Проблеми та здобутки медиків Хустщини

2(174)

Проблеми та здобутки медиків Хустщини

У нашому суспільстві чомусь так повелося, що медицину дружньо лають майже усі, однак, саме до лікарів люди звертаються протягом свого земного життя коли втрачають найдорожче – здоров’я.

Роль медичних працівників важко переоцінити, саме вони зустрічають людину при народженні, лікують,  часто рятують життя, вони ж констатують і смерть.

Чим же живуть, як працюють медики Хустщини? Про це та інше ми попросили розповісти начальника відділу охорони здоров’я Володимира Попа.

– Одним із показників, які характеризують рівень довіри пацієнтів до ескулапів амбулаторно-поліклінічних закладів, є кількість відвідувань як під час медичних прийомів, так і вдома, – зазначив Володимир Іванович. – У 2013 році в лікарські заклади району звернулося  1 025248 краян. Навантаженість на одну людину в білому халаті – 6629,0 хворих, навантаження лікарів первинної ланки – 4497,5; лікарів вторинного рівня –  9068,3. Загалом впродовж минулого року році оглянуто 121829 осіб що складає 95,6%, ( 76,4 % у 2012 р.) з них –  68898–70,2% (69,4) дорослих (серед яких 47, % – хворі).

Відрадно, що у 2013 році демографічна ситуація краю залишалася стабільною при однаковому з позаминулим роком рівні народжуваності 14,8‰  у сільській місцевості – 14,6 ‰; а смертність навіть дещо нижча  – 11,4 ‰ (11,7‰) , у сільській місцевості –11,2 ‰,(12,0  ‰), природній приріст склав – 3,4‰ (3,4‰), у сільській місцевості – 2,4‰ (2,8‰). Серед мешканців Хустщини  працездатного віку торік померло на три особи  більше (297 ос. – 4,0‰ (4,0‰), у сільській місцевості  – 3,8 ‰).

Основними причинами загальної смертності є захворювання системи кровообігу, новоутворення та неточно-визначені стани (здебільшого – травми і отруєння ).

На жаль, останнім часом у Хустському районі зросла кількість осіб  працездатного віку, які отримали групу інвалідності вперше (на 110 осіб). Відсутність первинної профілактики, життя майже в постійному стресі відобразилося у зростанні смертності від інсультів +9, випадків серед працездатних +4.

Але приємно, що із  2012 року  у нас діє  електронний реєстр недужих із гіпертонічною,  ішемічною хворобою, стенокардією.

Проте ситуація зі своєчасним виявленням онкозахворювань, як не прикро, залишається незадовільною.  У 2013 році кожен четвертий онкохворий звертався по допомогу вже під час перебігу третьої стадії захворювання, кожен шостий – під час четвертої, 21 відсоток жінок із онкозахворюваннями молочної залози в сільській місцевості приходили на консультації до медиків уже з третьою-четвертою стадією недуги. Це свідчить про недостатню онконастрожливість і пацієнтів, і медичних працівників.

Слід зазначити, що показники фтизіатричної служби в районі залишаються стабільними залишаються, проте, у цьому році відзначається зменшення  виявлення хворих туберкульозом при профоглядах 56,2 % (82,3%); зросла питома вага бактеріовиділювачів серед  вперше виявлених хворих туберкульозом 62% (47%), зросла смертність від туберкульозу – 8 ос. – 6,3 на 100 тис. населення, що певною мірою обумовлено і не завжди відповідальним відношенням пацієнтів до свого здоров’я.

Зауважу, що із жовтня минулого року  пройшла повна реорганізація стаціонарних підрозділів району. Стаціонар  дільничних та міської лікарень трансформовані в дистанційні терапевтичні відділення райлікарні, на базі яких виділено 15 ліжок для надання паліативної допомоги. Із січня 2014 року ліжковий фонд районної лікарні склав 528 ліжок (що становить 41 ліжко на 10 тис. населення).

Щороку у стаціонарах Хустщини  лікується 19-20 тис. хворих. Більшість госпіталізованих до райлікарні – мешканці сільських населених пунктів – 69% (71% – у І кварталі 2014 році).  Негативною є тенденція зростання кількості хворих, госпіталізованих, методом самозвернення – 31 % у 213 році, 29 % – у І кв. 2014 року. Це свідчить про необхідність зростання ролі сімейного лікаря, орієнтації пацієнта на співпрацю із лікарем первинної ланки при виникненні проблем із здоров’ям.

Щороку в районній лікарні проводиться 600-700 планових та 200-300 ургентних операцій. Необхідно відзначити значне навантаження у параклінічних підрозділах медичних закладів, особливо вторинного рівня. У 2013 році проведено 67 987 флюорографічних, 42 939 рентгенологічних обстежень пацієнтів, 6 38 311 лабораторних досліджень в стаціонарі та 94 3682 в амбулаторних закладах, 59 719 у кабінетах функціональної діагностики, 1 12705 ультразвукових обстежень.

У пологовому відділенні райлікарні щороку приймається біля 2 тис. пологів.

Зараз про реформу в медицині не говорить хіба що лінивий. І, на жаль, у суспільстві сформувалося негативне відношення до реформи як усіх громадян, так і медичної спільноти. Це зумовлено рядом причин, серед яких – неспроможність місцевих бюджетів, особливо «не пілотних регіонів,    «витягнути» на собі реформу медицини без додаткової державної фінансової підтримки.

Проте, всі розуміють, що повороту назад не буде, інакше б ми взагалі позбулися будь-якої перспективи. Саме тому в державі, а відповідно і у нас  в районі, пріоритетом залишатиметься  первинна медична допомога, особливо-інститут сімейного лікаря, а також модернізація та  вдосконалення діагностично-консультативної та госпітальної бази.

Напередодні професійного свята бажаю медичним працівникам та їх родинам міцного здоров’я, терпіння, збереження прагнення допомогти людям, можливостей для професійної самореалізації, щирої поваги близьких, колег суспільства.

Залишити коментар