Яка користь місту від туризму?

Яка користь місту від туризму?

хуст туризм

Не секрет, що Закарпаття – край туристичний. Зокрема, саме на цій галузі наразі робиться акцент в інфраструктурі області. Хустщина, звісно, не виняток. У нас широко пропагується зелений туризм та оздоровчо-рекреаційні послуги в цілому. Тож уявімо собі, що до нас приїхали гості… з іншого регіону України, із-за кордону… Немає суттєвого значення, звідки. Яку ж користь приносять «гастролери» місту? Чому цілі держави стають туристичними оазисами? І, як ви гадаєте, скільки на мандрівниках заробить держава? Спробуємо підрахувати…

Для початку, подумаємо, куди в Хусті можна піти туристам… Навесні – звичайно, на нарцисове поле, влітку – на Замкову гору, а взимку – хіба що в музей… На жаль, варіантів не так то й багато.

 Багато туристів скаржаться, що в місті над Тисою немає належної туристичної структури, дешевого готелю, мережі Інтернет у кімнатах, кафе, де можна недорого поїсти.

Тож чому за подорожуючими так женуться туристичні кити сьогодення?

Буду писати і додатково вказувати, скільки держава заробляє на тій, чи іншій продукції, на прикладі туриста, який приїхав в суботу зранку у наше місто, і в неділю у вечері він повернеться додому.

Будь-який гість, який приїхав до Хуста вперше, має десь зупинитися на ніч, це дохід готелю, при цьому вартість буде коливатися від 80-100 грн.(«Верховина», в якій ремонт робився ще при Союзі), або до 200-250 грн./ніч за нормальний комфортний готель. Заробіток держави складуть податки ПДВ – 41 грн., а також податок на прибуток (виходячи з умовної рентабельності 15%), тобто, (250*15%)*19%=7 грн., разом – 41+7=48 грн.

 Наступного ранку, турист перед тим, як вирушити вивчати місцеві пам’ятки архітектури, культури, історії має спочатку десь «перекусити». Сніданки бувають різні: від кави з булочкою (приблизно 10 грн.), до яєчні, салату, чаю і т.д. (вартість буде близько 30 грн.), тому для мінімального варіанту податки 2 грн. (ПДВ + ПП), для дорожчого 6 грн. (ПДВ + ПП).

 Зазвичай, мандрівники у подорож їдуть вже зі своїми мапами, і маршрути у них чітко сплановані. Тож, якщо будуть користуватися громадським транспортом, тільки від готелю до місця, яке планують відвідати, скажімо, оленячу або страусину ферму, і назад (маршрутка чи таксі), сплатять 5-20грн. Із цієї суми сума податків становитиме близько 1-5 грн. (ПДВ+ПП, без акцизного збору).

 Наступний пункт нашої подорожі, це відвідування музею, вхід куди коштує від 5 до 10 грн., податку буде орієнтовно 1,5 грн.(тільки ПДВ).

Після мандрівки містом, безперечно, турист захоче пообідати. Тож вирушить до закладу громадського харчування, де його чекає комплексний обід від 16 до 40 грн., і від якого державі перепаде 6-8 грн. (ПДВ + ПП).

 Ввечері найкраще прогулятися тихими вуличками і «переварити» побачене, просто відпочити. Однак, на згадку будь-який гість придбає закарпатський сувенір… вартість якого складе від 20 до 230 грн. Відтак, у державну казну знову «вилетить», як мінімум, 4-40 грн.

 Вечір… Кафе… Податки… саме так можна охарактеризувати шлях туриста на вечерю. Зазвичай, із настанням сутінків поїсти буває складніше, бо дешеві кафе зачиняються, залишаються ресторани і бари. Отже, за вечерю з подорожуючого державі перепаде 6-8 грн. (ПДВ + ПП).

 Заради, точності визначення результатів дослідження, будемо вважати, що турист зранку має виселитися з кімнати, яку знімав, а речі здати в багаж на вокзалі. За це також беруться кошти, в залежності від часу здачі. Для розрахунку припустимо, що вони там пролежали 8 годин і з 80 гривнями довелось попрощатися на користь вокзалу…  і держава отримає за це 16 грн.

Увечері наш гість повинен повернутися додому. Йому слід придбати ще квитки. Для прикладу, вони коштуватимуть 50 гривень, із них 10 – перепаде державі.

Що ж, давайте підіб’ємо підсумки подорожі мешканця іншого регіону до нашого міста. Всього було потрачено туристом приблизно 570 грн., але ця сума розраховувалася для середнього класу, з гарним готелем і нормальним харчуванням, і дорогою в обидва кінці.

 При цьому держава отримала 104 грн. податків. Якщо розраховувати бюджетний варіант, то це вийде дешевше, ніж 250 грн., але й тоді держава отримає відповідних їй 49 грн. податку.

Таким, чином, для того, щоб місто гарно жило, зовсім не обов’язково мати колосальні виробничі потужності, достатньо створити декілька пам’ятників, відреставрувати старі, створити кілька недорогих готелів, які б могли приймати подорожуючих… Тоді, гадаю, і кількість туристів зросте, і Хуст почне заробляти гроші… але для цього треба нарешті почати працювати!

Марина Штефуца.