Як не стати жертвою при купівлі автомобіля?

yak-pravilno-kupiti-avtomobl_1

Як не стати жертвою при купівлі автомобіля?

Одним із пріоритетних напрямів профілактичної роботи працівників органів внутрішніх справ є забезпечення ефективної протидії кримінальному автобізнесу та іншим корисливим правопорушенням у сфері обігу колісних транспортних засобів шляхом покладання їх огляду, під час здійснення реєстраційних операцій в центрах з надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів , на працівників Експертної служби при УМВС України в Закарпатській області з метою встановлення фактів змін ідентифікаційних позначень номерних агрегатів транспортних засобів та підробки реєстраційних документів, що їх супроводжують. Про це детально поговоримо із начальником сектору комплексного дослідження транспортних засобів НДЕКЦ при УМВС України в Закарпатській області підполковником міліції Василем Кеню.
– Василю Васильовичу, якими є основні завдання комплексного дослідження транспортних засобів?
До основних завданнь комплексного дослідження транспортних засобів належить дослідження транспортних засобів, які маркуються згідно з вимогами міжнародних та національних стандартів України, що регламентують структуру, розміщення, нанесення ідентифікаційних позначень транспортних засобів з метою їх ідентифікації, а також дослідження супровідних документів.
– Які завдання стоять перед експертом?
Виявляти змінені ідентифікаційні номери транспортних засобів та підроблені реєстраційні документи , що їх супроводжують; встановлення первинного змісту ідентифікаційного номера транспортного засобу у разі його зміни або знищення та дослідження номерних знаків транспортних засобів.
– Що під час експертизи можна встановити?
Об’єктами досліджень цього виду можуть бути змінені номери кузовів та агрегатів транспортних засобів, документи, що їх супроводжують. При проведенні огляду експертом встановлюється відповідність запису в реєстраційному документі і з наданою маркою автомобіля, його моделі,відповідність року виготовлення,кольору, а під час огляду ідентифікаційних позначень номерів кузову,двигуна або шасі встановлюється чи має місце факт зміни або підробки вказаних номерів , та чи супровідні документи відповідають встановленим зразкам та чи вносилися зміни в них або чи наявні ознаки підробки.
– Під час проведення комплексних досліджень транспортних засобів, експертами були виявлені факти підробки ідентифікаційних номерних позначень агрегатів транспортних засобів?
Під час проведення комплексних досліджень транспортних засобів проводиться як загальний огляд представленого автомобіля, так і перевіряється його ідентифікаційний номер кузова, а також відповідні інформаційні таблички та номерні позначення двигуна. Хочу сказати, що за 2014 рік експертами , які проводять комплексне дослідження транспортних засобів, було оглянуто 8376 траспортних засобів та проведено 3445 досліджень транспортних засобів , результатом чого експертами сектору було встановлено 25 підроблених номерів кузовів, 3 номера двигуна та 1 номер шасі мотоцикла. Встановлено 10 первинних номерів кузовів .
Однак, експертна практика стверджує, якщо відбувається зменшення оглянутих експертами ТЗ – збільшується кількість ошуканих «транспортними» шахраями пересічних громадян.
– Якщо автомобіль виявиться із зміненими ідентифікацними номерами, хто за це відповість, і яка відповідальність чекає на власника автомобіля.
Згідно законодавства України, керування транспортним засобом зі зміненими ідентифікаційними номерами, чи на підставі підроблених документів, тягне за собою адміністративну, а у випадку підробки номерних позначень – кримінальну відповідальність. Відповідати перед Законом доведеться новому власнику автомобіля.
– Щоб не стати жертвою «автомобільного» шахрая, куди людині потрібно звернутися?
Хочу підкреслити, що навіть досвідчені працівники Експертної служби МВС радять не відмовлятися громадянам від проходження комплексного дослідження транспортних засобів, оскільки пізніше відповідати за виявлене порушення буде власник автомобіля. Під час придбання транспортного засобу, можна провести комплексне дослідження транспортних засобів, а розташування пунктів експертного огляду, як правило в центрах з надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів в містах або районних центрах на території Закарпатської області.
На даний час працівники проводять огляд транспортних засобів маючи сучасну техніку для проведення огляду ідентифікаційних позначень .
– На що необхідно звернути увагу при купівлі автомобіля?
Насамперед хочеться порадити, якщо Ви вже вирішили придбати автомобіль який впав Вам до душі,то краще звернутися до фахівців,однак не всі так роблять , тому необхідно звернути увагу на деякі речі, які можна переглянути самому, а саме:
– Марка та модель які вказані в реєстраційних документах, повинні відповідати автомобілю який Ви хочете придбати,
– Колір автомобіля,
– Особливу увагу хочеться звернути на те , чи співпадає ідентифікаційний номер кузова , який вказаний в реєстраційних документах, тому який нанесений на номерному майданчику автомобіля (а цифри та літери там повинні бути чітко видимі, як правило нанесені в один рядок,мають мати однакову глибину нанесення, а їх кількість ,як правило ,складається з сімнадцяти знаків), а в разі, якщо у Вас щось викликає сумнів то раджу Вам або відмовитися від авто або обов’язково пройти експертне дослідження, як правило якщо транспортний засіб має сумнівне походження то продавець не з радістю піде для проходження огляду.
Як правило, більшість автотранспортних засобів, що мають сумнівне походження серед шахраїв це , як правило, машини престижних виробників, що мають досить високу вартість. У 2014 році такими автомобілями переважно були : БМВ Х6, Ауді, Мерседес.

Агнеса Куртяк
Хустський МВ УМВС

Залишити коментар