Громада Хустщини вдруге пікетувала РЕМ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Громада Хустщини вдруге пікетувала РЕМ

У п’ятницю, 23 травня, група громадських активістів Хустщини, підприємців, представників Правого сектору та Конгресу українських націоналістів, разом з депутатами Хустської районної ради Володимиром Волощуком, В’ячеславом Гуком та Петром Пригарою навідались до Хустського району електромереж за поясненнями щодо завищених тарифів на підключення споживачів та передоплати за електроенергію.

Слід зазначити, що це вже друга спроба громади краю достукатись до сердець представників  Закарпатобленерго. Протестувальники висунули три основні вимоги: зняття обов’язкових авансових платежів із підприємців, зниження тарифів при підключенні споживачів і компенсація витрат тим фізичним чи юридичним особам, які раніше встановили трансформатори, або провели лінії електропередач власним коштом.

Надати пояснення присутнім на зібранні намагався заступник генерального директора, технічний директор ПАТ «Закарпатобленерго» Олександр Білак.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Поняття «попередня оплата», яку використовує Товариство не є якоюсь вигадкою, – зазначив пан Білак. – Навпаки – це – пряма норма , передбачена пунктом 6.6. правил користування електричною енергією, затверджена НКРЕ. У правилах йдеться, що «оплата електроенергії, яка відпускається споживачу, здійснюється споживачем, як правило, у формі попередньої оплати у розмірі вартості заявленого обсягу споживання на відповідний розрахунковий або плановий період». При цьому початок та тривалість цього періоду для розрахунку плати за спожиту електроенергію, форма та порядок, терміни здійснення планових платежів та кінцевого розрахунку зазначаються у договорі між постачальником електричної енергії та споживачем.

Проте відповіді представника «Закарпатобленерго» так і не пролили світло на те, чому енергетична установа  диктує саме таку цінову політику в Закарпатті, у той час як подібних авансових платежів немає ні у Львівській, ні в Івано-Франківській областях.

Відтак почались дебати між підприємцями та представниками обленерго.

Як зауважив депутат Хустської райради Володимир Волощук, енергетики, як монополісти, нав’язують власні  умови підприємцям. Скажімо, вимагають аванс за споживання електроенергії на 2 місяці наперед.

-Якщо є віртуальна заборгованість, то у тебе просто без попередження відключать світло, – заявив пан Володимир. – Також невідомо, чому якщо споживач використав більше електроенергії, він повинен платити більший тариф. Звідки він береться. Чому через збитки, завдані цією фірмою (після перепаду напруги згорів холодильник, телевізор, інша побутова техніка) монополіст не несе ніякої відповідальності.

Громадський активіст Роман Келемен запропонував підрахувати Олександр Білаку вартість підключення споживачів, адже ціна лічильника приблизно 500 грн., кабеля – 500 грн., роботи електика – 1000 грн. Максимум сума витрат може складати 2,5 – 3 тис. грн., але не 13 тис., як вимагає сплачувати Хустський РЕМ.

У своїх виступах присутні на зібранні навели низку прикладів свавілля енергочиновників.

Підприємці одноголосно висловили пропозицію про реприватизацію монопольного підприємства і попросили начальника Хустського РЕМу Ярослава Керечана написати заяву на звільнення. При цьому представник «Закарпатобленерго» зателефонував генеральному директору фірми Віктору Петрову і повідомив його про вимоги пікетувальників і попросив розглянути заяву очільника Хустського району електромереж про розірвання трудового договору.

DSC06276-1024x768

Громадські активісти створили робочу групу, яка повинна вивчити діяльність компанії-енергомагната.

Після цього пікетувальники навідались до Хустської міжрайонної прокуратури, де зустрілися з прокурором Юрієм Беламутом і написали кілька заяв стосовно діяльності Хустської РЕМу та щодо зведення міні-ГЕС у Нижньому Бистрому.

 Марина Алдон

 “Карпатський об’єктив”

Залишити коментар