КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

20 жовтня, понеділок

кпОстанній день подання

-податкової декларації з ПДВ за вересень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю

-копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за вересень в електронному вигляді усіма платниками ПДВ

-декларації акцизного податку за вересень

-розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за вересень

-звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів роботодавцями за  вересень (форма № Д4 (місячна))

-звіту по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням  за 9 місяців

-звіту  про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення за  IІІ квартал

-звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за IІІ квартал

-податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України за вересень

-податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за вересень платниками, які обрали місячний період для звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі у вересні

Останній день сплати

-авансового внеску з єдиного податку за жовтень платниками, віднесеними до першої та другої груп

-єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за вересень

-єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за IIІ квартал

 

За матеріалами Хустської ОДПІ

Хустські платники податків обирають електронне листування з податківцями

У Хустському районі зростає кількість платників, які обирають «електронне» спілкування з податківцями

etiket Понад 700 ключів електронного цифрового підпису та посилені сертифікати ключів безкоштовно отримали платники податків м. Хуст та Хустського району за січень-вересень цього року. Про це повідомив керівник Хустської ОДПІ Михайло Русняк.

«Протягом дев’яти місяців 2014 року платники податків Хустщини  безкоштовно отримали 705 ключів електронного цифрового підпису та посилені сертифікати ключів. Кількість бажаючих отримати електронний цифровий підпис постійно зростає: в січні-вересні 2013 року платниками області було отримано 683 електронні ключі», – інформує Михайло Русняк.

Фахівці інспекції пов’язують зростаючу популярність електронних цифрових підписів із збільшенням електронних сервісів і можливістю використання електронного цифрового підпису не тільки для подання звітності до органів фіскальної служби, а й до Пенсійного фонду та Державного комітету статистики України.

Як зазначають у інспекції, все більше платників оцінюють переваги подання звітності в електронному вигляді. З майже 59 тисяч документів податкової звітності від суб’єктів господарювання району більшість – 95 % надійшли електронною поштою. За допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків» в режимі он-лайн уже отримано 356 податкових звітів.

Податківці нагадують: електронним кабінетом можуть скористатися платники податків – юридичні особи, фізичні особи-підприємці і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають підключений до Інтернету комп’ютер та отримали електронні ключі цифрового підпису в Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Вхід до Електронного кабінету платника здійснюється за адресою: www.kpp.sfs.gov.ua або за гіперпосиланням «Електронний кабінет платника податків» на веб-порталі ДФС шляхом авторизації за допомогою особистого електронного ключа цифрового підпису.

За матеріалами Хустської ОДПІ

Хустська міліція проводить добровільний місячник здачі зброї

Хустська міліція проводить добровільний місячник здачі зброї

З 1 по 31жовтня на території Хустщини працівники міліції проводять місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.

5345Шановним любителям зброї! Нагадуємо, що відповідно до ст. 263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» подібна ініціатива з боку громадянина передбачає його звільнення від кримінальної відповідальності, а «носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк до семи років».

Якщо ви бажаєте позбавитися незаконної зброї, боєприпасів чи вибухових речовин, радимо звернутися до працівників дозвільної системи Хустського МВ УМВС України в Закарпатській області, який знаходиться за адресою: м.Хуст,вул.900-ччя Хуста , звернутись до дільничних інспекторів міліції , які обслуговують вашу адміністративну територіальну дільницю або отримати детальну інформацію за контактним телефоном 0678961323.

 

 

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС

Обережно – ГРИП

48962

Обережно – ГРИП

За прогнозами ВООЗ в Україні в епідсезон 2014-2015 років найбільше епідемічне значення  матиме циркуляція штамів трьох основних вірусів грипу, це типу А H1N1 (Каліфорнія – 2009), типу А H3N2 (Техас – 2012) і типу В Массачусетс – 2012.

На даний момент епідемічна ситуація  щодо захворюваності  на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції відповідає середньорічному рівню для відповідної пори року. Показники захворюваності даними інфекціями не перевищують епідемічного порогу в жодному районі.

Грип має симптоми, схожі  з іншими  гострими респіраторними  вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Джерелом інфекції являється хвора людина протягом усього періоду, що супроводжується високою температурою, і навіть за кілька годин до появи перших ознак захворювань. Хворий найбільш заразний в перші три дні хвороби, тому важливо щоб саме в цей період він якомога менше спілкувався з людьми і дотримувався ліжкового режиму. Навколо хворого, при кашлі, чханні, розмові, утворюється на деякий час «заразна зона». При чханні краплини слини з вірусом поширюються на віддаль до 2 м., а під час кашлю – до 2 – 3,5 м.

Передається  вірус дуже легко – повітряно – краплинним шляхом. До грипу сприйнятливі  всі вікові групи. Контакт з хворим звичайно закінчується захворюванням. Імунітет до штаму вірусу грипу, який викликав захворювання, виробляється менше, ніж на рік.

У переважної більшості хворих грип починається раптово. Хворий може вказати не лише на день, а й час захворювання. Короткочасний озноб змінюється значним підвищенням температури (до 38 – 40º С і більше). З самого початку хвороби виникають загальна кволість, нездужання, ломота та біль у руках, ногах і м’язах тіла, головний біль, часто – біль при рухах очима. У хворих з тяжким перебігом захворювання можливі носові та інші кровотечі, нудота, блювання, запаморочення, іноді втрата свідомості, марення. В тяжких випадках у дітей раннього віку можуть бути судоми, порушення дихання та інші небезпечні прояви.Через кілька годин, а частіше на наступний день хворий відчуває першіння в горлі, закладення носа, пізніше – нежить, біль у горлі, за грудиною, кашель, утруднене дихання. Найбільш ефективним засобом профілактики грипу є вакцинація. Сучасні вакцини не містять вірусу а лише його антиген, який стимулює організм до вироблення антитіл. Завдяки цьому захворювання попереджається ще до його початку.    На території України дозволені до використання наступні вакцини: ВАКСІГРИП(Франція),ФЛЮАРИКС(Німеччина),ІНФЛУВАК(Нідерланди).Вакцинацію краще проводити до початку епідемії грипу. Високий титр антитіл, викликаний щепленням, тримається декілька місяців і починає падати через 6 місяців після вакцинації.

Увагу також необхідно звернути на групи епідемічного ризику (висока можливість інфікування грипом), це:

1. лікарі та персонал медичних закладів;

2. військовослужбовці,

3. працівники ДАЇ тощо;

4. особи, які доглядають хворих на грип удома;

5. вагітні та жінки, які, ймовірно, будуть перебувати у вагітності під час епідемії грипу;

6. діти з 6-місячного віку та особи після 60 років;

7. трудові колективи підприємств, установ, організацій;

8. особи, що перебувають у спеціалізованих колективах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини тощо).

9. діти загальноосвітніх закладів;

10. персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та будинків для громадян похилого віку тощо;

11. робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також особи, що перебувають у контакті з великою кількістю людей.

         Одним з найбільш поширених і доступних засобів профілактики грипу є медична маска.  Маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за  хворим чи просто спілкується з ним. Слід пам’ятати, що необхідно кожні дві години міняти маску, а використану (одноразову) одразу викидати в смітник.Також слід регулярно  провітрювати приміщення і робити вологе прибирання  – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини. Неповноцінне харчування, недосипання,  перевтома, переохолодження знижують опірність організму. Потрібно пам’ятати про чистоту рук, так як інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається руками. Необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
Додатково можна приймати аскорбінову кислоту та полівітаміни, які сприяють підвищенню опірності організму. Найбільша кількість вітаміну С міститься в квашеній капусті, журавлині, лимонах, ківі, мандаринах, апельсинах, грейпфрутах в чорній смородині. Якщо з’явились ознаки хвороби, необхідно – залишатися вдома, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку, яка може виявитися смертельною для деяких з них. Не рекомендується їхати громадським транспортом, відвідувати роботу, а також громадські місця (магазини, їдальні, кіно),обмежити спілкування з навколишніми людьми. Дотримуватись «респіраторного етикету», під час розмови рот і ніс прикривати одноразовими серветками, які після використання одразу викидати у смітник.- Хвору людину необхідно негайно ізолювати (краще в окрему кімнату). Лікаря потрібно викликати додому. Хворим не слід користуватися спільними речами (посудом, рушниками, носовими хусточками), вітатись за руку, цілувати рідних та близьких, особливо дітей та осіб похилого віку. Іграшки потрібно мити з милом. Тверді іграшки, що не псуються від гарячої води, обдавати окропом. М’які іграшки та книжки провітрювати. Дотримання цих  елементарних правил допоможуть Нам уникнути небезпечного захворювання, та людям, які знаходяться  поруч.

  Доброго вам здоров’я!

А.Дубровська, лікар-епідеміолог