У скільки обійдеться шкільний випускний для хустян?

P6010092

У скільки обійдеться шкільний випускний для хустян?

Зовсім скоро сьогоднішні одинадцятикласники прощатимуться зі своїми «альма-матер». 31 травня останній шкільний бал танцюватимуть  178 випускників Хуста. Але вже зараз між дівчатами точаться завзяті дискусії – хто що вдягне, а між батьками лунають нарікання на «космічні» ціни фото-відео та харчового сервісу…

Сукня для Попелюшки за ціною піврічної зарплати

Шкільного випускного чекають всі: хто з радістю, хто з легким сумом, а хто з нетерпінням. Для учнів  цей день асоціюється з довгоочікуваними атестатами про повну середню освіту, для вчителів – із прощанням з вихованцями, а для татусів та матусь – із веселою гулянкою в кафе чи ресторані…

-Думаю про 31 травня з тривогою в душі, адже в доросле життя виряджатиму своїх вихованців, яких люблю, як власних дітей, із якими провела сім років пліч-о-пліч,  – каже класний керівник випускників Хустської СШ №6 Марія Бобик. – Організацією святкування займаються виключно батьки, але щоб їхні діти на центральній міській площі усіх вразили нарядами, знаю, що викладуть чималу суму.

– Практика показує, що зібрати дівчину на випускний бал обходиться значно дорожче, ніж хлопця. – наголошує продавець салону вечірнього вбрання Наталія Поп. – Ціни, звичайно, варіюються: можна знайти непогані платтячка  і за 1500 гривень, а можна й за 5000. Якщо є гроші і бажання, сума спокійно піднімається до позначки з чотирма нулями. Якщо фінанси співають романси, то можна трохи заощадити, придбавши тканину і замовивши наряд у кравчині. Але знову ж таки, тут все залежить від того, яке сукно ви візьмете, і хто шитиме вбрання.

На ринку ціни на одяг для випускників трохи нижчі. Зокрема, костюм для юнака можна купити за 700-800 гривень, сарафан для дівчини – за  800-900. Проте далеко не всі Попелюшки мають бажання позувати перед фотокамерами 31 травня в дешевій одежі…

-Не хочу в такий знаменний день одягати ширпотреб, – ділиться думками одинадцятикласниця Вікторія Марко. – Звичайно, грошей на сукню від «Кутюр» у нас із мамою немає, але ми вже замовили плаття в Угорщині. Декому з однокласниць наряди привезуть із Польщі, комусь із Чехії. Знаю, що багато хто братиме одяг у прокатних пунктах, декілька подруг замовляли стильні сукні через Інтернет.

Недешеві «дрібниці»

Крім костюма або сукні випускникам потрібно подумати ще й про чимало аксесуарів, зокрема, про взуття, сережки, ланцюжки…

Скажімо, вартість сорочки коливається від 120 до 300 гривень. Галстук у середньому коштує 50 гривень. Продають також набір – жилет і галстук разом. Коштує такий наряд 250 гривень. Чоловічі туфлі «тягнуть» на  250-800 грн., жіночі молодіжні босоніжки – 200-600 грн. Окремі продавці, правда, збувають минулорічний товар і дешевше.  

-Якщо для хлопців зазвичай купують чорне взуття, то дівчата надають перевагу яскравим барвам. Саме через «брендовість»  кольору ціна товару може бути вдвічі вищою, – коментує власник однієї із взуттєвих крамниць міста над Тисою.

Та це ще далеко не все!  Прикраси – якщо взяти біжутерію, то обійдуться у 200 грн., срібло – 1000 грн., золото – 5000-6000 грн.

Окрему суму потрібно також виділити на похід  до перукарні та салону краси. Уже зараз школярки активно підбирають зачіски і записуються до майстрів. Вартість вечірньої нескладної зачіски на середню довжину волосся стартує від 150 гривень. Макіяж – 150-200 грн., манікюр – 200 грн., але якщо ще врахувати послуги солярію (а ними за статистикою користуються близько 40% випускниць), то додайте ще 120-180 грн.

Фото на згадку і ніч у кафе

Практично усі випускники звертаються до професійних фотографів та операторів. Коштують їхні послуги по-різному.  Деякі погоджуються працювати за 100 гривень за годину, дехто – за 400. Однак найчастіше батьки наймають фотографа на добу – від ранку до ранку. Така робота обходиться в середньому за 3 000 гривень. Окремо – потрібно розраховуватись за альбоми (від 200 гривень і більше) та за запис світлин на диск. Що ж стосується відео – «операторський сервіс» теж достатньо дороге задоволення і вартує 3000 – 4500 грн.

Наступне важливе питання: де буде проходити випускний вечір після закінчення урочистої частини. Раніше випускники часто залишалися в стінах рідної «альма-матер», а столи накривали прямо в актових або спортивних залах. Зараз же, як правило,  батьки орендують кафе і замовляють тамаду. Ціна такого задоволення – 150-300 грн. з людини.

Отже, свято прощання зі школою обходиться у  майже тримісячний бюджет середньостатистичної сім’ї. Мало це чи багато судити тим, хто витрачає свої заощадження. Але ж випускники – це великі діти, які хочуть виглядати в цей день якнайефектніше, а люблячі батьки прагнуть допомогти своїм чадам…  Хоча з нинішніми зарплатами декому доводиться відмовлятись від повноцінної їжі, економити на транспорті, засобах зв’язку, родинному добробуті, усвідомлюючи, що шкільний випускний у сина чи доньки  тільки раз у житті.

Марина Алдон

 

Залишити коментар