Хустщина відзначила День Конституції України

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хустщина відзначила День Конституції України

26 червня у районному будинку культури відбулися урочистості з нагоди відзначення 18-ої річниці Дня Конституції України, 69-ї річниці входження Закарпаття до складу України,  Дня Державної служби України та Всеукраїнського дня молоді.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У заході взяли участь очільники міста й району, директори навчальних закладів, керівники оздоровчих, правоохоронних структур, підприємств та організацій, інтелігенція Хустщини. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Небесної сотні та мужніх воїнів, які загинули на Сході, обороняючи територію рідної держави від окупантів та сепаратистів.

Свято відкрив голова Хустської РДА І.Ю. Рогач.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-28 червня усі ми відзначаємо велике державне свято – День Конституції. Прийняття основного Закону закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, сприяло підвищенню міжнародного авторитету нашої Вітчизни на світовій арені. Уперше на законодавчому рівні Конституція допомогла об’єднатись та згуртувала громадян усіх національностей у єдину політичну націю – український народ. – наголосив Іван Юрійович. – За 18 років дії Конституції в Україні виросло нове молоде покоління, яке вимагає змін. І зараз ми маємо прийняти активну участь у створенні нової Конституції, яка повинна забезпечити безповоротний шлях нашої Батьківщини до європейських цінностей, шлях до демократії. Незважаючи на тернистий шлях державотворення і нелегку кризову ситуацію, що склалася довкола України, факт історичного входження Закарпаття до складу нашої держави має величезне історичне значення, адже відбулося згуртування українського народу в єдину сім`ю. Цього ж місяця відзначається День державної служби. Слід зазначити, що на службовців покладено відповідальне завдання – забезпечувати практичне виконання завдань держави. В останню неділю червня українська юнь відзначає своє свято – День молоді. Це свято творчості й натхнення, енергії і запалу, пізнання і самоствердження, любові і романтики, дерзань, пошуків, відкриттів і реалізації найсміливіших сподівань.

Далі до велелюдного зібрання звернувся голова Хустської районної ради В.І. Губаль.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Шановні краяни! Світовий досвід свідчить, що найуспішніше розвивається та суспільна система, в якій найбільш повно розкривається творчий потенціал людини. Саме вільна і відповідальна особа є головною рушійною силою сучасної цивілізації, творцем всіх складових суспільних відносин – політичних, економічних, соціальних, правових, етнічних, конфесійних, наукових, культурних, – підкреслив Василь Іванович. – Ми чітко повинні усвідомлювати, що належна повага до букви і духу Конституції – обов’язок  як громадянина, так і представника будь – якої гілки влади та місцевого самоврядування. Вірю, що спільними зусиллями ми зуміємо побудувати таку державу, про яку мріяли й за яку віддали життя наші предки. І за яку й сьогодні йде боротьба. Пам’ятаймо, що як сьогоднішній, так і завтрашній день залежить особисто від кожного з нас. Ваш патріотизм, небайдужість й активна життєва позиція, чесна і наполеглива повсякденна праця – ось запорука щасливого майбутнього наших сімей, родин, району, області й цілої України. Від усього серця бажаю вам міцного здоров’я та творчого натхнення, добробуту і затишку у ваших родинах, мудрості і далекоглядності, високих досягнень, успіхів у праці та нових звершень заради реалізації принципів Основного Закону нашої Вітчизни – народовладдя, гуманізму та законності.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відтак слово взяв в.о. міського голови І.М. Фетько.

-Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу, – зазначив Іван Михайлович. – Для кожного цей день має своє значення, але в ньому втілюється прагнення до гідного життя, реалізації природних прав нації. А також – дається точка відліку правової історії громадянського суспільства. Тому, визнаючи історичну вагу події, яка сталась 28 червня 1996 року, коли на зміну радянській конституції була прийнята Конституція незалежної України, варто згадати про історично першу українську Конституцію – Конституцію Пилипа Орлика. Вона була прийнята 300 років тому в формі договору Гетьмана Війська Запорізького з козацтвом і старшиною. Це була одна з перших конституцій у світовій історії. Вона проголосила демократичні цінності, які глибоко закорінені в свободолюбивій українській душі. Сьогодні ми усвідомлюємо головний закон країни, як гарантію громадського миру та згоди, як основу сильної держави, що забезпечує кожному громадянинові свободу і можливість самореалізації. Тому ми повинні пам`ятати, що держава – це не лише чиновники і депутати, держава – це весь народ. І від щоденних дій кожного з усіх нас залежить успіх у будівництві країни, якою пишатимуться наші діти та онуки. Вітаю також держслужбовців та юнь зі святом і усіх краян із черговою річницею злиття нашою області із матір’ю-Україною. Бажаю сім’ї здоров’я та миру, добробуту та впевненості у завтрашньому дні. Нехай наша праця буде успішною. Хай процвітає наше місто, наша держава. Нехай благословить нас Господь.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кращих представників різних галузевих структур Хустщини під час святкування було нагороджено грамотами та подяками від Закарпатської ОДА, обласної ради та Хустської міської, районної рад та райдержадміністрації.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А справжньою «родзинкою» урочистої частини стали концертні номери. Зокрема, виступ Хустського народного інструментального квартету (керівник Оксана Нодь), учениці Хустської СШ №6 Іванни Сабадош із власним віршем «Україно!», солістки народної студії естрадного співу «Фортуна» Ренати Бірти (кер. Євген Щербан), народного вокального квінтету «Синьогори» (керівник Світлана Голбан) та інших.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Марина Алдон

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Правоохоронці Хустщини поспілкувались із краянами, що мають вади слуху

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Правоохоронці Хустщини поспілкувались із краянами, що мають вади слуху

За ініціативи начальника УМВС України в Закарпатській області  Сергія Шаранича та начальника Хустського МВ УМВС Василя Турдая в клубі УТОГ, було організовано «круглий стіл» в якому взяли участь інваліди з вадами слуху та правоохоронці.

Оскільки членами клубу є переважно дорослі люди, то участь взяли начальник сектору кадрового забезпечення Володимир Вулкан, начальник ВДАІ (з обслуговування м.Хуст та Хустського району) УДАІ УМВС України в Закарпатській області Іван Ізай, начальник сектору дільничних інспекторів міліції Василь Сливка, начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Юрій Липчей та старший інспектор міграційної служби Володимир Бабець. Правоохоронці та учасники спілкувались за допомогою сурдоперекладача.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Круглий стіл» відкрила керівник організації Ірина Везир, яка і представила гостей-правоохоронців.  Першим до слова приступив Володимир Вучкан, який розповів про діяльність міліції та про чисельність особового складу. Потім до слова приєднався начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Юрій Липчей, який розповів про кримінальну відповідальність серед неповнолітніх та як уберегти своїх дітей від злочину.

Більш жвавою вийшла розмова між правоохоронцями та учасниками на такі теми, як: приписка та виписка з будинку; зміна прізвища; подвійне громадянство; заміна посвідчення водія; отримання додаткових категорій на право володіння транспортними засобами; порядок реєстрації автомобіля в МРЕО; терміни отримання закордонного паспорту та інше. На всі ці та інші питання відповідали Іван Ізай та Володимир Бабець.

А щоб людям з вадами слуху з правоохоронцями було комфортніше спілкуватись, Василь Сливка розповів, що правоохоронцями у мережі Інтернет розроблено сторінку у Фейсбуці під назвою: «Хустський МВ чергова частина», яка працює цілодобово. За сторінкою закріплені відповідні працівники, які систематично перевіряють звернення громадян.

За цікаву та корисну зустріч учасники клубу своїми аплодисментами подякували гостям. Після проведення заходів правоохоронці для них підготували солодкий фуршет.

Василь Турдай керівник хустської міліції, вкотре підкреслює, що міліція і народ партнери. І ми повинні вислухати та надати кожному громадянину юридичну допомогу в межах нашої компетенції.

 

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

 

На Хустщині священик однієї з церков погрожував землякам штик-ножем

ножик

На Хустщині священик однієї з церков погрожував землякам штик-ножем

До чергової частини одне за одним надходили повідомленя, про те, що вулицями Вишкова священнослужитель пошкоджує автомобілі та погрожує людям ножем.

Щоб вгамувати чоловіка на місце події терміново виїхали дільничні інспектори міліції Олександр Попович, Василь Корсак та оперуповноважений сектору карного розшуку Василь Йовжі.

Правоохоронці правопорушника застали в смт.Вишково коли він на землю звалив велосипедиста спричинивши йому тілесні ушкодження та за допомогою ножа почав погрожувати фізичною розправою.

Побачивши міліціонерів чоловік разом із своєю собакою почав бігти у сторону с. Ракош. Зрозумівши, що правоохоронці його наздоженуть вирішив забігти в дворогосподарство, яке трапилося йому по дорозі.

Правоохоронці почали вговорювати чоловіка не робити дурниць, і вийти до них на мирний діалог. Вийшовши із сховку до міліціонерів з ножем в руках почав на них нападати. Вправно застосувавши заходи фізичного впливу правоохоронцям вдалося затримати чоловіка та доставити до міськвідділу міліції.

А тим часом до правоохоронців звернулися місцеві жителі, повідомивши їх про те, що 33-річний Альберт пошкодив три автомобілі , а їхнім власникам та випадковим прохожим погрожував фізичною розправою використовуючи при цьому ніж.

Сільським дебоширем виявився місцевий священик, який обслуговує одну з парафій Вишкова. Чоловік затриманий, а речовий доказ штик – ніж без будь-яких маркувальних позначень в присутності понятих вилучено, опечатано та направлено на дослідження в науково – дослідний – експертно – криміналістичний центр при УМВС України в Закарпатській області.

Наразі вживаються заходи щодо обрання відносно нього міри запобіжного заходу коментує, очільник міліції Василь Турдай.

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

«Лівак» на хустській дорозі

20140626_160327

«Лівак» на хустській дорозі

Інспекторами взводу з обслуговування стацпоста №3 затримано підозрюваний автомобіль.

Під час несення служби на маршруті патрулювання інспектор ДПС з обслуговування стацпоста №3 Іван Федяй на трасі побачив підозрілий автомобіль марки «Опель Вектра» зі львівськими номерами.

Зупинивши автомобіль інспектор представившись водію попросив у нього документи. Під час перевірки свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу до даного автомобіля у правоохоронця викликав сумнів.

Наразі автомобіль затримано та доставлено на штраф майданчик міськвідділу міліції. Проводиться перевірка.

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

Жінка з Хустщини убила чоловіка молотком

клепач

Жінка з Хустщини убила чоловіка молотком

 

Співмешканка нанесла чотири смертельні удари по голові та лягла спати, а зранку вставши накрила чоловіка простинею, пішла в село розповідати людям про вбивство.

Про нову смерть у селі люди дізналися від 60-річної Олени, яка останні три роки проживала у цивільному шлюбі з 52-річний Іваном. Але небайдужі жителі села вирішили перевірити слова п’яної Олени. Зайшовши до хати чоловік побачив дійсно закривавлене тіло накрите прости нею. Не вагаючись, про подію в селі одразу повідомив медиків та міліціонерів.

На місце події виїхав начальник міліції Василь Турдай, його заступники, слідчо-оперативна група та дільничний інспектор міліції. У свою чергу медики константували смерть чоловіка з слідами насильницької смерті, а правоохоронці пішли в село шукати підозрювану у страшному злочині, де і знайшли на одній з вулиць с.Липча.

Під час розмови з міліціонерами Олена зізналась, що сталося між ними в ту рокову ніч. Жінка розповіла що перебувала з чоловіком у цивільному шлюбі близько трьох років. За час спільного подружнього життя вони завжди разом вживали алкогольні напої, сварилися та билися.

І ось ця ніч стала фатальною у житті чоловіка. Під час чергової сварки жінка взявши до рук молотка нанесла йому декілька ударів по голові, які для останнього виявилися смертельними. Після нічної «дискусії» жінка лягла спати, а зранку вона зрозуміла що чоловік помер. Похмелившись накрила його простинею, а сама пішла в село розповідати людям про вбивство.

 За словами начальника міліції Василя Турдая відомо, що жінка затримана та утримується в ІТТ Хустського міськвідділу міліції, а слідчим дану подію внесено до Єдиного обліку досудових розслідувань за ст..115 ч.1 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство» карається позбавленням волі на строк від семи до п’ятнадцяти років

 

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС