Ерудити змагались до 925-ї річниці Дня міста Хуст

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ерудити змагались до 925-ї річниці Дня міста Хуст

8 травня 2015 року, в рамках святкування Дня міста Хуст, в залі Хустського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді відбулась «Суперфінальна гра» святкового турніру ерудитів «Що? Де? Коли?» серед команд-переможців студентів ліцеїв, коледжів, вузів та загальноосвітніх навчальних закладів міста Хуст і Хустського району, в якій змагалися команди: «Інь-Янь» Медичного коледжу «Монада», «ХусТеК» Хустського технічного коледжу ТСО України, «Смайлики» Хустської СШ І-ІІІст. №1 ім.А.Волошина, «Ерудит» та «Українці» Хустської СШ І-ІІІст. №3, «Максимум» Хустської ЗОШ І-ІІІст. №4, «Хвиля» Хустського НВК №1, «Гімназисти ІІІ-го тисячоліття» Хустської гімназії-інтернату, «Аргонавти» Рокосівської ЗОШ І-ІІІст., «Юні туристи» Липецькополянської ЗОШ І-ІІІст., «Вікторія» Липовецької ЗОШ І-ІІІст. та «Амазонки» Хустського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді (ХМЦНТТУМ).
В журі працювали: Оксана Головко, директор ХМЦНТТУМ, Надія Плиска, заввідділом ХМЦНТТУМ, Андріана Величко, заввідділом ХМЦНТТУМ, Сидяртов Павло, методист ХМЦНТТУМ та Майя Цяпець, діловод центру. Очолив журі керуючий справами виконавчого комітету Хустської міської ради Василь Сабадош.
В ході гри студенти відповідали на запитання ведучого гри Валерія Ігнатка, вгадували що знаходиться у «чорній скриньці», розгадували ребуси.
У результаті інтелектуального турніру І місце виборола команда «Аргонавти» Рокосівської ЗОШ І-ІІІст. (7,85 балів), ІІ місце в команди «Гімназисти ІІІ-го тисячоліття» Хустської гімназії-інтернату (7,5 балів) і на ІІІ сходинці (7,5 балів) «Смайлики» Хустської СШ І-ІІІст. №1 ім.А.Волошина.
Переможців нагороджено кубками, медалями, грамотами та цінними книгами від Хустської міської ради.

Начальник управління культури, молоді і спорту
Володимир Власюк

Платники податків м. Хуст та Хустського району продовжують наповнювати бюджет

biznes-naydet-drugie-lazeyki

Платники податків м. Хуст та Хустського району продовжують наповнювати бюджет

В умовах соціально-економічної нестабільності платники Хустщини продовжують виконувати свої зобов’язання по сплаті податків і зборів. З січня по квітень 2015 року зареєстровані в регіоні «спрощенці» перерахували до бюджету 4,1 мільйона гривень єдиного податку. Здебільшого надходження з єдиного податку забезпечується фізичними особами-підприємцями – частка їхньої сплати у загальній сумі становить 84 %, або 4,1 мільйона гривень, решта – 16 %, або 664,3 тисячі гривень перераховано юридичними особами.
У цьогорічних надходженнях до бюджету слід відмітити позитивну динаміку. Протягом чотирьох місяців 2015 року платники регіону наповнили бюджет на 900 тис. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.
Єдиний податок сплачується фізичними особами-підприємцями та юридичними особами, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Вони можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше як до кінця поточного звітного року.
Звертаємо увагу платників єдиного податку першої та другої груп, що за несвоєчасну або неповну сплату єдиного податку на платника накладається штрафна санкція в розмірі 50% обраної ставки єдиного податку.
Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року всі платники єдиного податку третьої-шостої груп, які перебували на обліку в органах ДФС до 1 січня 2015 року, вважаються платниками податку третьої групи. А четверта група – це суб’єкти підприємництва аграрної галузі, які раніше сплачувати фіксований сільськогосподарський податок. До цієї групи віднесені сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
Хустська ОДПІ закликає всіх «спрощенців» Хустщини сумлінно виконати свій громадянський обов’язок: своєчасно сплачувати податки!

Хустська ОДПІ

В Ужгороді вшанують відомого дослідника Олександра Ороса

11102645_783496595103746_550453284801559938_n

В Ужгороді вшанують відомого дослідника Олександра Ороса

«З когорти лицарів України» , – так говорять про нашого земляка, відомого дослідника української писемності, книгодрукування , науковця, публіциста, патріота Олександра Ороса. 23 травня відбудеться вечір-вшанування пам’яті славетного закарпатця.
23 травня 2015 року о 15:00 у приміщенні Обласного Будинку культури профспілок (Ужгород, вул. Руська, 3) відбудеться вечір-вшанування пам’яті Ороса Олександра Михайловича – відомого закарпатського дослідника витоків української писемності та книгодрукування, талановитого науковця і публіциста, невтомного борця за Українську державність.
Як відомо Олександр Орос, все життя був борцем за незалежність Української Держави. Син священика з Хустщини не вступив до медичного інституту через політичні погляди. Здобув вищу освіту у Львові, захистив дисертацію на здобуття кандидата технічних наук у Москві. Молодий Олександр декілька разів піддавався арештам, зокрема, за засудження радянської агресії на теренах Чехословаччини та систематичні протести комуністично-фашистському режиму. У 1982 його вдруге арештували та засудили за сфальсифікованими КДБ звинуваченнями. Проте, Олександр Михайлович із приходом української влади так і не був реабілітований. Суддя ж, що відправив його на тюремні нари досі в пошані, отримує грамоти та подяки. Славетний закарпатець помер 23 лютого 2014 року в лікарні м. Києва та похований на цвинтарі «Кальварія» в Ужгороді.

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Студентська ліга КВН розважала хустян

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Студентська ліга КВН розважала хустян

У рамках святкування 925-ї річниці Дня міста Хуст днями в концертній залі Хустського районного будинку культури пройшло свято гумору – студентська ліга КВН.
Темою конкурсу веселих та кмітливих було гасло: «Хуст в будні та свята». Для участі в боротьбі за звання кращої команди заявку подали студенти трьох навчальних закладів міста: «Інь-Янь» медичного коледжу «Монада» (капітан Оксана Ількова), Карпатського інституту підприємництва «Бригада в кліточку» (капітан Марія Бринзяник) та Закарпатського лісотехнічного коледжу «На тверезу голову» (капітан Андрій Король). Конкурс почався з привітання команд, далі продовжився розминкою. Чудову підготовку показали учасники під час домашнього завдання.
У перерві гри присутніх у залі чудовими піснями розважали юні виконавці Олександра Лаврюк та Василь Бабич.
Тут було все: впевненість у собі, відчуття сцени, хороший вокал, неординарний підхід до гумору, згуртованість. Молодь добре підготувалася до інтелектуально-гумористичного поєдинку і дарувала присутнім у залі щирі посмішки та хороший настрій. Запекла боротьба тривала до самого кінця гри. Всі учасники щосили боролися за звання кращих і показали хороший рівень підготовки.
Тож, в результаті, перше місце зайняла команда «Бригада в кліточку» Карпатського інституту підприємництва (капітан Марія Бринзяник), друге місце виборола команда «На тверезу голову» Закарпатського лісотехнічного коледжу (капітан Андрій Король), а третє – у команди «Інь-Янь» з Медичного коледжу «Монада» (капітан Оксана Ількова).
Всі команди отримали від голови журі, керуючого справами Хустської міської ради Василя Сабадоша, кубок і почесні грамоти.

Начальник управління культури, молоді і спорту
Володимир Власюк