Одна з найстаріших церков Хуста потребує реставрації

Римо-католицька церква_лист4

Одна з найстаріших церков Хуста потребує реставрації

Римо-католицький костел святої Анни знаходиться в самому центрі Хуста і є однією з найвеличніших пам’яток XVІІ сторіччя. Разом зі старовинним годинником, що оздоблює центральну вежу храму і невпинно відстукує ритм часу, монументальна культова споруда є ніби серцем міста.

Костел має дуже давню й цікаву історію, побудовано його із решток кам’яної Хустської фортеці, яку зруйнувала блискавка у 1766 році. Тож у 1799 році було закладено перший камінь храму, а в 1812 році – вже завершено будівництво церкви. Тут зберігаються унікальні реліквії минулих століть, згідно архівних документів на стінах був напис, датований 1802 р., що в перекладі з латинської означає «Це частина Хустського замку, зруйнованого, але непереможного – найсильнішого у престолі живого Бога». У костелі також є старовинний орган, древні фрески та чимало цінних раритетів минулого.

Проте, так створено світ, що навіть найвеличніші споруди старіють і руйнуються. Востаннє капітальний ремонт костелу святої Анни проводився у 1941 році, дах було пофарбовано у 1975 та 1995 роках. На жаль, на сьогодні, він місцями протікає, потрібна повна заміна покрівлі, часткова заміна дерев’яних конструкцій, реставрація стін як ззовні, так і зсередини. Звичайно, на ремонт необхідна чимала сума. Тож нещодавно парафіяни розпочали благодійний збір коштів для реставрації святині, на заклик уже відгукнулися кілька благодійників. Однак все одно цих грошей мало, а церковна громада у наш складний час не в силах самотужки зібрати потрібну суму. Отже, прохання до всіх, у кого відкриті душі для милосердя,  допомогти відновити історичну пам’ятку та унікальну культову споруду. Передати гроші можна як безпосередньо у костелі святої Анни, так і переказавши кошти на церковний рахунок.

Реквізити:

Україна, релігійна громада Мукачівської діє цезії римо-католицької церкви м. Хуст.

90400, Закарпатська обл., м. Хуст, вул. Карпатської Січі №45, ідент. код 25444985,

р/р 26008033000640 в АТ Комінвестбанк м. Хуст, МФО 312248

З питаннями та пропозиціями можна звертатись за електронною адресою: istvan.hu67@mail.ru

Не будьмо байдужими до духовних надбань та релігійно-культурних цінностей нашого краю!

 

Залишити коментар