На Хустщині аферист виманив від працівників підприємства більше, ніж 18 тисяч євро

На Хустщині аферист виманив від працівників підприємства більше, ніж 18 тисяч євро, або Як не стати жертвою шахраїв

10814200_401146256701879_207206211_nШахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою– коментує заступник начальника – начальник слідчого відділення підполковник міліції Василь Васильович Гричка

-Василю Васильовичу, яка стаття кримінального кодексу передбачає відповідальність за шахрайство?

Стаття 190 Кримінального Кодексу України. Ця стаття говорить нам про те, що  заволодіння чужим майномабопридбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років; шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованоюгрупою, -карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна ;шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

-Скільки шахрайств зареєстровано з початку року працівниками міліції, та наведіть кілька прикладів?

З початку року нами зареєстровано 65 шахрайств. На одному із підприємств службові особи шахрайським способом заволоділи коштами в сумі більше 18 тисяч євро; працівник одного із підприємств за кругленьку суму запропонував свої послуги, гроші від людей взяв, а обіцянку не виконав; житель Хуста на банківську карточку переказав близько двох тисяч гривень за велосипед, і досі немає ні грошей ні велосипеда; житель Хуста за дизельне паливо виманив гроші в сумі близько 22тисяч гривень; житель Черкаської області виманив від місцевого підприємця 40тисяч доларів та зустрічі з ним уникає,ще можна дуже багато прикладів навести на рахунок шахрайства.

Як уникнути шахрайства в Інтернеті?

Найпоширенішими видами шахрайства є купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в Інтернет-магазинах, на Інтернет-аукціонах, так би мовити, по системі скидок чи у передсвяткові дні, за системою передоплати коштів за замовлений товар. Все це дає умови для шахраїв не дотриматись угоди покупки. Кількість таких випадків зростає з кожним днем. Попередженням даного виду шахрайства є проведення розрахунку тільки після того, як ви отримаєте товар і впевнитесь, що замовлений вами товар відповідає вашому бажанню й якості.

-Надайте декілька порад, щоб нестати жертвою шахрая?

Не піддаватися на вмовляння; не пускати сторонніх у своє житло; недовіряти незнайомим, що пропонують допомогу; використовуйте тільки відомі Інтернет-магазини й Інтернет-аукціони, які мають певну репутацію; розраховуватися за товари тільки після його надходження; використовуйте ресурси, якими користувалися ваші знайомі, родичі, які отримали замовлений товар і у них немає скарг на отриманий товар.

–  Якщо людину ошукали, куди їй потрібно звернутись?

Вона повинна вчасно звернутися до правоохоронних органів; зберегти всю інформацію про особу, з якою контактувала під час здійснення домовленостей про продаж чи покупку товару, а також зберігати документи, що підтверджують перерахунок коштів.

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС