Літнє оздоровлення в Хусті триває…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Літнє оздоровлення в Хусті триває…

Надворі літо, розпал оздоровчої кампанії. Перед батьками вкотре постає питання, куди подіти своїх малюків на час канікул. Через втрату кримських лікувальних та оздоровчих закладів, закарпатські школярі втратили можливість відпочити на чорноморському узбережжі . У зв’язку з напруженою ситуацією на Сході, матері не хочуть відпускати своїх час і на Одещину.  Отже перед владними структурами та освітянами постає нелегке питання, як забезпечити учням ефективне та цікаве дозвілля, враховуючи ще й подорожчання путівок до дитячих таборів. Тож як і де відпочивають школярі колишньої столиці Карпатської України ми попросили розповісти Хустського міського голову В.П.Кащука.

-Володимире Павловичу, у попередні роки обдаровані діти мали право на пільгове оздоровлення. Чи збереглася ця тенденція цього літа?

-Так. І до речі, перемог у цьому році в талановитих школярів навіть стало більше. У 2013-2014 рр. учні навчальних закладів Хуста здобули 43 призові місця на предметних олімпіадах  третього рівня та одне – на всеукраїнському етапі. Звичайно, це хороший показник як для невеликого містечка. До речі, цьогоріч хустські школярі здебільшого посідали перші-другі сходинки наукового п’єдесталу (торік було більше третіх). Крім того, маємо шість переможців обласного туру захисту робіт Малої академії наук. Отже, якісний показник суттєво покращився. Але крім наукових здобутків, у дітей є ще й чимало творчих перемог на різноманітних конкурсах, фестивалях, а також на спортивних змаганнях. Їхні успіхи ми не маємо права не помітити, не відзначити, не заохотити юнь для подальшої роботи над собою…

-І скільки учнів плануєте оздоровити?

-Наразі закуплено тридцять путівок на суму 96 тисяч гривень (на серпень) для оздоровлення талановитих та обдарованих учнів, призерів обласних олімпіад ІІІ-ІV етапів, призерів обласних та міжнародних мистецьких конкурсів у таборі «Петрос», що на Івано-Франківщині біля «Буковелю». Це, між іншим, унікальний компактний юнацький оздоровчий комплекс у дуже мальовничому місці, серед казкового карпатського пралісу. Діти проживають у двоповерхових дерев’яних котеджах, із ними займаються професійні педагоги, проводять вікторини, квести, конкурси, змагання.

Крім того, протягом червня вже оздоровлено 1043 дітей (у тому числі 25 сиріт, 13 інвалідів, 135 – із багатодітних родин, 7 – із сімей чорнобильців, 196 малюків, що перебувають на диспансерному обліку у лікувальних закладах, 13 учнів, які знаходяться на внутрішньо шкільному обліку, а також 109 обдарованих юнаків та дівчат). До речі, у пришкільних таборах із денним перебуванням оздоровлено 883 дітей (із них 110 – вихованців Хустської гімназії-інтернату) і 160 школярів (серед яких 7 – через управління культури, молоді і спорту) – у стаціонарних таборах.

До речі, показник оздоровлення у пришкільних таборах міста складає 26 відсотків і є найвищим у області.

На оздоровлення дітей у пришкільних таборах із денним перебуванням використано 164597 грн. (у тому числі 41 тис. грн. – на гімназію-інтернат) із загального та спеціального фондів.

-Незабаром наші діти поїдуть відпочивати до інших областей, а чи прийматиме Хуст відпочивальників, скажімо, зі Сходу?

– Звичайно. Протягом липня-серпня на базі турбази «Нарцис» оздоровлюватимуться майже 180 діток із інших куточків нашої держави.

-А чи немає проблем із виплатою відпускних вчителям?

-Ні. У травні-червні освітянам було виплачено 3 036 334 грн. відпускних та 820 414 грн. матеріальної допомоги на оздоровлення. Із них: школам міста – 2 257 727 грн. відпускних і 627 308 грн. – на оздоровлення, Хустській гімназії-інтернату – 510 106 грн. відпускних і 112 278 грн. – на оздоровлення, ДНЗ – 241 780 грн. відпускних і 79 430 грн. – на оздоровлення.  Щодо інших освітянських підрозділів (центр науково-технічної творчості учнівської молоді, методкабінет, централізована бухгалтерія), то вони отримали 26 721 грн. відпускних і 1 398 грн. – оздоровчих коштів. Зарплата за червень склала 1 807 082 грн. (279 515 грн. – гімназія-інтернат, 925 258 грн. – школи, 540 274 грн. – ДНЗ). Інші підрозділи управління освіти – 62 035 грн.

Незважаючи на те, що рік кризовий, працюємо над тим, щоб у жовтні, до професійного свята,  педагоги були відзначені преміями (за умови нормального наповнення бюджету) більшими , ніж у попередні роки.

Розумію, що праця вчителя складна, виснажлива та надзвичайно відповідальна. Саме завдяки нашим сіячам мудрого, доброго і вічного ми маємо стільки перемог на різноманітних конкурсах та олімпіадах, у нас росте гідна, патріотично налаштована, талановита молодь. А отже старання педагогів маємо цінувати і не забувати, що саме вчитель своєю подвижницькою діяльністю запалює у дитячих серцях вогонь таланту, відкриває молоді дорогу у велике життя, учить юнь жити чесно та любити Вітчизну.

-Дякую за розмову.

Розмовляла Марина Штефуца

Залишити коментар