Хуст диктує моду на капелюхи не тільки в Україні, але й у Європі

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хуст диктує моду на капелюхи не тільки в Україні, але й у Європі

Представити образ стильної жінки неможливо без такого важливого елементу, як капелюх. Але пошити, здавалося б, простий головний убір не так уже й легко, треба мати талант, уміння, смак, терпіння… Цікаво, що останнім часом капелюшок зі старомодного аксесуара знову став трендом, адже саме шапочка може підкреслити індивідуальність і зробити образ людини більш довершеним. До того ж у будь-яку пору року головний убір – це не тільки гарно, але й зручно.

Брендові капелюхи відомі на увесь світ

При думці про фабрику головних уборів «Хуст-Фільц», завжди згадується яскравий епізод із дитинства. Якось дід поїхав у Чехію у справах і в Празі придбав собі гарний чорний капелюх. Раніше кожен інтелігентний чоловік мав мати у гардеробі кілька стильних головних уборів, які б личили до одягу, іміджу, до «обличчя». Вдома, розбираючи пакунки з подарунками, бабуся розпакувала капелюшок із побачила знайомий напис на етикетці «Хуст». Не було меж подиву діда, коли він зрозумів який шлях подолав його «ковпак», щоб врешті-решт повернутися до Закарпаття…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Зараз часи змінилися, немає дефіцитів і товарів «із-під прилавку», а капелюшок можна вільно придбати прямо на фабриці.

Слід зазначити, що крім безпосередньо цехів, де виготовляють головні убори, на підприємстві є й музей капелюхів, виставка модних шапок світу, експозиція із взірцями сучасної продукції… На «Хуст-Фільц» приїжджають екскурсійні тури зі всієї України, модниці тут мають змогу підібрати собі найвишуканіший убір брендового виробничника, відомого в усьому світі за фабричною ціною, без будь-яких націнок…

Від політиків до релігійних діячів…

— В Україні майже немає політика, який не мав би капелюха із міста над Тисою, — ділиться думками директор ТзОВ «Хуст-Фільц» Іван Луп’як. – Наші державні мужі нерідко відпочивають у Карпатах, особливо їм до снаги оздоровниці в гірському Шаяні, тож вважається традицією із поїздки приводити додому щось на згадку. Знаючи ж про славу фабрики головних уборів у Хусті ще з радянських часів, ніхто не оминає нагоди похизуватись капелюхом із колишньої столиці Карпатської України. Крім політиків наші вироби полюбляють і артисти, і шоумени, і популярні ведучі провідних телеканалів…

P6192115

Слід зазначити, що не завжди в «Хуст-Фільц» усе було добре і гладко. Були часи занепаду і нестабільності, застою та економічного колапсу, але відродити славу хустського капелюха зміг саме сьогоднішній керманич підприємства. До речі, наразі закарпатська фабрика фетрових головних уборів є єдиним українським виробником першокласного фетру і найпотужнішим «капелюшним» підприємством у Європі.

— Хуст давно має стабільних замовників, особливо у тих державах, де головний убір є обов’язковим атрибутом, — розповідає пан Іван. — Скажімо, у кавказців вважається, що чоловік повинен берегти дві речі – шапку й ім’я. Для кожної етнічної групи передбачено свій дизайн шапок, які підкреслюють національну ідентичність. Причому кожне угрупування носить тільки «свій» тип капелюхів. Одягати головний убір іншої етнорелігійної групи не дозволяється. Отже, серед наших замовників багато і духовних лідерів, і простих людей…

Звичайно, перелік країн-замовників хустського капелюха дуже широкий. Це і  Угорщина, і Молдова, і Польща, і Росія, і Чехія, і Словаччина, і Румунія, і Австрія, й Німеччина, й Італія…

Його величність, капелюх!

Звичайно, життя диктує свої умови та вносить корективи у процес виробництва капелюхів. Щороку на фабриці розробляються нові моделі та створюються хіти сезону. Над одним головним убором трудяться майже місяць, при цьому здійснюються 72 технічні операції, а виріб проходить обробку у чотирьох цехах. Відтак уже поступає до дизайнера, який причепурює витвір, згідно останніх тенденцій моди. Цікаво, що кожна річ, виготовлена на фірмі – одинична та унікальна, двох однакових капелюшків просто немає. Тож будь-яка модниця може не переживати, що у подруги буде така ж шапочка, як у неї.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA— Оздоблення капелюшків – це ціле мистецтво, адже важливо не тільки, щоб товар був якісним, він має бути ще й гарним. Враховуємо також той факт, що 60 відсотків наших покупців складають саме жінки, – каже очільник ТзОВ «Хуст-Фільц». – Отже кожна представниця прекрасної половини людства має відчувати себе королевою. Звертаємо увагу і на вікові критерії клієнток, і на різноплановість виробів, постійно розробляємо нові фасони, доповнюємо колекції стильними авторськими розробками.

Слід зазначити, що закарпатські фетровими єдині в державі виготовляють головні убори для МВС, для жінок-прикордонниць, а також для чеських пожежників… користуються попитом і ковбойські капелюхи, і мисливські, і рибальські, і «обручі» (у стилі Каті Осадчої), і циліндри у стилі ретро… На підприємстві віднедавна випускають навіть маленькі сувенірні «крисані», з пером та вишиваною стрічкою, як пам’ятку про наш край.

До речі, серед українських замовників найбільшим попитом хустські головні убори користуються на Заході (зокрема, у Львові), де знають ціну моді та вишуканим речам. У магазині-салоні фабрики панянки,  не поспішаючи, приміряють не один десяток капелюшків, поки не виберуть потрібну модель.

Кілька порад модницям

Капелюх – чи не єдиний елегантний аксесуар, що не втрачає актуальності впродовж багатьох  сторіч. Сьогодні модельєри називають образ людини незакінченим, якщо його не доповнити головним убором. Тільки дивно, чому не кожна жінка наважується надягти таку пікантну дрібницю? Відповідь очевидна – капелюхи давно вже вийшли за рамки побутового аксесуара, вони стали більш вишуканою прикрасою, так би мовити, зі своєю родзинкою. Всім нам відомо, що носити їх, а тим більше поєднувати з іншими речами не так-то просто, потрібна художня фантазія і хоч якісь знання тенденцій моди.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-При виборі капелюшка людина має бачити себе у повний зріст. Якщо жінка – володарка стрункої мініатюрної фігури, то їй підійде капелюшок, який за діаметром  полів не перевищує ширину плечей. Довге волосся краще прибирати, – радить Іван Луп’як. – Для низьких дівчат повної комплекції не підійдуть маленькі шапочки. Головне правило, яке варто запам’ятати кожній представниці прекрасної половини – за шириною верхня частина капелюха, кашкета, шапки не повинна перевищувати ширину обличчя. Що ж стосується кольорової гами, то тут теж потрібно брати до уваги не тільки моду, але й думати про те, до якого одягу личитиме виріб. Жінкам із блідою шкірою не потрібно вибирати капелюшки пастельних, ніжних відтінків. Блондинки повинні уникати бежевих та жовтих квітів, зате сірий, синій, чорний, коричневий і бірюзовий – створені саме для них. Рудоволосим красуням варто забути про червоне і зупинити вибір на сірому, зеленому, чорному, кремовому і синьому. Ну а брюнеткам до лиця усі барви веселки. Головне правило – шапочка має «сидіти» точно по голові, не повинна натирати, але й не має злітати з маківки при найменшому порухові вітру.

Марина Алдон

У Хусті почали маркувати російські товари

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Хусті почали маркувати російські товари

Зокрема, у супермаркеті «Вопак» уже кілька днів маркують російську продукцію, біля товару країни-окупанта видніється триколор.

У крамниці зауважили, що були готові до того, що впаде попит на цю продукцію, тому й почали менше її закупляти. Водночас економічного збитку після маркування, переконують, не зазнали.

вопак-Дуже добре, що здалеку видно, яка продукція належить державі-агресору,  – зауважує один з покупців, хустянин Петро Шманьо. – Дочка дуже любить продукцію торгової марки «Растішка», але побачивши біля йогуртів російський прапор, зразу попросила, щоб ми підшукали український аналог товару, який, до речі, дитині дуже сподобався.

– Якщо раніше покупець не звертав особливої уваги на виробника, то сьогодні ситуація зворотня: споживач максимально і добровільно підтримує вітчизняного виробника. Російські товари майже перестали купувати, – заявила одна з продавчинь, пані Тетяна.

Слід зазначити, що найближчим часом позначити російський продукт повинні усі крамниці: і великі, і маленькі. Такі дії, зі слів державних мужів, повинні принести подвійну вигоду: покупець зможе вибрати на свій смак товар, а по-друге, більший попит буде на українську продукцію.

Марина Алдон

На Хустщині завершено виконання Закону України «Про амністію в 2014 році»

ам

На  Хустщині завершено виконання Закону України «Про амністію в 2014 році»

Законодавство України про кримінальну відповідальність має своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності,громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства. При цьому актуальними залишаються питання застосування механізмів звільнення від кримінальної відповідальності . Адже притягуючи до кримінальної відповідальності осіб ,які вчинили злочин, держава залишає за собою право прощати таких осіб.
Однією з форм державного прощення є можливість застосування до осіб процедури звільнення від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «про амністію»,яка реалізує принцип гуманізму, що спрямований на захист усіх членів суспільства.

08 квітня 2014 року Верховна Рада України вперше з 2011 року прийняла Закон України «Про амністію в 2014 році».

Дія  даного Закону була  застосована до громадян м.Хуст та Хустського району , які засуджені до покарань без позбавлення   волі та  перебувають на обліку кримінально-виконавчої  інспекції  Хустського  району.
Питання про застосування амністії суд вирішував за ініціативою кримінально-виконавчої  інспекції  Хустського  району.
Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі закону про амністію не допускалось, якщо обвинувачений чи підсудний проти цього заперечував. Особи, щодо яких вирішувалось питання про застосування амністії, давали свою згоду суду в усній чи письмовій формі з обов’язковим зазначенням цього у протоколі судового засідання.
Засуджені,які відповідно до Закону України підлягають звільненню від відбування покарань ,повинні бути звільнені не пізніше як протягом трьох місяців після його опублікування.
По кримінально-виконавчій інспекції  Хустського району  підпала 21 засуджена особа,19  засуджених  осіб звільнено від покарання, 2  особам покарання скорочено на половину. Амністія була  застосована  до  засуджених осіб,  які на  момент вступу в законну силу Закону   мали неповнолітніх дітей, мали на  утриманні пристарілих  батьків та пенсіонери.

Акт амністії не скасовує і не змінює відповідного кримінального закону, не являє собою декриміналізації і не ставить під сумнів законність і обґрунтованість постановлених обвинувальних вироків.

Начальник Хустського  МРВ КВІ

відділу  ДПтС  України   в Закарпатській області

Сергій Бондарчук

В Україні заборонено 14 каналів Росії

tv

В Україні заборонено 14 каналів Росії

На Закарпатті міліція спільно з  Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення відслідковуватиме ситуацію в теле-радіо-інформаційному просторі й каратиме порушників.

В Україні тривають бойові дії в зоні АТО. Не в останню чергу агресивна діяльність сепаратистів викликана зазомбованістю мешканців східного регіону під впливом російських телеканалів. Тож Україна повинна ефективно протидіяти ворожій пропаганді.

З цією метою міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков видав наказ № 840 від 19 серпня цього року «Про деякі питання інформаційної безпеки України». Спільно з Національною радою з питань телебачення й радіомовлення (голова – Юрій Артеменко) міліція протидіятиме російській пропагандистській агресії.

В МВС відбулася відеоселекторна нарада, яку провели радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко й голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Артеменко. На ній визначено шляхи співпраці Нацради й МВС, а також їх представників на місцях, з метою ефективної протидії ворожій пропаганді.

Як повідомив представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Закарпатській області Іван Кузьма, рішеннями окружного Адміністративного суду  м. Києва  та Нацради, тимчасово  заборонено розповсюдження на території України 14 російських телеканалів. Зокрема, «1 Канал.Всемирная сеть» (ОРТ), «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия-24», «ТVСІ», «Россия-1», «НТВ», «ТНТ», «Петербург-5», «Звезда», «РЕН-ТВ», «LifeNews», «RussiaToday», «РБК-ТВ».

З метою недопущення російської телепропаганди на території Хустщини, міліція спільно з представником Нацради з питань телебачення та радіомовлення розпочинає моніторинг кабельних мереж у готелях краю, санаторно-курортних комплексах, туристичних базах, лікувальних та інших закладах масового відпочинку та скупчення людей.

За недотримання чинного законодавства до  посадових та відповідальних осіб застосовуватимуться штрафні санкції, або вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Шановні громадяни! Якщо вам відомі факти незаконної трансляції на території Хустщини згаданих вище російських каналів, повідомляйте на 102, або на тел. 4-35-55. На всі факти правоохоронці належно реагуватимуть.

Хустський МВ УМВС України в Закарпатській області