Володимир Кащук: «Від Нового року чекаємо змін на краще»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Володимир Кащук: «Від Нового року чекаємо змін на краще»

Рік, що минає, був надзвичайно важким і напруженим для України, національної економіки, багатьох галузей господарства. Проте впродовж останніх місяців у місті над Тисою зроблено стільки, скільки не робилося за всі попередні роки, разом узяті. По-перше, ми маємо новий центр, по-друге, нарешті розпочато реконструкцію центрального міського парку, по-третє, відремонтовано чимало центральних та бічних вулиць… Тож із якими здобутками проводжає влада колишньої столиці Карпатської України 2014 рік та які плани на 2015-тий, ми попросили розповісти Хустського міського голову Володимира Кащука.

-Володимире Павловичу, напередодні новорічних свят у народі прийнято підсумовувати результати своєї діяльності, оглядаючись назад, аналізувати дії, досягнення. Цьогоріч наше місто справді отримало нове обличчя, стало європейським, гарним та ошатним. Тож що можете сказати про реконструкцію центральної частини Хуста? Чи вдоволені роботою?

-Дійсно, масштаб робіт виконано чималий. Згідно розробленої документації реконструкція проходить у два етапи. Сьогодні вже бачимо результати першої черги. Зберігаючи характер історичного середовища центральної частини міста – у рамках проекту ми провели повну заміну  інженерних мереж, замощення бруківки на майдані Незалежності та на вулиці Поперечній, встановили ліхтарі зовнішнього освітлення, лавки, урни для сміття, комплексно озеленили територію площі, звели фонтан.

Наступним етапом реновації середмістя Хуста міською владою намічено переобладнання відрізок вулиці Карпатської Січі від магазину «Електрон» до магазину «Кулінарія», включаючи сквер біля Хустської райдержадміністрації, технічний ремонт Монумента Слави та облаштування пішохідної зони біля Ощадбанку та римо-католицької церкви. Вже до кінця року плануємо завершити роботи на відрізку вулиці Карпатської Січі до Універмагу, включаючи будівництво ще одного фонтану біля кінотеатру Тиса.

Наразі міському бюджету ремонтні роботи вартували 11 мільйонів 879 тисяч гривень.

Крім того, завершено розробку генерального плану міста Хуст, с. Чертіж, с. Кіреші, с. Зарічне. Розроблено історико-архітектурний план населеного пункту, що є невід’ємною частиною генерального плану.

-А що можете сказати про ремонт вулиць?

-Протягом року за кошти міста відремонтувано вулиці Слов’янську (728,605тис.грн.), Леонова (95,035 тис. грн..),  Небесної Сотні №№122-124 (202,647 тис. грн.), частину вулиці Братів Бращайків (336,618 тис. грн.), збудували важливу транспортну розв’язку на перехресті вулиць Духновича, Львівська, Свободи. Провели капітальний ремонт дорожнього покриття, за рахунок субвенцій, вулиць Лісної (715,008 тис. грн.), Ломоносова (865,776 тис. грн.), Червонодеревників (520,00 тис. грн.), поточний ремонт вулиць А. Волошина (745, 373 тис. грн.), Шкільної (98 тис. грн.), Добрянського (95 тис. грн.), академіка Й. Бокшая (95,00 тис. грн.). Крім цього, за рахунок коштів міського бюджету проведено ямковий ремонт вулиць (993,97 тис. грн.), оновлено дорожні розмітки та пішохідні переходи (86,252 тис. грн.), встановлено дорожні знаки на головних транспортних артеріях міста (68,326 тис. грн.).

Та це далеко не все, що зробилося. Ми реконструювали тротуари  на вул. Небесної Сотні №95-№124 (259,369 тис. грн.), частково на вул. Слов’янській(197,134 тис. грн.), Небесної Сотні (147,429 тис. грн.). Відрадно, що до ремонту доріг та тротуарів долучалися і підприємці міста над Тисою, зокрема, на вул. Льва Толстого та на Гвардійській.

-Ще одним важливим питанням, яке цікавить хустян, є заміна водогонів. Чи робилося щось впродовж 2014 року у плані покращення інфраструктури водопровідного господарства?           

-Так. Активно змінюємо водомережі. Спільно з мешканцями вулиць Орлая, Лучкая, Довговича, Гренджі-Донського Вокзальної, Пирогова 27 а, Кубинця, Калина, Мазепи, Ватутіна, Добрянського, Конституції, Карпатської України (роботи виконувало КП  Хустський водоканал, матеріал закуповували мешканці) замінено 2,5 км водопроводів та 0,5 км каналізаційних мереж. Коштом міського бюджету частину водопровідних мереж замінили на вул. Керамічній (982,723 тис. грн.),  вул. Слов’янській (165,691 тис. грн.).

Завершено також  будівництво водопроводу та каналізаційної системи на вул. Тімірязєва, (ромська школа). Крім того, виготовлено кошторис та проведено експертизу проектів: «Рекультивація міського сміттєзвалища у м. Хуст Закарпатської області. I черга» (40,664 тис. грн.), «Руїни Хустського замку» (41,400 тис. грн.), «Реконструкція ділянок міських водогонів на вул. М.Аркаса та П.Могили» (20,00 тис. грн.), «Реконструкція дорожнього покриття на вул. М.Аркаса та П.Могили» (24,00 тис. грн.), «Будівництво каналізаційної мережі вул. 9-го Травня, Возз’єднання, Дружби, Космонавтів, Гагаріна, Гоголя, Кутузова, О. Невського.

-У нічний час Хуст нарешті почав нагадувати не темні потойбічні коридори, а сучасне європейське містечко. Що скажете щодо вуличного освітлення?

-Ми відновили мережі освітлення на вулицях Сливовій та Рильського (40,859 тис. грн.), реконструювали – на вул. Німецькій (53,167 тис. грн.). Також у цьому році проводили поточні роботи мереж освітлення, замінили 72 світильники та встановили реле часу. Вартість робіт – понад 90 тисяч гривень.

-Хустяни раділи, що колишня столиця Карпатської України уклала угоду про співпрацю зі словаками, отримала від зарубіжних інвесторів нову переносну сцену, а чи найближчими часом реалізовуватимуться якісь подібні проекти?

-Так, маємо грант на будівництво фонтану та майданчика для рухливих ігор. Спільно зі словацьким  містом-партнером у рамках програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007-2013 Хуст отримав 1,7 млн. грн. від ЄС для розвитку туризму та інфраструктури міст-партнерів. За ці кошти у міському парку культури та відпочинку розпочато роботи з облаштування території.

Крім того, ми виграли грант на впровадження інноваційних заходів з водопостачання.  У межах проекту з містом – побратимом Лєско (Республіка Польща) плануємо реконструювати систему водогону на десяти міських вулицях, що дозволить, припинити, хоч і частково, втрати води через пориви та зменшити споживання електроенергії при транспортуванні води мережею.

-Знаю, що цьогоріч багато зусиль влада міста над Тисою приклала й до матеріально-технічного забезпечення освітніх та дошкільних установ…

– Так. Зокрема, капітально відремонтовано дах у СШ I-III ст. №1 ім. Августина Волошина (996500,70), на базі ЗОШ I-III ст.№5 відкрито Центр культурної творчості для навчання та творчого розвитку дітей ромської народності ( 145841,90), проведено капітальний ремонт системи опалення у СШ I-III ст.№3 (74903,49), введено в експлуатацію харчоблок у СШ I-III ст. №1 ім. Августина Волошина(153566,10), реконструйовано систему опалення та замінено вікна у ДНЗ №4 «Пролісок» (570,00), завершено реконструкцію ДНЗ № 8 «Ялиночка» (258703,47) та реконструйовано існуючу котельню із встановленням додаткового котла на альтернативному паливі у ДНЗ №2 «Сонечко».

Відрадно, що вже другий рік у місті працює електронна черга у дошкільні навчальні заклади. Це дає змогу впорядкувати ситуацію з дошкільною освітою.

Та найбільше втішає, що ми змогли відкрити сім додаткових груп у садочках для більш, ніж двох сотень дітей (тільки в ДНЗ №3 «Дзвіночок» відкрито шість додаткових груп (1372673,00 грн.).

Підтримуємо також вчителів. До речі, Хуст – чи не єдине місто в Україні, яке має практику щороку до Дня вчителя виплачувати премії педагогам, розміром до 80%., тоді як у інших населених пунктах ці виплати становлять усього 10-30%.

-Дійсно рік фінішує із вагомими результатами. А які ж плани на перспективу?

-Із третьої декади лютого плануємо розпочати реконструкцію другої черги центральної частини міста. Наразі триває проектування ділянки від «Електрона» до Ощабданку, де має бути пішохідна зона (наступний етап – від костелу святої Анни до Єлизаветинського, тобто від римо-католицької до реформаторської церкви). Протягом січня-лютого нам потрібно затвердити проект, аби з березня приступити до роботи. Крім того, маємо завершити ремонт центрального парку  відпочинку (березень-жовтень). Щодо доріг, то хочемо відремонтувати, у першу чергу, вулиці Івана Франка (з тротуарами), Керамічну, Косичну, Дружби, Островського та ряд інших. Крім того, у 2015 році розпочинаємо роботи з будівництва Городилівського мосту (вартість 15 мільйонів гривень).  Також не забуватимемо про школи та дитсадки. Щодо фінансування, то нам нарешті вдалося продати універмаг «Хуст». Готуємо також документи на продаж земельної ділянки під спорудою, орієнтовна вартість якої складає 3,5 млн. грн., – а це додаткові десять з половиною мільйонів гривень до міського бюджету. А ще ведемо переговори з власниками деяких торговельних закладів Хуста щодо викупу земельних ділянок під об’єктами, за що можемо ще отримати приблизно 5 млн. грн. Отже, гроші для ремонту будуть. Багато задумів і в плані вирішення проблем ЖКГ (із лютого згідно грантового проекту з Польщею проводитимемо заміну водопровідних мереж, перший транш грошей, до речі, вже надійшов). Також займемося каналізацією, адже протягом останніх двадцяти років це питання якось обходилося стороною. Звичайно, усвідомлюю, що весною наступного року відбудуться вибори міських голів. Після цього може скластися по-різному… але якщо мою посаду займе людина, яка працюватиме заради блага громади Хуста, щиро радітиму, бо понад усе люблю своє місто.

-Що хотілося б побажати хустянам з нагоди Нового року та Різдва Христового?

-Ми живемо в історичний час, коли Україна бореться за незалежність і на Сході держави гине квіт нації. Тож найбільше хотілося б побажати мирного неба над головою. Ми з гідністю проходимо усі випробування, разом плідно працюємо заради кращого майбутнього. Дякую всім за терпіння, розуміння ситуації, за серйозне і відповідальне ставлення до існуючих проблем.

У Новому році наше життя обов’язково зміниться на краще. Головне – пам`ятати, що наша сила – в єдності, у взаєморозумінні та взаємній підтримці. Тож давайте вірити в себе, самовіддано працювати для своїх родин та міста – лише разом ми зможемо реалізувати ті виклики, що ставить перед нами життя. Спільними зусиллями зробимо наше місто процвітаючим, а громаду – міцнішою!

Хай прийдешній рік із прекрасним настроєм принесе до ваших затишних осель добро і радість, щастя та здоров’я, здійснення надій та заповітних бажань, а нашому місту – достаток, стабільність і процвітання.

Веселих свят і Благословення Господнього!

-Приєднуюсь до вітань і дякую за розмову

Розмовляла Марина АЛДОН

Залишити коментар