Від вчителя залежать життєві пріоритети школярів та вміння молоді будувати сучасне суспільство…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 жовтня – День працівників освіти

Володимир Кащук: «Від вчителя залежать життєві пріоритети школярів та вміння молоді будувати сучасне суспільство…»

У першу неділю жовтня, коли щедра золота осінь обдаровує людську працю рясними плодами, освітяни відзначають своє професійне свято. Тоді кожен згадує про благородну працю людей, які ведуть вихованців у світ знань, дарують іскорки теплоти, ростять пагінці милосердя та надихають юнь на шляхетні вчинки. Тож із якими здобутками зустрічають наші сіячі доброго, мудрого та вічного День працівників освіти та як влада співпрацює з навчальними і дошкільними закладами міста над Тисою? Про це та інше ми попросили розповісти Хустського міського голову В.П.Кащука.

-Володимире Павловичу, минулої неділі ми відзначали День вихователя. Що можете сказати про стан розвитку дошкільної освіти в місті?

-Фактично з дитячого садочка починається становлення дитини, як особистості. Тому, розуміючи це, намагаюся робити все, що залежить особисто від мене для того, щоб якомога більше малюків охопити дошкільним вихованням. Зазначу, що протягом 2014 року хоч мережа ДНЗ і й залишилася без змін, та нам вдалося відкрити нові групи у вже існуючих закладах. Отже, порівнюючи з 2013 роком, коли ми мали 61 групу, цьогоріч уже в нас функціонують 68. Додатково послуги дошкільної освіти стали доступними ще для 150 маленьких хустян. Загалом дошкільну освіту  у місті з нового 2014-2015 навчального року здобуває 1763 дітей (90% загальної кількості дітей, віком 2-5 років). Із метою ширшого задоволення потреб батьків, які виховують дітей, у здобутті дошкільної освіти у дитсадках міста створено також групи короткотривалого режиму перебування (до 4-х годин), які відвідують 138 малюків. Для успішної підготовки діток до школи, їх безболісного входження у новий колектив, майже при всіх загальноосвітніх закладах діють Школи майбутнього першокласника, якими охоплено 322 дітей.

Міською владою значна увага приділяється зміцненню матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів. Зокрема, у 2014 році повністю відновлено приміщення шести групових приміщень у ДНЗ (яслах-садку) №3 ,,Дзвіночок” (вул. Жайворонкова,1А), які донедавна не функціонували через незадовільний технічний стан. Сьогодні – це ошатні світлі кімнати з євроремонтом та чудовими різнокольоровими меблями, платиковими склопакетами, відновленою системою водовідведення та водопостачання, оновленою сантехнікою, сучасним харчоблоком, укомплектованим різноманітним технологічним обладнанням та оснащеним вентеляційною системою. Загалом на відновлення повноцінної роботи ,,Дзвіночка” витрачено 1372,6 тис. грн.

Крім того, з вересня запрацювала додаткова, десята група у ДНЗ (яслах-садку) №2 ,,Сонечко”. Завдяки старанням адміністрації закладу та батьківському комітету можливість отримувати якісну дошкільну освіту надано 25 малюкам.

Наразі, триває реконструкція ДНЗ (ясел-садка) №8,,Ялиночка” на вул. Августина Волошина, 15. Там, за сприяння україно-чеського благодійного фонду Фонду ,,ВіЗа” та міської влади планується провести повну заміну вікон, добудувати додаткове приміщення для ще однієї групи. Таким чином тільки за 2014 рік у ДНЗ міста буде створено всього 170 додаткових місць.

Стан фінансування дошкільної галузі за останні три роки (загальний фонд): 2011р. – 9410,0 тис. грн., 2012р. – 12178,0 тис. грн.(+29%), за 2013р. – 12947,457 тис. грн. (+6%). У 2014 році на дошкільну галузь освіти передбачено 1 511 7600,00грн.

Витрати на харчування малюків з бюджету за останні 3 роки: 2011р. – 514,4 тис. грн., 2012р. – 826,0 тис. грн.(+60,5%), 2013р. 855,28 тис. грн. (+3,5%).

На жаль, поки не вирішеним залишається питання відновлення повноцінної роботи санаторного дитсадка № 5 ,,Зернятко”, який через відсутність харчоблоку працює в короткотривалому режимі, не забезпечуючи потреб дітей з ослабленим здоров’ям. Також у найближчих планах міської влади – відновлення роботи нефункціонуючого дитсадка но вулиці Гвардійській.

-А як зі школами? Чи проводяться якісь серйозні ремонтні роботи в навчальних закладах Хуста?

-Так. Зокрема, завершено капітальний ремонт харчоблоку  (на суму 250 300 грн.) та триває перекриття даху (1174 тис. грн.) в Хустській СШ І-ІІІ ст. №1 ім. А. Волошина. Також закінчено поточний ремонт приміщень, виділених Хустській ЗОШ І-ІІІ ст. №5 під корпуси для навчання дітей ромської національності. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту системи опалення СШ І-ІІІ ст. №3, готова документація на капремонт спортзалу в ЗОШ І-ІІ ст. з угорською мовою навчання.

-У позашкільній освіті щось змінилося у кращий бік? Чи з’явились якісь нові секції для дітей?

-Звичайно. На базі Хустського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді запрацювали нові цікаві гуртки, у Малій академії наук цьогоріч також створено кілька додаткових секцій. А загалом позашкільною освітою в місті охоплено 1559 дітей, які займаються у 66 гуртках (це на 5 відсотків більше, ніж торік). І результативність учнів справді висока. Скажімо, тільки вихованці ХМЦНТТУМ за підсумками обласних масових заходів протягом 2013-2014 років посіли 25 призових місць, із яких 4 – перші, 7 – других та 14 – третіх. А ще вихованці 10 відділень Хустської школи мистецтв радують не тільки всеукраїнськими успіхами, але й перемогами на конкурсах та фестивалях міжнародного рівня. Чудовими здобутками радують і учні міської ДЮСШ «Хуст-Нарцис» та інших позашкільних установ.

-А що б хотілося побажати освітянам із нагоди професійного свята?

-У першу чергу хочу подякувати вчителям за нелегку і відповідальну педагогічну працю, адже саме від них у великій мірі залежить майбутнє нашої держави, життєві пріоритети молоді, вміння і бажання юних громадян будувати сучасне суспільство. Отже, від імені Хустської міської ради спасибі вам, шановні освітяни, за самовіддане служіння обраній справі та невтомний творчий пошук. Сподіваюся, що ви й надалі буде слідувати обраному шляху. Хочеться побажати вам нових ідей, творчої атмосфери, високих досягнень та вдячних учнів, міцного здоров’я на довгі літа, щастя, благополуччя, невичерпної наснаги, Божої благодаті, миру, любові і злагоди! Тепла та затишку вам і вашим родинам. Зі святом!

-Приєднуюсь до вітань і дякую за розмову.

Розмовляла Марина Штефуца

Залишити коментар