Пам’ятка всім, хто мобілізований і підлягає мобілізації

1024x474xATO1-1024x474.jpg.pagespeed.ic.JVLa5vIzJB

Пам’ятка всім, хто мобілізований і підлягає мобілізації

Що потрібно знати про мобілізацію.
Всі військовозобов’язані перед призовом на військову службу підлягають обов’язковому медичному огляду та професійно – психологічному відбору.

Призову на військову службу під час мобілізації підлягають військовозобов’язані, які:
є громадянами України віком від 20 до 60 років;
визнані військово-лікарськими комісіями придатними для проходження військової служби за станом здоров’я;
проходили військову службу та отримали відповідні військово-облікові спеціальності;
не проходили військової служби, але відповідно до освіти або спеціальності отримали відповіді військово-облікові спеціальності;
не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Пріоритет у призові громадян на військову службу під час мобілізації буде надаватися наступним категоріям військовозобов’язаних:
які проходили військову службу;
добровільно висловили бажання проходити військову службу;
під час призову тимчасово не працевлаштовані.
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:
заброньовані на період мобілізації та на воєнний час;
визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;
чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.
Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

Соціальні гарантії громадян, які призвані під час мобілізації:
1) Весь комплекс гарантій соціального і правового захисту, встановлених законодавством як для військовослужбовців;
2) Грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок та премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби від 2 тис. 300 грн.;
Розмір додаткових винагород військовослужбовцям за безпосередню участь у антитерористичній операції:
2.1. 100% місячного грошового забезпечення, але не менше 3 тисячі гривень в місяць;
2.2. за безпосередню участь в бойових діях – 1 тис. гривень на добу;
2.3. за успішне виконання завдання (виплачується на підрозділ, або особі (у разі самостійного виконання завдання) із знищення (захоплення):
– реактивної системи залпового вогню – 60 тис. 900 грн. (50 мінімальних заробітних плат);
– танка, наземної артилерії (самохідної), бойового вертольота – 48 тис. 720 грн. (40 мінімальних заробітних плат);
– бойової машини піхоти (десанту), бронетранспортера, броньованої розвідувально-дозорної машини – 42 тис. 630 грн. (35 мінімальних заробітних плат);
– переносного зенітно-ракетного комплексу – 30 тис. 450 грн. (25 мінімальних заробітних плат);
– військового автомобіля (вантажного, спеціалізованого), малогабаритного судна бойового (розвідувального) призначення, військового тягача – 12 тис. 180 грн. (10 мінімальних заробітних плат).
2.4. за успішне виконання бойового завдання, визначеного розпорядчим документом вищого органу військового управління (виплачується на з’єднання, окрему військову частину, підрозділ):
– бригадою – 365 тис. 400 грн. (300 мінімальних заробітних плат);
– полком; батальйонно-тактичною групою – 243 тис. 600 грн. (200 мінімальних заробітних плат);
– батальйоном, дивізіоном, прирівняними до них військовими частинами (підрозділами) – 121 тис. 800 грн. (100 мінімальних заробітних плат);
– ротою, батареєю, ескадрильєю, взводом, групою, прирівняними до них підрозділами – 60 тис. 900 грн. (50 мінімальних заробітних плат).
Додаткова винагорода виплачується одноразово та розподіляється відповідно командиром між підлеглим особовим складом з урахуванням їх внеску.
3) Зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Одночасно вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці;
4) Одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися на день демобілізації;
5) Право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців. Державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється;
6) Збережено розміру пенсій офіцерам запасу, які призвані під час мобілізації.
7) Дострокове присвоєння військових звань.
8) Статус учасника бойових дій (Учасникам бойових дій надаються понад 20 різних видів пільг).
9) право на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів та переважне право на вступ до професійно-технічних навчальних закладів і на курси для одержання відповідних професій.
10) Гарантії соціального захисту членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які мають право на пенсію.
11) Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних (У разі загибелі 609 тис грн. з 01.01.14; 625 тис. грн. з 01.07.14 650,5 тис грн. з 01.10.14. та 100 тис. грн. від Закарпатської обласної Ради.
12). Право на безкоштовне отримання земельної ділянки.

 

Роман Келемен

Ерудити міста Хуст змагались до дня Святого Валентина

1

Ерудити міста Хуст змагались до дня Святого Валентина

11 лютого 2015 року в залі Хустського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді до дня Святого Валентина відбувся святковий турнір ерудитів «Що? Де? Коли?» серед студентів ліцеїв, коледжів та вузів міста, в якому змагалися команди: «Інь-Янь» Медичного коледжу «Монада», «Медики-ведмедики» і «Вакцина» Закарпатського базового державного медичного коледжу, «ХусТеК» Хустського технічного коледжу ТСО України, «Едельвейс» Хустського професійного ліцею сфери послуг, «Stars» Карпатського інституту підприємництва ВМУРоЛ «Україна» та «Ерудити» Закарпатського лісотехнічного коледжу. На гру також була запрошена команда Хустської гімназії «Гімназисти ІІІ тисячоліття».

2
У журі працювали: начальник управління культури, молоді і спорту Володимир Власюк, спеціаліст управління культури, молоді і спорту Тетяна Гайдур, викладач Карпатського інституту підприємництва Ярослава Сливка, викладач Хустського професійного ліцею сфери послуг Оксана Часіна та працівник Хустського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Майя Цяпець.
В ході гри студенти відповідали на запитання ведучого гри Валерія Ігнатка, вгадували що знаходиться у «чорній скриньці», розгадували ребуси, хвилиною мовчання вшанували Небесну Сотню та всіх героїв, які віддали своє життя у боротьбі з терористами на сході України.

8

У результаті інтелектуального турніру І місце виборола команда «Ерудити» Закарпатського лісотехнічного коледжу (6 балів), ІІ місце в команди «Інь-Янь» Медичного коледжу «Монада» (5,9 балів) і на ІІІ сходинці (5,5 балів) «Едельвейс» Хустського професійного ліцею сфери послуг.
Переможців нагороджено грамотами міської ради та вручено солодкі призи.

Володимир Власюк,

начальник управління культури, молоді і спорту