Кримські «біженці» облюбували Закарпаття

Circaetus-gallicus_s2885

Кримські «біженці» облюбували Закарпаття

Змієїд – птаха з родини яструбових, занесена до Червоної книги. Досить рідкісний на території України пернатий гніздиться переважно на узвишшях, серед густих лісів. Ареалом його проживання традиційно вважаються Кримські гори. Однак невелика кількість представників цього виду зустрічається й у Карпатах.

-Змієїда раніше я бачив у дитинстві всього раз, – розповідає 65-річний хустянин Петро Пойда. – Кажуть, що ця птаха, якщо відчуває небезпеку, може переселятись у інші місця. Не знаю, чи це правда, але  у цьому році у нас справді розвелося багато птахів-хижаків. Від весни мені зустрічались більше 20 змієїдів –  і в Городилові, і в Рокосові, і в Данилові, і в Колешельові… Справа в тому, що я багато мандрую лісами, збираю гриби, ягоди, лікарські рослини, люблю побути наодинці з природою. Може, пернаті відчувають мою духовну єдність із навколишнім світом і не ховаються…

shorttoedeagle1

Змієїдів пан Петро зустрічав не тільки на Хустщині, але й на Рахівщині та у Виноградівському районі. Кілька разів птахи підлітали так близько, що вдалося їх навіть сфотографувати.

Слід зазначити, що пернаті хижаки харчуються вужами, зміями, ящірками та жабами, яких останнім часом у нашому краї розвелося справді багато. Тож те, що «крилатих кримчан» у нас побільшало, скоріш за все, зумовлено «кулінарним розмаїттям» їхнього раціону, адже гостинна закарпатська земля дає можливість пернатим вполювати справді «царські» обіди.

А, можливо, змієїди мігрували до нас, як біженці… з анексованої території…

Марина Алдон

Залишити коментар