У Хусті вшанували пам’ять діячів Карпатської України

1

У Хусті вшанували пам’ять діячів Карпатської України

До меморіальних табличок будівель, де проходила події, пов’язані з Карпатською Україною, у неділю, 15 березня було встановлено пам’ятні віночки. Зокрема, біля сьогоднішньої СШ І-ІІІ ст. №1 ім. Августина Волошина, де проходило засідання Сойму, біля Хустської спеціальної школи-інтернату І–ІІ ступенів для слабочуючих по вул. Карпатської Січі, де було оголошено акт про злуку Закарпаття з Україною, біля будинку, де жив Августин Волошин, а також колишнім політрепресованим Богдану Ващишину, Михайлові Бращайку, Юлію Бращайку, Олегу Ольжичу.

34562

76-ту річницю Карпатської України Закарпаття зустріло доволі скромно

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

76-ту річницю Карпатської України Закарпаття зустріло доволі скромно

15 березня на Красному полі біля Хуста відбулися урочистості з нагоди 76-ї річниці Карпатської України.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Захід хоч і зібрав майже тисячний натовп, та проходив доволі скромно, без зайвих помпезностей. У святкуванні взяли участь голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, перший заступник голови обласної ради Михайло Попович, Хустський міський голова Володимир Кащук, т.в.о. голови Хустської РДА Михайло Пристая, голова Хустської райради Олександр Липчей, очільники міст і районів області, колишні політрепресовані, представники громадських організацій, силових структур, учасники АТО, духовенство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Першим слово взяв голова Закарпатської ОДА Василь Губаль.
-Сьогодні важлива дата в історії не лише Закарпаття, а й всієї нашої держави – відзначення 76 – ї річниці проголошення Карпатської України, – зазначив керманич області. – Саме 15 березня 1939 року закарпатці вписали свою сторінку до літопису державотворення незалежної України. На цій землі боровся наш народ, убираючи у груди дух єдиної незламної нації. Тому вклоняємось захисникам славетної Карпатської України. Схиляючи голови, згадуємо у цей день і Героїв Небесної сотні, які вийшли у нерівний бій за кожного із нас. Згадуємо й учасників АТО на сході країни, які не повернулися живими. І віддаємо величезну шану вдовам-дружинам, матерям та дітям, для яких сьогоднішня війна залишила гіркий слід на ціле життя, зодягнувши їх у чорні хустини. А також тих, хто сьогодні незламно стоїть на сторожі нашого з вами спокою.
До громадськості звернувся і Хустський міський голова Володимир Кащук.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-76 років тому світ у подиві й шані схилив голову перед ними – сміливцями, патріотами, вірними, безкомпромісними синами Срібної Землі. Усі ці відважні герої були об’єднані жагою до справедливості і бажанням допомогти у розбудові нової історії своєї країни, яку не усвідомлюючи цього вони особисто й писали – писали своєю кров’ю та стражданнями. Пам’ять про них не зникне за обрієм часу, а все вище і вище підніматиметься незгасною зорею у серцях прийдешніх поколінь. Ми – нездоланна нація, ми переможемо агресора, покажемо всім свою українську вдачу, миролюбиву, але несхитну.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
З вітальними словами виступили також учасник АТО, активіст громадської організації «Спортивно-патріотичне об’єднання «Карпатська Січ» Анатолій Железняк та син посла Сойму Карпатської України Андрій Щобей.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Присутні хвилиною мовчання та пострілами в небо вшанували всіх, хто віддав життя за волю України і поклали корзини з квітами до пам’ятного Хреста загиблим січовикам. Крім виступів керманичів краю, на заході звучали пісні у виконанні соліста Закарпатської обласної філармонії, заслуженого артиста України Олександра Сарвадія, а також класичні мелодії у виконанні духового оркестру Закарпатської обласної філармонії.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Відтак священики різних конфесій відслужили панахиду за загиблими Карпатськими січовиками.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Після цього в Хустському РБК відбувся переможців гала-концерт VІ відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле», гран-прі якого отримала чоловіча хорова капела “Дзвін” Бурштинської ТЕС Івано-Франківської області.

Марина АЛДОН