«Найстаршому» дільничному інспектору міліції на Хустщині виповнилося 89 років

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Найстаршому» дільничному інспектору міліції на Хустщині виповнилося 89 років

За девять років в міліції Михайлу Ливке довелося побачити багато чого та вести боротьбу із злом.

Батько Михайло Йосиповича працював ковалем у кузні, а мати була домогосподаркою. Вона виховувала трьох синів та дочку, а також вела біля хати невелике господарство. Михайло у сімї був найстаршим. Рік за роком ішов, як Михайло закінчив 5 класів народної школи. Він з дитинства був наполегливий, відповідальний  та самостійний. Після горожанки продовжив навчання у вечірній школі та влаштувався на роботу.

Відповідальні кроки у житті…..

Свій трудовий життєвий шлях розпочав з мебельного комбінату простим робочим. Після Великої Вітчизняної війни перейшов працювати на залізно дорожній вокзал, де керівництво вокзалу запримітило його організаторські здібності та призначили його на посаду начальником відділення. І тут Михайло не схибив, а показав себе з найкращої сторони.

Так, у воєнний період якраз почалась формуватись в Закарпатті міліція, то Михайлу запропонували вступити у лави Радянської міліції. Керівництво УМВС направило юнака на навчання в Чернівецьку школу міліції. Під час навчання Михайло зрозумів, що міліція то його.

Робота в міліції……

Після навчання Михайла Йосиповича , було призначено на посаду дільничний інспектор міліції у званні сержант міліції. Вже з першого дня Михайлу Йосиповичу довелося обслуговувати місто Хуст, а згодом обслуговував такі села, як: Драгово, Золотарево, Вільшани, Н.Селище,Копашнево, Липчу, Л.Поляну та Горінчево. Так, як в той час службового транспорту в міліції не було, то йому довелося частенько ходити пішком, а потім їздити на коні та велосипеді. В міліції працював девять років, і в 1954році пішов з органів внутрішніх справ по скороченню штатів.

Розкритий злочин по «гарячих слідах»……

Одного дня жителі с. Горінчево звернулися до дільничного інспектора міліції з повідомленням, про те, що в селі завівся злодій. Михайло Йосипович зібрав свої дружинників розповів про ситуацію. Вже через декілька годин до шерифа прибігли діти і розповіли, що вони біля болота бачили дядю із великим міхом. Місцевий шериф вирішив перевірити інформацію, і пішов у той бік куди показали діти. Дорога до підозрюваного привела міліціонера до болота, а через млаку Михайло Йосипович побачив свіжі сліди підозрюваного. Оглянувши місце шериф побачив, що в кущах спить чоловік за плечима якого находиться габаритний багаж. Підійшовши ближче, міліціонер взявши в руки револьвер вистрелив у повітря. З просоння чоловік схопився, але тікати уже було нікуди. Тоді шериф скомандував іти перед ним вперед. Прийшовши до сільської ради  Михайло Йосипович оглянув багаж, і чоловік зрозумів, що йому краще зізнатися. Про виявленого злодія шериф одразу повідомив оперативного чергового райвідділу міліції. За крадене чоловік отримав 13 років тюрми. Ще багато таких цікавих історій є на рахунку Михайла Йосиповича.

Друзі в погонах….

Василь Федорка,Федір Долматов, Якоб Іван та Михайло Ливке. Вони четверо друзів завжди ходили на затримання, розкривали злочини, боролися з бандитизмом на Хустщині. Одним словом у тяжку хвилину друг за друга підставляли своє дружнє плече. Потім разом після міліції пішли піднімати цілину в Алтайський край. Їхня дружба тривала до глибокої старості.

 Одне кохання на все життя….

Будучи міліціонером Михайло Йосипович зустрів у Хусті чорняву дівчину. Так, як дівчина була не місцева, вона звернулась до міліціонера з проханням допомогти знайти лікарню. Михайло Йосипович вирішив дівчину провести до лікарні. Вже по дорозі він за неї мав трохи інформації, що вона родом із Черкаської області, і після навчання в медичному училищі її направили у Хуст на роботу та звати її Віра. Пізніше доля декілька раз зводила молодих людей. Але так сталося, що Михайло Йосипович в ОВС попав під скорочення. Отримавши комсомольську путівку поїхав на цілину в Алтайський край. На цілині зрозумів, що не жити йому без чорнобрової Віри. Написав листа – «Хочеш мати чоловіка приїзжай». Вже через пару днів отримав відповідь «Їду». Так, в молодого подружжя зявився син, якого назвали Василем. Сьогодні син із своєю сімєю живе в Архангельську , де і працює. Нещодавно радісною новиною для Михайла Йосиповича стало те, що у грудні він стане прадідусем.

Молоде покоління правоохоронців ніколи про Ливке не забувають……..

Михайло Йосипович Ливке зажди бажаний гість у міськвідділі міліції. Керівництво його завжди запрошує на урочисті події, надає йому слово та нагороджує почесними грамотами. Нещодавно Михайлу Йосиповичу виповнилося 89років з дня його народження. Начальник сектору кадрового забезпечення Володимир Вучкан від імені колективу привітав Михайла Йосиповича з днем народження та побажав йому здоровя та сили.

Секрет довголіття від Ливке….

Щоб довго жити Михайло Йосипович по секрету розповів, – «що життя дає тільки одно вино, а вино потрібно вміти пити».

 

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС

Залишити коментар