«Олені-водії» на дорогах Хуста

IMG_20140602_130255

«Олені-водії» на дорогах Хуста

У Хусті, на жаль, ні пішоходи, ні водії, часто не поважають одне одного. Якщо одні нерідко перебігають вулицю де заманеться, прямо перед автомобілями,  то власники «залізних коней», паркуються в недозволених місцях, на переходах чи на тротуарах.

12-300x300Чудова акція «СТОП ХАМ», яка набула поширення по всій Україні, на жаль, ще не «докотилася» до міста над Тисою. Слід віддати належне ужгородцям, які започаткували власні методи боротьби з «дорожніми оленями». Називається вона «Я паркуюся як марга».

Було б добре, якби громадські активісти колишньої столиці Карпатської України разом з працівниками ДАІ теж клеїли відповідні наліпки на транспортні засоби тих, хто нехтує правилами дорожнього руху. Можливо, не штрафи, а саме відчуття ганьби перед суспільством змусить горе-водіїв поважати закон.

Марина Алдон

Фото Михайла Биковських

У Хусті жуки-олені «гуляють» центром

P52813935

У Хусті жуки-олені  «гуляють» центром

У народі представників цього виду комах називають рогачами. У них справді характерна зовнішність завдяки величезним рогам. Крім того, жук-олень є найбільшим членистоногим на території Європи, самець може досягами 70—74 мм в довжину, а самка  25—57 мм.

P5281396

Середовищем, найбільш придатним для  проживання жуків є ліс. У Карпатах рогачів досить багато. Та у цьому році «крилаті олені» облюбували собі ще є деякі закарпатські  містечка. Зокрема, їх можна побачити в Хусті. Ще із початку травня жуки «заселили»  окраїнні вулиці міста.  Зараз же вони вільно «блукають» поруч із перехожими на вул. Соборної України, Корятовича, Карпатської України, Волошина.

P5281394

На жаль, не всі хустяни адекватно ставляться до рогачів. Є такі, що одразу вбивають їх, мовляв, «щоб дитину не налякав». Проте жуки-олені є мирними комахами, до речі, дуже рідкісними і занесеними до Червоної книги. Рогачі охороняються європейським законодавством, та, як не прикро, їх важко захистити від деяких агресивних мешканців міста над Тисою. Правда, більшість краян доброзичливі до жуків-велетів і люб’язно  «прилаштовують» рогатих красенів на деревах, щоб  на них не наступили  інші.

Марина Алдон