Скільки коштує підготувати дитину до школи

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Скільки коштує підготувати дитину до школи

До відкриття шкільного сезону ще далеко, але вже турботливі батьки починають закуповувати найнеобхідніші учнівські речі. У зв’язку з нестабільністю вітчизняної валюти, більшість татусів-матусь побоюються, що перед 1 вересня ціни на канцтовари стануть надто високими. Однак уже й зараз, щоб зібрати дитя до першого класу, потрібно викласти не менше тисячі гривень.

Де купити шкільне приладдя?

У цьому році шкільний ярмарок у Хусті запрацював раніше, ніж у попередні роки – у середині липня. Та й розквартирувалися палатки з товарами для учнів у зв’язку з реконструкцією центру не на звичному місці – на майдані Незалежності, а трохи далі. Асортимент доволі скромний – канцелярія і портфелі, ціни – майже такі ж, як і в магазинах. Зате майбутнім першокласникам – така радість: можна вмовити родичів купити все, що очі забажають…

— Вартість продукції цьогоріч зросла не на весь товар, —  каже продавець пані Тетяна. —  Зокрема, зошити із гривні подорожчали до 1,50. Рюкзаки зросли в ціні майже вдвічі. Однак придбати непоганий ранець можна навіть за 100 гривень.

Слід зазначити, що в місті над Тисою багато спеціалізованих крамниць, де все для школи можна купити в одному місці: від олівця до спортивного взуття, однак покупці все одно надають перевагу місцям вільної торгівлі. Біля палаток шкільного ярмарку справді багато бажаючих «отоваритись».

— Дехто з краян, особливо серед батьків першокласників, їде за шкільним приладдям до сусідніх країн – Чехії, Угорщини, Польщі. Там, звичайно, товар якісніший, проте не завжди дешевший, — запевняє інша крамарка пані Вікторія.

Особливо гостро відчувають подорожчання ті матері, яким треба виряджати до школи двох-трьох дітей.

— Купила тільки рюкзаки, зошити, ручки та щоденники, а гаманець порожній, —  висловлює невдоволення пані Катерина, мати двох п’ятикласників та третьокласниці. — Іще ж треба пластилін, кольоровий папір, картон, клей, ножиці, олівці, обгортки, лінійки, альбоми для малювання… Щоб повністю підготувати дитину до школи, доведеться залишити не одну зарплату.

Портфель, ранець чи сумка на коліщатах?

Зараз, враховуючи чималу кількість шкільних дисциплін, з особливою пильністю доводиться підбирати ранці для учнів. Мало того, що до школи йде дитина у шість років зі слабою спиною, ще й книг у першому класі досить багато.

Проте вибір портфелів наразі справді широкий! Коштують шкільні рюкзаки в середньому 150-200 грн. Ті, що мають ортопедичні спинки, у кілька разів дорожчі — 250-450 грн.

 — Не розумію, чому така різниця в ціні? — питає у продавця мама восьмирічного школяра, Поліна Петрівна. Пояснення щодо якості тканини, міцності швів та наявності ортопедичних спинок її не переконують. — Як на дотик, то тканина однакова, і спинки теж не набагато жорсткіші. Переплачувати не буду, — вирішує жінка.

— Люди, вибираючи ранці, цікавляться якістю. Зараз покупцям можна навіть не пропонувати китайські портфелі — вони й чути про них не хочуть. Найбільш ходовий товар — рюкзаки та ранці вітчизняного виробництва, вони якісні і відносно недорогі, — розповідає пан Юрій, приватний підприємець.

Одним зі шкільних ноу-хау є рюкзаки на коліщатах (така собі «кравчучка» для учнів). Коштує таке диво 180-200 гривень, але охочих придбати надсучасний портфель небагато.

Обираємо шкільну форму

Що стосується форми, то її вартість для дівчаток варіюється від 250 гривень за костюм-трійку (піджак, спідниця, жилет). Біла блузка, в залежності від довжини рукава, коштує 100-200 гривень і дорожче. Вартість форми для хлопчиків трохи нижча — від 130 гривень, сорочки — 80-100 гривень. У деяких школах батьки домовляються шити шкільну одежу на замовлення – для всього класу. Так виходить значно дешевше.

Але зараз на перше вересня модно вдягати вишиванку, а не класичне учнівське вбрання. Придбати її можна в середньому за 250 – 450 гривень.

Також майбутнім школярам потрібно придбати спортивну форму для фізкультури. Це може бути кілька футболок на зміну, спортивні штани і кофта, мокасини, кеди або кросівки. Спортивний костюм на першокласника обійдеться в 150-350 гривень, бавовняна футболка — 35–50, а кросівки — 150 – 350 гривень.

Такі от недитячі ціни на дитячі речі. Та всім дорослим хочеться, аби дитина пішла в перший клас радісна та щаслива з гарним ранцем, у зручному одязі та взутті.

P.S. Підсумувавши витрати, можна дійти висновку, що підготовка до школи в середньому обходиться в півтори тисячі гривень. Проте представлені ціни є приблизними. Звичайно, при дуже великому бажанні можна знайти шкільні товари дешевше або, навпаки, дорожче.

Марина Алдон

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

Резюме

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

29 серпня, п’ятниця

Останній день подання

-податкової декларації з податку на прибуток підприємств виробниками сільськогосподарської продукції за період з 01.07.2013 р. по 30.06.2014 р.

Останній день сплати

-авансових внесків з податку на прибуток підприємств за серпень

-ПДВ за липень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю

-акцизного податку за липень

-податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу, за липень

-збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства за липень

-земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (крім фізичних осіб) за липень

-фіксованого сільськогосподарського податку за липень

-плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за липень

збору за користування радіочастотним ресурсом України за липень

За матеріалами Хустської ОДПІ

                            Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

Військовим збором оподатковуються доходи, нараховані після 3 серпня поточного року

6864a6

Військовим збором оподатковуються доходи,

нараховані після 3 серпня поточного року

Військовим збором оподатковуються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних, компенсаційних або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв’язку із трудовими відносинами  після 3 серпня 2014 року за будь-які періоди.

З доходів, що були нараховані до 3 серпня, але виплачені після цього терміну, військовий збір не стягується.

Нагадаємо, що військовий збір тимчасово запроваджено до 1 січня 2015 року Законом України від 31.07.2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу Україні та деяких інших законодавчих актів України».

Його платниками є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а відповідальними за утримання (нарахування) і сплату (перерахування) військового збору в бюджет є особи, зазначені в статті 171 ПКУ, а саме:

– роботодавець, що виплачує доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків;

– податковий агент — для оподатковуваних інших доходів із джерела їх походження в Україні.

Військовим збором обкладаються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.

Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування та сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов’язаний забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 Кодексу.

За матеріалами Хустської ОДПІ

Головного управління Міндоходів у Закарпатській області