Одна з найстаріших церков Хуста потребує реставрації

Римо-католицька церква_лист4

Одна з найстаріших церков Хуста потребує реставрації

Римо-католицький костел святої Анни знаходиться в самому центрі Хуста і є однією з найвеличніших пам’яток XVІІ сторіччя. Разом зі старовинним годинником, що оздоблює центральну вежу храму і невпинно відстукує ритм часу, монументальна культова споруда є ніби серцем міста.

Костел має дуже давню й цікаву історію, побудовано його із решток кам’яної Хустської фортеці, яку зруйнувала блискавка у 1766 році. Тож у 1799 році було закладено перший камінь храму, а в 1812 році – вже завершено будівництво церкви. Тут зберігаються унікальні реліквії минулих століть, згідно архівних документів на стінах був напис, датований 1802 р., що в перекладі з латинської означає «Це частина Хустського замку, зруйнованого, але непереможного – найсильнішого у престолі живого Бога». У костелі також є старовинний орган, древні фрески та чимало цінних раритетів минулого.

Проте, так створено світ, що навіть найвеличніші споруди старіють і руйнуються. Востаннє капітальний ремонт костелу святої Анни проводився у 1941 році, дах було пофарбовано у 1975 та 1995 роках. На жаль, на сьогодні, він місцями протікає, потрібна повна заміна покрівлі, часткова заміна дерев’яних конструкцій, реставрація стін як ззовні, так і зсередини. Звичайно, на ремонт необхідна чимала сума. Тож нещодавно парафіяни розпочали благодійний збір коштів для реставрації святині, на заклик уже відгукнулися кілька благодійників. Однак все одно цих грошей мало, а церковна громада у наш складний час не в силах самотужки зібрати потрібну суму. Отже, прохання до всіх, у кого відкриті душі для милосердя,  допомогти відновити історичну пам’ятку та унікальну культову споруду. Передати гроші можна як безпосередньо у костелі святої Анни, так і переказавши кошти на церковний рахунок.

Реквізити:

Україна, релігійна громада Мукачівської діє цезії римо-католицької церкви м. Хуст.

90400, Закарпатська обл., м. Хуст, вул. Карпатської Січі №45, ідент. код 25444985,

р/р 26008033000640 в АТ Комінвестбанк м. Хуст, МФО 312248

З питаннями та пропозиціями можна звертатись за електронною адресою: istvan.hu67@mail.ru

Не будьмо байдужими до духовних надбань та релігійно-культурних цінностей нашого краю!

 

Започатковано волейбольний кубок «Нарцис»

 10352613_272242109629238_2737739217219463675_n

Започатковано волейбольний кубок «Нарцис»

Цими днями на березі р.Тиса вперше в м.Хуст пройшов волейбольний кубок “Нарцис”. У проведенні змагання молодій команді “Нарцис” допомогли учасники команди “Автомобіліст”. Вагомий внесок у організацію поєдинку зробив приватний підприємець Михайло Чепинець (уже багато років грає і підтримує волейбол Закарпаття). У грі взяли участь сім команд.

Турнір відкрили начальник відділу молоді та спорту Хустської райдержадміністрації Володимир Фінюк та Віталій Білецький.  Змагання пройшли успішно і жодна з команд не залишилась без подарунка.

Хочеться, щоб цей кубок підтримали депутати Хустської міської ради, представники влади, а також всі небайдужі до спорту і щоб турнір проводився і в наступні роки.

 

 

Хустські правоохоронці підбили підсумки роботи за півріччя

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хустські правоохоронці підбили підсумки роботи за півріччя

Днями в хустському міськвідділі міліції відбулася нарада з підведення підсумків за шість місяців поточного року на якій було проаналізовано результати роботи кожного працівника міліції.

Участь в нараді на якій головував начальник міліції Василь Турдай взяли куратор від УМВС начальник Штабу полковник міліції Віктор Туряниця та весь офіцерський склад міліції.

У вступному слові Василь Турдай акцентував увагу на найбільш важливих напрямках діяльності правоохоронців та зауважив, що головні пріоритети у роботі особового складу залишаються незмінними. Це забезпечення охорони громадського порядку на території обслуговування, чітке  дотримання працівниками органів внутрішніх справ законодавства та службової дисципліни, зростання рівня правоохоронного обслуговування громадян, боротьба з нарко та економічною злочинністю, покращення якості розгляду та прийняття рішень за заявами та повідомленнями про вчинені кримінальні правопорушення.

Під час наради Віктор Туряниця за пророблену роботу за перше півріччя надав об’єктивну оцінку кожному працівнику міліції та доручив керівникам галузевих служб ретельно проаналізувати проблеми та недоліки, які були визначені на нараді, та зробити необхідні висновки.

 

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

 

Хустські лікарі та працівники Держсанслуби боролися з умовною холерою

DSC00140

Хустські лікарі та працівники Держсанслуби боролися з умовною холерою

8 липня працівники Хустської санепідемслужби та райлікарні взяли участь у навчально-тренувальному занятті з локалізації та ліквідації холери.

Захід проводився за ініціативою управління охорони здоров’я облдержадміністрації і Головного управління Держсанепідслужби в Закарпатської області відповідно до заздалегідь подготовленим завданням (легендою):

«До приймального відділення хустської районної лікарні о 9 год 30 хв 08.07.2014 року за направленням сімейного лікаря ЦПМСД з діагнозом «Функціональний розлад»  звернулася мама з хворою дитиною (вік 10 років), яка приїхала з м.Маріуполя 3 дні назад до знайомої в м. Хуст, вул. Керамічна, 22. Симптоми захворювання  при звернення до сімейного лікаря 07.07.2014 року: температура до 36,70С, біль у животі, нудота, блювота, головний біль, рідкий стілець ( 2-3 рази на добу), поганий апетит».У навчанні взяли участь лікарі та молодший медперсонал Хустської райполіклініки, райлікарні, відділу охорони здоров’я, Держсанепідслужби, а також представники влади: виконувач обов’язків голови комісії з питань ТЕБ та НС Хустської міської ради М.Дудаш, секретар комісії С.Бесага, голова комісії з питань ТЕБ та НС Хустської РДА І.Ковач, начальник Хустського МРВ УДСНС України в Закарпатській області І.Гінцяк.

Учасники вчення на практиці показали поетапність надання медичної допомоги хворому з підозрою на холеру, починаючи з дій приймального відділення, працівників інфекційного відділення, роботи санслужби м. Хуст у вогнищі холери, а також проведення всього комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів щодо недопущення виникнення і поширення інфекції. Крім цього, медики продемонстрували порядок забору і доставки матеріалу від хворого та об’єктів довкілля, а також вчилися одягати та знімати спеціальні костюми.

Після проведення навчань було підведено підсумки, дано оцінку діям всіх служб з готовності до локалізації умовного вогнища карантинного захворювання.

 

Мар’яна Ількова, головний спеціаліст Хустського міськрайонного управління Головного управління Дерджсанепідслужби у Закарпатській області