Житель Іршавщини потрапив в ДТП на Хустщині

Житель Іршавщини потрапив в ДТП на Хустщині

дтпПісля надання медичної допомоги потерпілий іршавчанин був відпущений додому, а автомобіль поміщений на штраф майданчик міськвідділу міліції.

Отримавши від медиків чергове повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду на об’їзній дорозі, що в м. Хусті , терміново виїхала слідчо-оперативна група міськвідділу міліції.

На місці події правоохоронці встановили, що 23-річний житель Іршавщини рухаючись об’їзною дорогою  м.Хуст в сторону м. Мукачево, не впорався з керуванням та з’їхав в кювет.  В результаті дорожньо-транспортної пригоди водій отримавши тілесні ушкодження каретою швидкої допомоги був доставлений до лікарні.

Експертизою було встановлено, що водій тверезий. Після проведення медичного огляду та надання допомоги потерпілого водія відпустили додому.

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

У Хусті в ДТП постраждав пішохід

10494824_676954115714015_769292714507954894_n

У Хусті в ДТП постраждав пішохід

Потерпілий переходив дорогу у невстановленому місці й опинився під колесами мікроавтобуса «Фіат».

Правил дорожнього руху слід неухильно дотримуватись усім учасникам дорожнього руху, і автомобілістам, і пішоходам. У цьому на власному гіркому досвіді переконався 51-річний житель села Н.Селище Хустського району.

У Хустський міськвідділ міліції по телефону “102” надійшло повідомлення з приймального відділення Хустської райлікарні про те, що до них доставлено травмованого в ДТП чоловіка з діагнозом: відкрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку важкого ступеню. Потерпілого помістили в реанімацію, а працівники міліції стали з′ясовувати, за яких обставин людина так тяжко травмувалася.

Слідчо-оперативна група встановила, що ранкової пори в м.Хуст сталася ДТП. 23-річний водій мікроавтобуса “Фіат Дукато”, рухаючись по вул.Корятовича в м.Хуст,   не впорався з керуванням та скоїв наїзд на пішохода, згаданого 51-річного жителя Н.Селища. Останній переходив проїжджу частину дороги у невстановленому місці.

За життя травмованої людини борються лікарі. Автомобіль поміщено на спецмайданчик Хустського МВ УМВС. Експертиза засвідчила, що водій «Фіата» був  тверезий. Обставини хустської автопригоди з′ясовуються.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Фізичним особам про плату за землю

59153_1_390x269

Фізичним особам про плату за землю

29 серпня 2014 року закінчується строк сплати плати за землю фізичними особами власниками земельних ділянок за 2014 рік.

Надати роз’яснення щодо особливостей адміністрування плати за  землю з фізичних осіб ми попросили розповісти першого заступника начальника Хустської ОДПІ ГУ Міндоходів у Закарпатській області Володимира Пасічника.

Володимире Володимировичу хто повинен сплачувати податок на землю?
Згідно з п.  269.1 ст. 269 Податкового кодексу України  платниками податку є:
1.    власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
2.    землекористувачі.
Власники земельних ділянок – юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
  Землекористувачі – юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди (п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
Землекористувачі можуть сплачувати як орендну плату, так і земельний податок. Якщо у суб’єкта господарської діяльності укладений договір оренди, то він є платником орендної плати. Якщо суб’єкт господарської діяльності  є постійним землекористувачем земельної ділянки, на якій розташоване якесь його майно, то такий суб’єкт господарювання є платником земельного податку як землекористувач.

Які пільги щодо сплати земельного податку встановлено для фізичних осіб?
Відповідно до п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України  від сплати земельного податку звільняються:
•    інваліди І і ІІ групи;
•    фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
•    пенсіонери (за віком);
•    ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України № 3551-ХІІ;
•    фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
•    для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш ніж 2 га;
•    для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш ніж 0,25 га, в селищах — не більш ніж 0,15 га, в містах — не більш ніж 0,10 га;
•    для індивідуального дачного будівництва — не більш ніж 0,10 га;
•    для будівництва індивідуальних гаражів — не більш ніж 0,01 га;
•    для ведення садівництва — не більш ніж 0,12 га.

До якої дати суб’єкт господарювання повинен сплачувати орендну плату за земельні ділянки державної власності у разі припинення (розірвання) договору оренди?
У разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної власності орендар повинен сплатити орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді), що підтверджується актом приймання-передачі земельної ділянки.

Які документи повинна надати фізична особа для отримання пільг щодо сплати земельного податку?
Фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.
Разом з цим, для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо).
Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено ст.281 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Яка відповідальність передбачена за несплату або несвоєчасну сплату плати за землю фізичною особою (громадянином).
Відповідно до ст.126 Податкового кодексу України у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.  Відповідно до ст.129 Податкового кодексу після закінчення встановлених кодексом  строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Користуючись нагодою звертаюсь до громадян – власників та землекористувачів міста Хуст та Хустського райоу заздалегідь подбати про правильність нарахування податку та надання пільг, звернувшись  до центру обслуговування платників Хустської ОДПІ за адресою м. Хуст, вул. Духновича,17.

 За матеріалами Хустської ОДПІ

Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

 

 

На Хустщині лікарі боролись за життя двох п’яних та одного самогубця

л

На Хустщині лікарі боролись за життя двох п’яних та одного самогубця

З алкогольним сп’янінням та спробою самогубства медики до лікарні доставили трьох жителів Хустщини.

Першим до рук людей в білих халатах, було доставлено з діагнозом алкогольне сп’яніння 34-х річного жителя одного із сіл Хустського району. Правохоронцям вдалось встановити , що молодик за місцем свого проживання вжив надмірну кількість самогону, за словами медиків наразі чоловік знаходиться в стабільному стані.

Іншого молодика у стані алкогольного сп’яніння та з тілесними ушкодженнями , довелося медикам доставити в медичний заклад з одного із парків відпочинку Хуста. Наразі хлопець знаходиться на лікування, а правоохоронці встановлюють обставини отримання тілесних ушкоджень.

В черговий раз довелося рятувати лікарям і 33-х річного жителя одного із дальніх сіл Хустського району, який хотів покінчити життя самогубством. Наразі чоловіку вже ніщо не загрожує,.Після надання медичної допомоги його відпущено на амбулаторне лікування. Що спонукало чоловіка до такого поступку встановлюють правоохоронці.

 

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС