Олександра Бордея приїхали підтримати нардепи Юрій Луценко та Валерій Пацкан

??????????????????????

“Солідарність” у Хусті

Олександра Бордея приїхали підтримати нардепи Юрій Луценко та Валерій Пацкан

20 жовтня у Хусті побували народні депутати України від блоку «Солідарність» Юрій Луценко та Валерій Пацкан. Вони зустрілися з представниками місцевих ЗМІ і відповіли на питання журналістів про те, якою бачать Україну в майбутньому, а також поро те, якою є їхня позиція щодо цьогорічних виборів.
Виборець має довіряти тому, кого обирає
«Солідарність» хоче чесно конкурувати на виборах і прагне, щоб закони працювали однаково для всіх. Тож які цінності прагнуть реалізовувати політики від президентського блоку і кого підтримують на посаді очільника Хуста?
Юрій Луценко:
-Виборці будуть голосувати зараз як за конкретного кандидата, так і за партію. Більше того, новий закон передбачає процедуру відкликання народного обранця у разі невиконанання ним передвиборчих обіцянок. Тому влада має більше довіряти виборцям, а населення – самій владі. Між іншим, ми проводимо вибори в умовах децентралізації. Насправді це абстрактне слово передбачає збільшення бюджету громад щонайменше на 20 відсотків. Проїхавши за цей тиждень майже всю західну Україну, майже всюди я бачу колосальне зростання доходів місцевих бюджетів. Скажімо, Івано-Франківськ і Рівне мають «плюс» сто мільйонів на рік, Тернопіль – «плюс» 220, Хмельницький – «плюс» 250, Вінниця – «плюс» 340, Ужгород – «плюс» 120. Загалом скрізь, де є нормальний мер доходи населення зросли як мінімум на 30 відсотків. Інакше виходить, що не всі доходи потрапляють до бюджету. Приміром, тільки акцизний збір, що становить 5 відсотків від обороту з продажу часто не доходять до місцевої казни окремих населених пунктів. Отже, переконаний, зараз люди повинні не просто когось обрати, а добре подумати за кого саме віддати свій голос. Тому сьогодні я приїхав підтримати команду «Солідарності», яку сформували наші депутати і голова Закарпатської ОДА і переконати виборців, що ми готові відстоювати їхні інтереси на всіх владних вертикалях.
Валерій Пацкан:
Щоб розвіяти всі міфи і домисли, хочу твердо заявити, що команда «Солідарності» підтримує Олександра Бордея на посаду міського голови Хуста. Наше завдання, щоб у Хусті була дійсно така міська влада, яка би працювала відкрито і прозоро для блага краян.
«По обидва боки колючого дроту» – книга про сучасну Україну
Днями в Ужгороді відбулася презентація книги про «хвороби» українського політикуму і суспільства. Якою є ключова ідея видання?
Юрій Луценко:
Я передам кожному, хто забажає, книжку в Хуст. Записана вона Мустафою Найємом на диктофон з моїх слів одразу після виходу з тюрми. 17 годин наших з ним спільних розмов і лягли в основу сюжету видання. Фактично йдеться про школу виживання у екстремальних в’язничних умовах. Я розповідав про судово-тюремний «бєспрєдєл», про свою крихітну камеру, в якій колись тримали смертників. Книга подана у вигляді розмови-повісті про фактично непросту долю не тільки однієї людини, але й про України в цілому, трішки про міліцію, трішки про судову систему, трішки, власне, про тюрму, трішки про кон’юнктуру, про те, як людина має відстоювати свої переконання у будь-яких умовах – як при посаді, так і без неї, про любов, про мою дружину Ірину… Побачила книжка світ завдяки видавництву «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», її також було презентовано на Львівському форумі видавців.
Закарпаття – край особливий, якому потрібні політики, які люблять свою землю
Окремі представники «Солідарності» та партій, які входять до коаліції під час передвиборчої кампанії підтримують опонентів. Чим це можна пояснити?
Юрій Луценко:
Така практика, на жаль, зустрічається, перш за все, на Закарпатті. Я зараз не хочу займатися «чорним» піаром, але скажу відверто, що протягом тривалого часу у області спостерігається клановість влади. Тому політики і громадські діячі змушені були з року в рік обирати одну з двох сторін, які мали важелі впливу на суспільну думку. Нещодавно, коли Петро Порошенко виступав в Ужгороді, люди стояли з плакатами тієї чи іншої політичної сили. Не буду називати нічиїх прізвищ, але реально в цих умовах політики не могли «вирости». Зараз, з приходом до влади Геннадія Москаля, «Солідарність» отримала можливість бути сильною партією. Він зібрав нову команду і наскільки вона є дієвою зможемо побачити тільки після виборів. А до «стрибків» окремих людей, чиновників чи депутатів від політика до політика я ставлюся спокійно. Переконаний, що в Хусті люди кращі і врахують те, що в нас є кандидат, якого ми пропонуємо найняти до органів місцевої влади. У нього вже є свої результати роботи. Утім право вибору завжди повинне бути на першому місці. Хоча, попри це, вірю, що при нашому кандидаті місто точно отримає не тільки господаря, але й зв’язок із центральною владою в Києві. Це корисно і нам, бо ми хочемо знати проблеми людей на місцях, і вам, бо ви зможете отримати реальні шляхи вирішення своїх негараздів. Наприклад, нещодавно поїхав до одного міста і дізнався, що там неправильно проіндексована пенсія, бо тим людям, у кого вона вища за 1800 гривень, державні виплати не підняли ні на копійку. Знаю, що за це Прем’єр-міністру буде важко відповідати, але питання слід вирішувати. До того ж я довідався, що освітянам дають неповну індексацію заробітних плат у Закарпатті. Тож мені потрібен зв’язків, від якого я можу отримувати подібну інформацію. Саме над цим і працює команда «Солідарності», аби від найвіддаленішого села до столиці всі працювали на єдиний і спільний результат. Найбільше завдання виборців на цих виборах – не створити в Україні феодальне князівство. Я особисто є керівником найбільшої депутатської фракції за кандидата, якого пропоную готовий нести відповідальність.
Валерій Пацкан:
Я очолюю команду «Солідарності» в області і тому запропонував створити справді дієву команду, яка може протистояти іншим партіям. Люди, які йдуть на вибори разом з нами, працюють. Адже поговорити – давня добра закарпатська звичка, а трудитись хочуть далеко не всі. Це, в першу чергу, стосується політиків. Тому ми повинні довести громадськості, що є справді кращими і довести це реальними справами. Наша політична сила – відносно молода в Закарпатті, але ми покажемо, що можемо змінити область на краще.
Юрій Луценко:
У нас зараз відбувається певне очищення, перевірка командності. Є випадки, коли до блоку потрапляють недобросовісні люди. Утім ми виявляємо такі факти і припиняємо співпрацю з тими, хто намагається нас скомпрометувати. У той же час, хто готовий вступати до нашої команди, ми готові прийняти. Зазначу, що на сьогоднішній день ми не боїмося ні дострокових парламентських, ні президентських виборів, але головне зараз – працювати у непростих умовах, у складний для країни час для того, щоб населенню жилося легше.
Газові тарифи – болюче питання населення
Певний відсоток виборців до політики ставиться байдуже. Серед краян є чимало таких, кому все одно, хто потрапить до місцевих рад і хто очолить місто. У той же час населення хвилює, чим реально влада може допомогти суспільству подолати бідність. І житлово-комунальні тарифи залишаються одним з основних питань, що хвилюють людей. Що можна сьогодні зробити для того, щоб зменшити вартість газу, адже механізм надання субсидій виявився неефективним.
Юрій Луценко:
Я пропонував встановити ліміти. І ми до цього питання неодмінно повернемося, оскільки не підтримуємо політику Арсенія Яценюка у плані тарифів. Як альтернативу субсидіям ми пропонуємо встановити надання 400 кубів пільгового газу по 3,60 грн. У всій Україні ця практика повинна бути дієвою. Такий закон наша фракція внесла до розгляду. Це моя відповідь тим людям, кого абстрактна політика не цікавить. У той же час, я закликаю людей ні в якому разі не продавати свій голос.
Діяльність влади повинна бути прозорою
Сьогодні багато говориться про патріотизм, яким прикриваються деякі політики. У той же час від влади хочеться готовності йти на компроміс із населенням, публічності і відкритості. Чи готова команда «Солідарності» звітувати перед громадою за пророблену роботу?
Валерій Пацкан:
Кожні два місяці я звітую за свою діяльність у публічній площині. Так само буде звітувати вся наша команда на всіх рівнях. Ми не йдемо до влади лише для того, щоб там бути, але й прагнемо щоб кожен районний чи міський депутат доповідав людям про те, що він для них зробив.
Юрій Луценко:
«Солідарність» – політична сила, яка діє прозоро. Тому, переконаний, що й міський голова, якого наймають люди, має звітувати перед громадою, нести відповідальність за власні вчинки. Якщо ж він не справиться із обов’язками, його будь-коли можна відкликати. Наша команда виступає за збереження цілісної держави і люди, яких ми пропонуємо на певні посади, мають відповідати за свої слова та дії.
Олександр Бордей:
Я готовий працювати з громадою прозоро, відкрито і публічно, щоквартально висвітлювати свою діяльність як у ЗМІ, так і в Інтернеті. Крім того, Хуст – містечко невелике, тут жили мої діди, мої батьки, тут народився я, мої діти та онуки, тож хочу працювати так, щоб не соромно було подивитись у очі людям на вулиці. Я вболіваю за рідне місто і мені не байдуже, яким воно буде через рік, два, десятиліття, чи навіть століття. Прагну, щоб рідний Хуст розвивався і процвітав де-факто, а не тільки перед виборами. Хочу, щоб кожна копійка міського бюджету була підзвітною населенню. Тому потрібно зробити прозорими фінансові потоки для пересічного мешканця. Міська влада має звітувати як про надходження, так і про використання коштів. Гроші Хуста – це наші з вами гроші! Бюджетне марнотратство неприпустиме!
Вірю, що можна і потрібно покращити умови життя кожного мешканця міста. Бачу ряд перспективних проектів для залучення інвестицій, створення додаткових робочих місць, розвитку інфраструктури, подолання корупції. Загалом моя програма доступна кожному і зараз немає сенсу перераховувати всі її пункти. Наголошу тільки, що на вибори йду спільно з командою порядних людей, досвідчених фахівців і прагну відновити довіру хустян до влади через відкритість та прозорість діяльності. Усі важливі для міста рішення хочу приймати, враховуючи думки населення, через громадські слухання. Тож від того, кого буде обрано міським головою на наступні два роки, залежить як саме ми їх проживемо. У всякому разі, кожному з нас потрібно прийти на дільниці і віддати свій голос за того, за кого підказує серце.