонора Кошинська), дипломанта ІІ ступеня обласного конкурсу індивідуальних виконавців відділу духових інструментів Катерини Кващук (клас викладача Світлани Січ), лауреата І ступеня обласних  конкурсів вокального мистецтва Богдана Ботара (клас викладача Нелі Чолан, концертмейстер Леся Мітру), призера ІІ премії Всеукраїнського відкритого конкурсубаяністів-аккордеоністів « Візерунки Прикарпаття» в м. Дрогобич Олександра Поради (клас викладача Світлани Паштецької), лауреатів І ступеня обласного конкурсу ансамблів малих форм, ансамблю «Перлинка» (керівник Оксана Липчей), лауреатів І ступеня обласного конкурсу ансамблів відділу духових інструментів, секстету учнів старших класів у складі: Владислава Білічака, Віктора Дуди, Роберта Мітру, Антоніни Курти, Естер Мочар, Катерини Кващук, а також лауреатів Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Юні зірки Мельпомени», дипломантів Міжнароного конкурсу хореографічного мистецтва в Болгарії м. Балчік – дитячого зразкового хореографічного  ансамблю «Хустяночка» з  композицією «Дюймовочка» (солісти Діана Венгловська, Владислав Флейса, постановка Ірини Гнепи).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На завершення заходу ведучі Тетяна Дуда та Наталія Гержик висловили надію на зустрічі з нагоди вшанування переможців олімпіад у 2015 році  кількість обдарованих дітей міста буде ще більшою.

Марина Алдон

 

У Хусті пройшов велопробіг

Велопробіг 008

У Хусті пройшов велопробіг

8 травня у Хусті пройшов міський велопробіг. На спортивну акцію зібралося майже 400 учасників. Серед охочих проїхатися містом над Тисою були не тільки хустяни, але й мешканці сусідніх Виноградова та Тячева.

Колона стартувала на центральній площі райцентру та проїхала вулицями міста, заряджаючи всіх позитивом та добрим настроєм. Крім традиційного заїзду за «залізних конях», учасники заходу мали можливість і позмагатись у різноманітних конкурсах. На переможців чекали призи. Крім того, кожен велосипедист отримав від організаторів наклейки та значки. А своєрідною родзинкою свята став виступ гурту  «TIME – R».

Велопробіг 003

У Хусті презентують проект малої ГЕС у Нижньому Бистрому

image007-707817

У Хусті презентують проект малої ГЕС у Нижньому Бистрому

21 травня у о 14-й годині у залі засідань Хустської районної ради за адресою місто Хуст, вулиця Карпатської Січі, 21 відбудеться презентація громадськості Хустщини проекту будівництва малої ГЕС у селі Нижній Бистрий Хустського району Закарпаття.

Проект гідроелектростанціїй розробляється більше 5 років, розроблений італійською компанією, яка працює на ринку будівництва малих ГЕС в Європі і по цілому світі вже понад 10 років. Гідроелектростанція, спроектована спеціалістами компанії, які успішно працюють в Італії, Австрії, Франції. Проект отримав схвальний висновок Всеукраїнської екологічної ліги. Мала ГЕС працюватиме вже після турбін Теребля-Рікської ГЕС у середній течії р. Ріка. На думку голови Всеукраїнської екологічної ліги В. Тимочка, дана ГЕС не тільки не створюватиме екологічних і природоохоронних проблем, але навіть має зняти деякі існуючі проблеми.Зокрема — паводки чи пересихання річки. Таким регулюючим засобом стане надувна гребля, яка буде працювати за умови високого рівня води у річці. Коли в літній період річка міліє, греблю спускають і вона не перешкоджатиме руху потоку. Обладнання такого типу використовують в Україні вперше, це може слугувати вдалим прикладом для інших проектів.

Компанія Замовник бере на себе зобов’язання після закінчення будівництва відновити повністю весь ландшафт і гарантує повне збереження місцевої флори і фауни, а також підтримуватиме зарибнення річок, братиме активну участь у соціально-економічному розвитку села.

Оргкомітет

Щодо звільнення від сплати єдиного податку

1353781955

Щодо звільнення від сплати єдиного податку

Хустська ОДПІ повідомляє, що  з метою врегулювання питань нарахувань авансових внесків для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої і другої груп, що не здійснювали господарську діяльність на період мобілізації на військову службу та не одержували дохід, контролюючі органи, керуючись ст. 101 ПКУ, матимуть підстави вважати податковий борг платника єдиного податку, що виник внаслідок непереборної сили (форс-мажорних обставин), безнадійним податковим боргом, що підлягатиме списанню, але при цьому вказана категорія платників повинна буде надати підтверджуючий документ з військового комісаріату, у якому буде зазначено період перебування на зборах. При цьому, контролюючі органи не застосовують до зазначеної категорії платників штрафні санкції та пеню з єдиного податку за період їх перебування на військовій службі.

На підставі Указу фізичні особи, призвані на військову службу, які отримують грошове забезпечення, зокрема і фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (при цьому у господарській діяльності не використовують працю найманих осіб), звільняються від сплати єдиного внеску (за себе). При цьому умовою звільнення від сплати є нездійснення господарської діяльності у цей період, неотримання доходів та надання підтверджуючих документів з військових комісаріатів, у яких зазначається період перебування на військовій службі.

За матеріалами Хустської ОДПІ

Головного управління Міндоходів у Закарпатській області