У пошуках енергії чистої води, або проблеми та здобутки Хустського Водоканалу

vod_7

У пошуках енергії чистої води, або проблеми та здобутки Хустського Водоканалу

Всі ми звикли до твердження, що Водоканал – підприємство збиткове. Однак останнім часом у сфері  водопостачання Хуста відбулось чимало позитивних змін. Навіть відношення краян до надання послуг потроху змінюється. Уже нікого не дивує те, що за спожиту воду потрібно вчасно розраховуватись, правда, багато хто досі вважає, що Н2О  у нас дуже дороге.

Чому вода б’є по кишенях хустян?

Наразі в Україні немає загального тарифу на воду. У кожному регіоні своя цінова політика, і залежить це від багатьох факторів: наближеності до річки, наявності підземних вод, кількості споживачів тощо. При цьому, в розрізі держави закарпатська вода – найдорожча! Однак її вартість у нашому місті є середньою в області – 5 грн. 35 коп. за кубометр. Для прикладу, Берегово з тарифом 7 грн. 65 коп. впевнено лідирує в ТОП-5 населених пунків із найвищою вартістю води в Україні.

–  Справа в тому, що в Хусті подача води здійснюється за допомогою глибинних насосів. Тобто,  питна вода, яка тече з кранів закачується з глибини від 30м і більше. – розповідає заступник Хустського міського голови з комунальних питань М.В.Аннишинець. – На водозаборах розміщені так звані «павільйони», в яких знаходяться свердловини. Торік провели роботу із заміни старих насосів на нові німецькі фірми «GRUDFOS» (що дало можливість скоротити енергозатрати), які закачують воду в резервуари (Тиса – 1 тис. кубометрів, Ріка – 2 тис. кубометрів), звідки вже іншими насосами вода подається в міську водопровідну мережу. Отже, першим і найголовнішим чинником, який впливає на вартість води – є ціна електроенергії.   Другим фактором вважаю недооблік води, а саме – лічильники, що використовуються споживачами часто дають значну похибку. І, нарешті – витік у землю із труб  та несанкціонований відбір (крадіжки поза лічильником). До речі, в Хусті востаннє переглядалася вартість води 1 грудня 2012 року. З того часу життя суттєво подорожчало, але ціна на воду не підвищувалася.

Дрібка солі – найкращий фільтр

Слід зазначити, що за останній рік на Водоканалі відбулись суттєві зміни. Зокрема, погашено фантастичну заборгованість по зарплаті, податках, єдиному соціальному внеску до пенсійного фонду України та  за енергоносії попередніх років. Фірма  проводить часткову заміну водопроводів та системи каналізування. Зокрема, нещодавно було замінено 90 метрів аварійної вітки біля Хустської СШ № 1 імені Августина Волошина. Крім того, в грудні фірма отримала нове сучасне обладнання для очистки води, що базується на ефекті солі.

 Аналогів установці очистки води, яка є зараз у нашому місті, немає у всій області, –  запевняє Микола Аннишинець. –  Ноу – хау привезено зі Сполучених Штатів Америки і для його роботи потрібні всього три компоненти – вода, сіль і електроенергія. Це новий прогресивний метод знезаражування питної води за допомогою суміші оксидантів, яку і виробляє установка. Відтак своєрідний фільтр наразі забезпечує епідеміологічну безпеку питної води та зводить до мінімуму небезпеку зараження хлором.

Вода – на вагу золота?

Безперебійного водопостачання хустяни вже майже не пам’ятають. Вода більш, ніж десятиріччя подається за графіком. Ми вже, здається, й звикли до цього. Але що ж заважає відновити цілодобове водопостачання в Хусті?

– Одна з причин – вартість електроенергії. Потрібне менш енергозатратне обладнання. – наголошує Микола Васильович. – Два роки тому на водозаборі «Тиса» було замінено два насоси. Проте цього мало.  Тож вивчаємо альтернативні джерела електроенерії для водозаборів. Скоріш за все, зупинимось на сонячних батареях. Варіанти опрацьовуються. Баланс води в місті дозволяє реалізувати давню мрію багатьох краян.  Крім того, необхідно встановити датчики тиску, щоб врегулювати рівномірну подачу води  на всіх ділянках мережі.

До речі, в мікрорайоні вулиці Жайворонкова в багатоквартирних будинках  вода подається безперебійно. Зараз саме працюємо над тим, щоб зробити цілодобове постачання Київської Набережної (п’ять багатоквартирних будинків, ДНЗ), плануємо встановити станцію третього підйому. На Кубинця хочемо змінити вводи до будинків і також встановити аналогічну станцію підйому води. На черзі також район вулиці Пирогова (квадрат).

Звичайно, для того, щоб усі мешканці міста були вдоволені роботою Водоканалу, ще потрібно немало попрацювати, але приємно, що найважливіші проблеми, пов’язані з діяльністю комунального підприємства  поступово вирішуються.

Марина Алдон.