Василь Турдай спілкувався з жителями Копашнева, що на Хустщині

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Василь Турдай спілкувався з жителями Копашнева, що на Хустщині

На прийом завітало з десяток жителів, які прийшли поділитися із своїми проблемами та пропозиціями.

 Першим на прийом завітав житель с. Копашнево, який розповів про сімейно-неприязні відносини, які постійно виникають з його братом.

Потім до очільника міліції завітали і група жителів Копашнева, з проханням посприяти з ремонтом автодороги яка, проходить через усе село. За словами мешканців автодорога знаходиться у дуже поганому стані. Василь Турдай одразу по телефону звернувся до керівника Служби автомобільних доріг Закарпатської області Михайла Поповича, та повідомив про прохання громади села. Останній пообіцяв, що питання громади вирішить найближчим часом.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Також, до головного міліціянта краю завітала і пані Валентина, яка добрим словом відгукнулася про дільничного інспектора міліції Миколи Циньки.

«Необхідно прислухатись до проблем громадян та докладати усіх зусиль, щоб допомогти громадянам знайти шляхи вирішення зі складних життєвих ситуацій», – підкреслив Василь Турдай.

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

У Хусті збирають продукти на потреби армії

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Хусті збирають продукти на потреби армії

У вівторок, 24 червня, у супермаркетах «Вопак» та «Барва» «стартувала акція підтримки українських військовослужбовців. Волонтери просили мешканців міста поділитися з солдатами продуктами.

Добровольцями виступили  студенти Карпатського університету «Україна» та Закарпатського державного базового медичного коледжу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-На жаль, як правило, більш щирими і охочими долучитися до доброї справи виступають пенсіонери, люди, м’яко кажучи, не найбагатші… Однак поволі кошики наповняються необхідним товаром, – розповіла одна з волонтерок, Оксана.

Слід зазначити, що ідея підтримки армійців виникла з руху у соцмережі, який згодом переріс у загальнодержавну акцію і тепер чимало охочих допомагають бійцям на передовій необхідними речами.

-Те, що ми пропонуємо купити для солдатів, – це перевірені досвідом продукти першої необхідності. Туди входять крупи, консерви, кава, чай, сіль, цукор, сухарі і тому подібне, – ділиться думками інша волонтерка Вікторія.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Після закінчення акції зібрані продукти активісти відправлять до Києва, а звідти їх відвезуть до найдальших точок, де знаходяться захисники нашої Вітчизни. 

Марина Алдон

Закарпатські прикордонники на варті миру

КОРДОН1

Закарпатські прикордонники на варті миру

Ситуація на Сході нашої країни залишається неспокійною. І жодна людина, яка живе в Україні і відчуває себе свідомим громадянином своєї держави – не може бути осторонь цих подій. Кожен намагається допомогти, чим може – хтось вносить свою частку на підтримку української армії, дехто допомагає прихистком біженців зі Сходу, а люди, які давали присягу охороняти мир і спокій у державі – намагаються всіма силами його зберегти. У сьогоднішній час важливим є і надійний захист наших кордонів, до чого активно долучаються і прикордонники із Закарпаття. Так і нещодавно у краї був сформований резерв з діючих військовослужбовців прикордонних підрозділів Мукачівського, Рахівського, Хустського, Тячівського та Виноградівського районів.

КОРДОН4

КОРДОН6

Для прикордонників, які готуються виконувати завдання у складі резерву Західного регіонального управління на будь-яких кордонах України – був організований концерт за участі місцевих талантів. Для військовослужбовців сьогодні співали чарівні та талановиті дівчата – Домініка Воринка та Богдана Попович, також Вишківський… розважав військовослужбовців танцями. Прикордонники радо аплодували, переглядаючи єврейський народний танець, «Циганочку» та «Козачок»…

КОРДОН3

КОРДОН2

На захід завітали і православний та греко-католицький священики, які благословили військовослужбовців перед поїздкою за межі Закарпаття, побажали їм Божої опіки та міцного здоровя. «Хто проти нас, якщо з нами Бог? Ніхто і ніколи нас не здолає, якщо на нашому боці Господь! Тож, ви не бійтесь і не переживайте…», – говорили священики.

КОРДОН5

Отож, нехай служба наших прикордонників буде благословенна Господом Богом, щоб не було жодних порушень наших кордонів як групами осіб, так і транспортними засобами, а на українській землі був мир і спокій. Молімося за це щоденно.

Оксана Горват

Хустяни – переможці Міжнародного конкурсу в Болгарії

Хустяни – переможці Міжнародного конкурсу в Болгарії

image2035Цими днями вихованці дитячого зразкового ансамблю «Хустяночка» під керівництвом Ірини Гнепи повернулися з VІ Міжнародного музично-хореографічного фестивалю «Сонячна Болгарія», щопроходив на мальовничому узбережжі Чорного моря у м.Балчику (Болгарія).  Додому дітки вже вдруге привезли достойні нагороди –премію І ступеня  у номінації «Хореографія».

Окрім творчих здобутків, маленькі хустяни збагатилися безліччю неповторних і незабутніх вражень, адже окрім насиченої програми виступів впродовж двох тижнів мали не менш інтенсивний відпочинок. Організатори подбали про цікаве дозвілля гостей та учасників фестивалю – морські прогулянки, розваги у басейні та водні атракціони, квести, ігри та екскурсії – тож нудьгувати юним  танцюристам було ніколи. Добрі враження залишили про себе хустяни і в господарів мистецького заходу. «Вони такі щирі, відкриті та багаті на вигадку, що не хочеться з ними розлучатися», – говорили на прощання болгари.

Слід зазначити, що високих творчих здобутків діти досягли завдяки своїй наставниці– Ірині Гнепі, яка вміє створити довкола себе  атмосферу справжньої любові до прекрасного, потяг до вічних духовних цінностей, прагнення зберігати та примножувати найкращі традиції музичної культури.

Марина Алдон

Горіла «Волга», палала…

fire_001b

Горіла«Волга», палала…

За невідомих обставин на одній із вулиць Хуста у гаражному приміщенні, у якому знаходився автомобіль марки ГАЗ-2410, трапилась пожежа.

На місце події терміново виїхала слідчо-оперативна група, яка встановила, що вогнем пошкоджено автомобіль покрівлю даху та побутові речі. Потерпілих під час пожежі, на щастя,  немає. Наразі встановлюється матеріальні збитки та причина спалаху вогню.

 

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

Який насправді інтерес у опонентів малих ГЕС?

image003-779277

Який насправді інтерес у опонентів малих ГЕС?

Або чому «зелені піонери» не працюють над вирішенням насправді болючих екологічних проблем Закарпаття

Тема спорудження на Закарпатті малих ГЕС обговорюється у області уже не перший рік. Так місцеві екологи, котрі, в основному, не мають ні сертифікації, ні будь-яких юридичних повноважень, а часто й відповідної освіти, збурюють громади гірських сіл і районів, розповідаючи про жахливі засухи, затоплення земель та інші екологічні «катастрофи». Та, мабуть, ніхто з цих «зелених піонерів» не розповідає людям правду про такі ГЕС. І правду про особистий інтерес у боротьбі з малими ГЕС…

Почнемо з того, що питання будівництва малих ГЕС на Закарпатті у першу чергу розпочинається з контакту з місцевою громадою. Це важлива передумова проектування таких ГЕС. Зауважте, саме з громадою певного села, а не з активістами з Ужгорода, Мукачева, Хуста чи Берегова, котрі перед місцевими виборами намагаються «набити» собі ціну через ніби-то захист екології. Мова йде про закарпатських містечкових крикунів-активістів, котрі чомусь вважають, що мають право вирішувати за громаду самого певного села. Вони, мов папуги продовжують повторяти тези своїх побратимів-грантоїдів з Ужгорода, котрі, у свою чергу, мають прямий фінансовий інтерес у боротьбі з малими ГЕС на Закарпатті. Який? А дуже простий: ці люди, котрі позиціонують себе, як фахові екологи (при чому під екологією вони розуміють, в основному, лише боротьбу з ГЕС) отримують сотні тисяч євро у вигляді грантів зі США та Європи під тему захисту довкілля. Для отримання цих грошей, ужгородські екологи вже наперед склали графік боротьби з малими ГЕС на Закарпатті. Навіть знаючи, що проект певної малої ГЕС отримав схвальні відгуки серйозних науково-екологічних установ, фіхівців та місцевої громади.

Аби не бути голослівними, пропонуємо на ваш розсуд думки фахівців всеукраїнського рівня, котрі, щоправда, не мають відношення до екологічних грантів, і займаються екологією виключно як наукою, а не як хобі чи піар-акцією.

 Директор Державного підприємства “Науково-дослідний центр екологічного маркетингу та інжинірингу Національної академії наук України, кандидат фізико-математичних наук Ярослав Куценко. Переваги діяльності міні-ГЕС очевидні, — каже експерт. — Це і постійно поновлюваний самою природою запас енергії, простота експлуатації і відсутність забруднення навколишнього середовища. Крім того, не слід забувати і про соціальну складову питання, адже від діяльності на території села такої малої ГЕС виграє громада: бюджет отримує стабільні надходження, ремонтуються дороги, освітлюються вулиці, рівень напруги в мережах стабілізується і т.д. Зараз в Україні діє щонайменше 15 законів, які сприяють розвитку альтернативних джерел енергії. А що, зараз закінчиться бум із малою гідроенергетикою, наступна на черзі яка — сонячна? І які будуть аргументи у противників? А, там, мовляв, землі забирають. І знову нікого не будуть цікавити аргументи, що під сонячні електростанції виділяються неактивні землі, не рілля. Та так можна до абсурду дійти.

Разом з тим, я не розумію, що таке форум екологічного порятунку Закарпаття, який так «опікується» малими ГЕС? І чому свою діяльність вони зосередили на малих ГЕС? Екологія – це наука, яка виникла на стику біології, фізики, хімії, медицини, філософії. Врешті-решт це має стати філософією нашого життя – збереження довкілля для майбутнього. А тут якийсь однобокий підхід виходить. Чому в нас нема екологічного порятунку від засилля АЗС, від сміття, не вирішуються питання відходів, вирубки лісів, подивіться, що з річками робиться. Не секрет, що у Закарпатській області ефективно працює біля 10% очисних споруд. То чому не займаємося зменшенням викидів у навколишнє середовище? Тобто чому не працюємо над вирішенням насправді болючих екологічних проблем, яких на сьогодні на Закарпатті чимало?

Провідний вчений України, професор, доктор біологічних наук Андрій Ковальчук — Країни, котрі можна ставити у приклад за рівнем використання гідроенергетичного потенціалу, здебільшого використовують малі ГЕС: в Австрії обсяг такого виробництва енергії складає майже 10%, в Швейцарії – 8,3%, Швеції – 3%, Іспанії – 2,3%, — розповідає професор. — Надзвичайно велику роль малі ГЕС грають і в Німеччині. А в такій близькій для закарпатця Чехії малі ГЕС виробляють половину всієї електроенергії країни. Показовий факт – вже після того, як тамтешні гідроелектростанції запрацювали, згідно з соціологічними дослідженнями, їхню роботу почали схвалювати 57% громадян Чехії. Досить актуальне питання для нашого краю…

До речі, завдяки ГЕС можна вирішити не тільки проблему власної електроенергії. Зокрема, будівництвом ГЕС, наприклад, Швейцарія не тільки забезпечила власну енергетичну безпеку, а й «закрила» питання з повенями. Ще з ХIX століття цю країну найбільше топило. Звідти масово виїжджали люди в пошуках кращої долі. Проте завдяки правильній політиці в державі вони припинили рубку своїх лісів, потім побудували ГЕС, створили потрібну кількість водойм і таким чином повені фактично припинилися…

Аби не ходити далеко, можна взяти приклад існування нещодавно збудованої малої ГЕС у селі Тур’я Поляна на Перечинщині. Тут поряд із міні-ГЕС знаходиться величезне форелеве господарство. Це, напевно — найкращий приклад того, що така ГЕС і флора та фауна можуть безпечно співіснувати. Технологічно все зроблено так, що шляхи проходу риби залишилися у природному стані, відтак електроенергію там виробляють, не завдаючи шкоди довкіллю….

Разом з тим, чим далі, тим більше світові експерти-екологи сходяться на думці, що критикують альтернативну енергетику ті, хто заробляє на традиційному паливі – нафті, газові.Адже представники корпорацій, що займаються видобуванням традиційних енергоносіїв суттєво втрачають від запровадження відновлювальних джерел. Саме з їхньої подачі з’являються різноманітні громадські та екологічні рухи, що виступають проти розвитку нових типів енергії.

Іван Попович