Про пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Про пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Земля для закарпатців здавна вважається одним із найбільших скарбів, джерелом добробуту, доходів тощо. На Україні власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), постійні землекористувачі повинні сплачувати земельний податок.
Відповідно до п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.
Слід наголосити, що для деяких категорій громадян держава встановила пільги щодо сплати земельного податку. Вони наведені в ст. 281 Податкового кодексу України.
Так, від сплати податку звільняються:
– інваліди першої і другої групи;
– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
– пенсіонери (за віком);
– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.
Якщо Ви наділені однією із вказаних вище пільг щодо сплати земельного податку і Вам надійшло податкове повідомлення-рішення з сумою до сплати земельного податку – зверніться до органів Державної фіскальної служби. Адже одним із показників ступеня цивілізованості суспільних відносин в країні є рівень податкової культури громадян.

За матеріалами Хустської ОДПІ