У Хустській школі мистецтв збиралися директори усіх творчих учбових установ області

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Хустській школі мистецтв збиралися директори усіх творчих учбових установ області

3 грудня на базі Хустської школи мистецтв відбулася нарада директорів шкіл естетичного виховання Закарпатської області. У заході взяли участь начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба, Хустський міський голова Володимир Кащук, керуючий справами міськвиконкому Василь Сабадош, начальник управління культури, релігій та у справах національностей Хустської міськради Володимир Власюк, директор Хустської СШ І-ІІІ ст. №6 та ДШМ м. Хуст Інесса Чернянчук, а також 63 директори дитячих шкіл мистецтв області.

Відкрив захід Хустський міський голова Володимир Кащук.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Культура робить людину особистістю. Незримою силою вона формує національну спільність. Завдяки щоденній праці викладачів спеціалізованих мистецьких навчальних закладів зберігаються джерела духовності, правди і краси. Завдяки творчому неспокою та громадському подвижництву майстрів культури та мистецтв культура нашого краю рясно вродила вагомими духовними здобутками, – підкреслив очільник міста. – Тому приємно, що Хуст має справді ким пишатися, що творчі колективи гідно захищають честь області на всеукраїнських на міжнародних конкурсах, що юнь виховують справжні метри народного мистецтва.

Зі здобутками та історією кузні творчості міста над Тисою ознайомила присутніх очільниця Хустської школи мистецтв Інесса Чернянчук.

-Наш навчальний заклад розпочав роботу у 1945 році. Першими вихованцями були 57 учнів. 1 липня 1988 року на базі Хустської дитячої школи мистецтв та восьмирічної загальноосвітньої школи шляхом їх злиття було створено експериментальну школу-комплекс естетичного виховання. У 1998 році освітню установу реорганізовано шляхом розділення на ЗОШ І-III ступенів з естетичним вихованням та Хустську дитячу школу мистецтв. В 2007 році навчальний заклад перейменовано на Хустську спеціалізовану школу І–ІІІ ступенів №6, а Хустську дитячу школу мистецтв – на школу мистецтв міста Хуст. Наразі дві установи працюють у комплексі і викладання шкільних дисциплін поєднується з мистецькими предметами, а отже вихованці отримують повноцінну загальну та спеціальну освіту. Із року в рік учні стають призерами, лауреатами та переможцями найрізноманітніших конкурсів, фестивалів та творчих поєдинків різного масштабу, – зазначила пані Інесса.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цікавими, колоритними та незабутніми номерами порадували присутніх на святковому концерті творчі колективи та індивідуальні виконавці учбової установи. Зокрема, хор молодших класів (кер. Оксана Липчей, концертмейстер Вікторія Якобчук), третьокласники хореографічного відділу (постановка Марини Білинець), фортепіанний дует у складі Ірини Палешник та Вікторії Павлишинець (клас викладачів Валерії Маді та Ірини Фединишинець), Сільвія Джумурат (викл. Тамара Нікітіна), Ярослав Ракушинець (кер. Оксана Липчей), Олександр Порада (викл. Світлана Паштецька), Артур Маслей та Вікторія Якобчук,  ансамбль учнів старших класів «Перлинка» (кер. Оксана Липчей, концертмейстер Вікторія Якобчук), дитячий зразковий хореографічний ансамбль «Хустяночка» (постановка Ірини Гнепи),  тріо саксофоністів у складі Владислава Білічака, Олександри Курти та Миколи Кващука (клас викладача Світлани Січ, концертмейстер Елеонора Кошинська),  Неля Сорочан ( клас викладача Марії Ракушинець, концертмейстер Ольга Гук), хор старших класів (кер. Оксана Липчей), дует у складі Кароліни Борис та Ярослава Ракушинця (клас викладача Оксани Липчей, концертмейстер Вікторія Якобчук), зразковий дитячий фольклорний гурт «Цімборики» (кер. Наталія Шимша), а також аматорський театральний колектив учителів школи мистецтв (кер. Юлія Рєпіна) з блискавичною постановкою уривку з вистави «За двома зайцями» Михайла Старицького.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Слід зазначити, що семінар пройшов конструктивно, у вигляді живого діалогу і неперевершених виступів вихованців Хустської ДШМ. У коридорах освітньої установи присутні на заході мали змогу милуватись чудовими роботами вихованців відділу образотворчого мистецтва та авторської художньої школи Ласло Гайду. Присутні на святі відзначили високий професіоналізм викладацького складу та маленьких зірочок великого мистецького обрію Срібної Землі.

Марина АЛДОН

Залишити коментар