Василь Лазоришинець: «Ці вибори насправді є виборами Прем’єр-міністра»

Василь Лазоришинець: «Ці вибори насправді є виборами Прем’єр-міністра»

1344288081Після відсторонення від роботи керівника МОЗ Олега Мусія, виконувачем обов’язки Міністра охорони здоров’я призначено відомогокардіохірурга, науковця,нашого земляка з Хустщини Василя Лазоришинця. Попри напружену ситуацію в країні та завдання, які сьогодні стоять перед медициною в Україні, відомий закарпатець встигає стежити за виборчими перегонами у рідному краї.

Василю Васильовичу, зважаючи на події в країні, яким чином проходить реформування медичної галузі?

 

– Насамперед з’явилися зовсім нові для нас види медичної допомоги – ми ж ніколи раніше не надавали її при вогнепальних чи мінно-осколочних пораненнях.По-друге, частина медзакладів зруйнована і треба думати, як організувати медичну допомогу так, щоб населення отримало абсолютно всі її види, як ефективно використати лікарів з інших регіонів там, де їх не вистачає.Третє – треба змінювати систему фінансування. Оце все разом і є реформа.
Медичну реформу скасувати неможливо, тому що її зараз проводить війна. Вона ставить зовсім інші завдання і перед цивільною, і перед військовою медициною.

 

Яка зараз ситуація із закупівлею медпрепаратів? Адже саме зрив строків закупівель і став причиною відсторонення від роботи попереднього керівника МОЗ.

 

– Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав чітку вказівку – до кінця жовтня завершити закупівлю ліків, провести прозорі тендери. Він доручив стабілізувати ситуацію на ринку лікарських препаратів і забезпечити здешевлення ліків. Уряд сьогодні вживає усіх заходів для нормального функціонування та розвитку медичної галузі країни відповідно до європейських стандартів.

 

На Хустщині вас люблять і цінують. Ви багатьом допомагали і продовжуєте допомагати як лікар. Нині ви поєднуєте лікарську практику та роботу управлінця. А не шкодуєте, що не пройшли у Верховну Раду у 2012 році?

 

– У жодному разі. Це був цінний досвід, я не заплатив на тих виборах жодної копійки. Та вірю, що все на краще. Справді, я досі оперую, це мій обов’язок як медика. Водночасмої уміння та досвід знадобилися Міністерству охорони здоров’я, де сьогодні багато роботи. На часі важливий і невідворотний етап проведення реформ.

 

10634363_311693925683689_1969125231_nХто сьогодні, на Вашу думу, достойний представляти Закарпаття у Верховній Раді?

 

– Насамперед я поділяю позицію Арсенія Яценюка, лідера «Народного фронту». Переконаний, потрібно продовжувати його починання, в тому числі, і у галузі медицини. І хочу відзначити – ці вибори насправді є виборами Прем’єр-міністра, адже саме депутатська більшість обиратиме уряд. Щодо Закарпаття – мені приємно, що від «Народного фронту»  у народні депутати балотується мій земляк – Василь Сабадош. Знаю його як відповідальну та чесну людину. Такі молоді перспективні політики можуть зробити багато корисного для Закарпаття. Для мене це вкрай важливо, я завжди серцем на своїй Батьківщині.

 

 Розмовляв Василь Химинець

Залишити коментар