На Хустщині завершено виконання Закону України «Про амністію в 2014 році»

ам

На  Хустщині завершено виконання Закону України «Про амністію в 2014 році»

Законодавство України про кримінальну відповідальність має своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності,громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства. При цьому актуальними залишаються питання застосування механізмів звільнення від кримінальної відповідальності . Адже притягуючи до кримінальної відповідальності осіб ,які вчинили злочин, держава залишає за собою право прощати таких осіб.
Однією з форм державного прощення є можливість застосування до осіб процедури звільнення від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «про амністію»,яка реалізує принцип гуманізму, що спрямований на захист усіх членів суспільства.

08 квітня 2014 року Верховна Рада України вперше з 2011 року прийняла Закон України «Про амністію в 2014 році».

Дія  даного Закону була  застосована до громадян м.Хуст та Хустського району , які засуджені до покарань без позбавлення   волі та  перебувають на обліку кримінально-виконавчої  інспекції  Хустського  району.
Питання про застосування амністії суд вирішував за ініціативою кримінально-виконавчої  інспекції  Хустського  району.
Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі закону про амністію не допускалось, якщо обвинувачений чи підсудний проти цього заперечував. Особи, щодо яких вирішувалось питання про застосування амністії, давали свою згоду суду в усній чи письмовій формі з обов’язковим зазначенням цього у протоколі судового засідання.
Засуджені,які відповідно до Закону України підлягають звільненню від відбування покарань ,повинні бути звільнені не пізніше як протягом трьох місяців після його опублікування.
По кримінально-виконавчій інспекції  Хустського району  підпала 21 засуджена особа,19  засуджених  осіб звільнено від покарання, 2  особам покарання скорочено на половину. Амністія була  застосована  до  засуджених осіб,  які на  момент вступу в законну силу Закону   мали неповнолітніх дітей, мали на  утриманні пристарілих  батьків та пенсіонери.

Акт амністії не скасовує і не змінює відповідного кримінального закону, не являє собою декриміналізації і не ставить під сумнів законність і обґрунтованість постановлених обвинувальних вироків.

Начальник Хустського  МРВ КВІ

відділу  ДПтС  України   в Закарпатській області

Сергій Бондарчук

Залишити коментар