Ходіння по муках, або Як оформити документи на будинок

P1020809

Ходіння по муках, або Як оформити документи на будинок

Як стверджує народна мудрість, що людина за своє життя повинна : виростити сина, посадити дерево, побудувати хату. Як посадити дерево, виростити сина і навіть побудувати хату знають майже всі. Вважається, що найнедосяжнішим є побудувати хату, та незважаючи на це наші краяни знають спосіб як вирішити цю проблему. Для цього існує така формула: залишати дружину без чоловіка, дітей без батька, взяти рюкзак на плечі, їхати за кордон, важко працювати, щоб потім збудувати хату. Будинок збудовано, проблему матеріального блага майже вирішено, однак як  ввести  в експлуатацію оселю не знає ніхто.

Навіть віщунка чи гадалка не змогла б дати повної відповіді, скільки місяців потрібно стояти в чергах, куди звертатися,  скільки витратити  грошей, дати в касу, поза касу, за чергу, за сприяння у вирішенні проблеми, а вона так і не закінчується.

З давніх-давен бюро технічної інвентаризації (БТІ) проводило обміри будинку, видавало технічний паспорт та реєструвало право власності на нерухоме майно. Не можна сказати, що тоді було все просто і легко. Однак щоб збільшити співвітчизникам  головний біль та запровадити додаткові фінансові витрати, чиновники створюють Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та архітектурно-будівельна інспекція для отримання декларації.

Цікаво чи п’ять років тому поки цих відділів не було людина мала менше прав на своє нерухоме майно(будинок ) ніж зраз?

Якщо провести приблизний підрахунок витрат, то ми маємо:

Проект  ≈4500грн
Дозвіл на будівництво ≈3500гр
БТІ ≈1500грн
Архітектурно-будівельна інспекція ≈1500грн
Реєстраційна служба ≈1000грн

Приблизна сума

≈12000грн

P.S. наведені суми є приблизним підрахунком зі слів громадян, які на сьогодні оформляють документи.

Швидкість проходження бюрократичних перепон та паперової тяганини сильно залежить від кількості знайомств та потрачених коштів у вигляді подяки.

Якщо вважаєте, що витративши півроку або рік часу на проходження цього нелегкого шляху в оформленні документів, ваші турботи закінчилися, то Хустський РЕМ та відділення газового господарства на це має інші погляди. Підключення та проект Хустського РЕМу буде коштувати від 13 – 16 000 грн, а газового господарства близько 9000 грн., та ще окрім цього  не визначений час.

Красномовність чиновників є дуже великою, та при цьому проблема паперової бюрократії тільки збільшується. Хочу звернути увагу на представників народу, які вже курували галузями, Кабінетом Міністрів, та жодної проблеми не бачили, проте зараз знову намагаються добратися до влади. Але ж, незважаючи на те, що державні мужі у чиновницьких кріслах постійно змінюються, проблеми у простого електорату залишаються… Тож давайте спільно вирішувати їх!

Володимир Волощук,

депутат Хустської районної ради

 

Залишити коментар