Олександр Сейпі: «У зоні АТО перебувають четверо хустян»

хлопці служать

Олександр Сейпі: «У зоні АТО перебувають четверо хустян»

В умовах війни з російським агресором на Сході України сьогодні одне з найгостріших питань – це забезпечення наших військових продуктами та спорядженням, рівень їхньої підготовки до умов бойових дій. Наразі бійці новоствореного батальйону проходять навчання на Ужгородському полігоні. Чи є між ними мешканці Хустщини, як проходить призов до лав Збройних сил у нашому краї, як готують солдатів до участі в антитерористичній операції? Про це та інше ми попросили розповісти військового комісара Хустського об’єднаного міського військового комісаріату Олександра Сейпі.

-Олександре Балінтовичу, колись неподалік Хуста, у Криві працював полігон, де проводились навчання, можна було навчитися стріляти. Що з ним зараз?

-Він є діючим і сьогодні, там планово проходять стрільби (підпорядковується Виноградову). Звичайно, в умовах мирного часу заняття проводились не так часто, але полігон був дієздатним і раніше.

-А чи проводиться призов юнаків до армії?

-Минулорічний осінній призов на строкову службу мав бути останнім. Однак, через непросту ситуацію в державі, цього року юнаків знову призивають до армії. 17-го березні Указом Президента в Україні була оголошена часткова мобілізація. 17 квітня 2014 року Верховна Рада України підтримала Постанову “Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України у зв’язку з агресією Російської Федерації”.

Постанова містить рекомендації від Верховної Ради відновити призов до рядів Збройних Сил України, а Міністерству оборони України – розгорнути навчально-тренувальні табори для добровольців, яких слід залучати до служби у військовому резерві та загонах територіальної оборони. Для посилення військової підготовки та патріотичного виховання рекомендується розширити вивчення курсу “Захист Вітчизни”, відновити діяльність військових кафедр при вищих навчальних закладах. На жаль, сьогодні Збройні Сили України після багатьох років недостатньої уваги з боку держави перебувають у досить незручному стані. Потрібно вживати заходів із реформування, модернізувати як військову техніку, так і навички особового складу. Проте наразі захищати мир і спокій держави призиваються переважно ті, хто має досвід служби в армії.

-Чи є такі, хто категорично відмовився від служби?

-Так. Маємо двох мешканців Хустщини, які не з’явились до військкомату. Їхні справи передано до правоохоронних органів.

-Чи воює хтось із Хуста та району в зоні АТО?

-Наразі там перебувають 4 краян.

-Чи є жертви серед наших земляків?

-Слава Богу, серед загиблих хустян немає.

-Цими днями Інтернет облетів ролик із одним з військовополонених. Молодий чоловік у кадрі сказав, що він із Хуста. Проте згодом на багатьох сайтах з’явилося спростування, буцімто, бранець терористів – із Ужгорода. Що вам відомо про цей випадок?

-Хлопець у кадрі справді не є хустянином, він дійсно з обласного центру. Відомо, що на сьогодні терористи звільнили трьох полонених з Ужгорода.

-Який середній вік військових, що воюють на Сході?

-90 відсотків – від 20 до 40 років. Сержанти – до 50, молодші офіцери – до 55, а старші офіцери – до 60 років.

-Скільки хустян проходять навчання на полігоні в Оріховцях?

 -З міста над Тисою і району – всього 70 осіб. Загалом там тренуються близько двохсот бійців. Під час навчань солдати опановують воєнне ремесло, отримують навички, необхідні для несення військової служби.

-Чи всі, після отримання повістки, одразу з’являються до військомату?

-На жаль, у нас чимало заробітчан, які часом знаходяться за межами області, а то й держави. Тому закликаю всіх, хто приїхав із сезонних робіт, прийти до військкомату для уточнення даних за адресою: м.Хуст, вул. Дружби, 11-А, кабінети 215, 206.

-Спасибі за розмову. Бажаю нам всім миру, а керівництву – відновити спокій в державі.

Розмовляла Марина Штефуца