Вчителька, що виховує учнів піснею, душею та мистецтвом

ол

Вчителька, що виховує учнів піснею, душею та мистецтвом

Справжній Вчитель – це не мудрець, сидячи біля якого якої мудріють інші. Це та людина, яка навчає вихованців самостійно бачити хороше в житті, а погане відсіювати, є безапеляційним прикладом незвичайних досягнень… Оксана Липчей, завідувачка відділу музично-теоретичних дисциплін Хустської школи мистецтв, є педагогом та музикантом за порухом серця та за волею Господньою, адже день від дня наполегливо та самовіддано веде за собою учнів у світ творчої фантазії і високого мистецтва.

Музика, що наповнює серце

Стати педагогом пані Оксані було «написано» на стежині долі, яка, мов вишитий рушник, була рясно скрашена народними мотивами. Адже співала дівчина змалечку, любила фольклор, мамині колискові. Батьки-педагоги навчили доньку відповідальності, працелюбності, старанності та вмінню не відступати перед поставленою метою. Тож кожен шкільний концерт проходив за участі юної вокалісти.

– Навчалась я спочатку в ЗОШ №4, потім продовжила здобувати знання у СШ №6, яка тоді називалась школою-комплекс з естетичним вихованням. Саме такою наша кузня наук залишилась донині, адже даємо путівку в життя творчим дітям, – розповідає вчителька. – Тож довелось бути учасницею різних ансамблів, хорових колективів, звикати до сцени. Моїми першими наставниками стали Володимир Лихачевський та Мар’яна Чаусова. Було цікаво, весело, іноді – нелегко… але пісню я любила понад усе завжди.

Згодом Оксана Липчей вступила на диригентсько-хорове відділення Ужгородського музичного училища  імені Дезидерія Задора, де їй допомагали самоутверджуватись такі відомі постаті на музичному небосхилі області, як Тамара Деяк та Еміл Сокач. А відтак – закінчила і Львівську музичну академію.

Учні – це порив до творчості

-У Хустській школі мистецтв працюю з 1996 року. Веду хор молодших класів, старших класів, викладаю музично-теоретичні дисципліни, очолюю вокальний ансамбль «Перлинка». Робота з дітьми допомагає зануритись у чарівний світ юнацьких мрій. Насправді, всі, хто викладає в школі, люблять свою справу. Інакше, не працювали б. Річ у тім, що тут кожен новий день різниться від попереднього, немає сірості, буденності, – каже пані Оксана. – А вихованці весь час спонукають до творчих пошуків та розкриття власного потенціалу…

Кажуть, що якщо вчитель поєднує любов до справи й до учня – він ідеальний педагог, справжній фанат своєї справи. Шкільні підопічні Оксани Липчей запевняють, що вона справедлива, щира, лагідна та вміє знаходити «ключики» до учнівських сердець. Вчителювання, вочевидь, у неї в генах, бо професійним девізом «музичної мами» є слова про те, що урок неодмінно мусить бути цікавим.

З теплою посмішкою й сама вчителька говорить про теперішніх та колишніх учнів, називає їхні імена, наче перераховує власних дітей.

-Моєю гордістю є Сергій Роман, який зараз співає в «Кантусі», Євгенія Липей, Катерина Альбрехт, Тімея Томищ, Ярослав Коцан… Загалом люблю всіх вихованців і кожна дитина для мене є особливою. Їхні труднощі – це мої труднощі, а їхні перемоги – це й мої перемоги. Разом ми – єдине ціле.

Сцена – як тоталізатор дитячих бажань

Звичайно, кожен творчий педагог прагне показати світові своїх учнів. Для вчителів, що працюють із обдарованими дітьми – це бажання інколи стає просто необхідністю, адже й самі школярі мріють прозвітувати перед широким загалом своїми талантами. Маленькі гарячі серця бажають битися в унісон із піснею… з великої сцени…

-Постійні фестивалі, конкурси, музичні поєдинки є нормою для нас із хористами та учасниками ансамблю «Перлинка». Де тільки не виступали… де тільки не перемагали… Це і «Бурштинове вино» у Рівному, й «Іван Попович збирає друзів» у Буштині, і «Олімп збирає друзів» у Греції, і маса обласних фестивалів, і концерти в Ужгороді, – ділиться думками завідувачка відділу музично-теоретичних дисциплін. – Вдячна директору школи Інні Чернянчук за допомогу у пошитті костюмів і для майже сотні дітей із хору, і для моїх «перлинок», у сприянні в технічному забезпеченні відділення. Загалом Інна Іванівна підтримує нас завжди, є надзвичайно людяною жінкою та прекрасним керівником.

Крім традиційних виступів Оксана Липчей організовує ще й звітні концерти, музичні тематичні лекції… Вона є не лише педагогом для вихованців, але й найкращим у світі другом, що вміє вислухати та зберегти таємницю. Слід зазначити, що робота пані Оксани ніколи не закінчується дзвоником з уроку. Те, що одержують учні в спілкуванні з нею, стає частиною їхньої особистості, бо ж виховує вчителька школярів не просто добрим словом, а піснею, душею, мистецтвом.

Марина Алдон

 

«Дорога долі» Федора Буришина проторює шлях до сердець читачів

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Дорога долі» Федора Буришина проторює шлях до сердець читачів

Життєва стежка кожного з нас веде… крізь гори та прірви долі… до вічності. Отже, хочеться залишити по собі слід для нащадків тут, на землі. Тож Федір Буришин, лікар за фахом та покликанням, вирішив спробувати себе у літературі. Нещодавно з-під його пера вийшла автобіографічна книга «Дорогою долі. Студений – Хуст».

Свою художню оповідь автор починає легендою про заснування рідного ненаселеного пункту – села Студений, що на Міжгарщині. Далі він подає розлогу історичну довідку про життя краян, міграцію, участь наших земляків у першій світовій війні, організацію товариства «Просвіта» у Хусті, створення Карпатської України тощо.

«Книжка цікава описами подій із життя кожного родича, знанням звичаїв, побуту горян. Автор  детально аналізує життєву долю кожного члена великого роду Буришинів. Відчувається його гордість за цих людей, які у нелегких життєвих випробуваннях завжди прагнули знань, займали в житті активну громадянську позицію, і куди б не закинула їх доля-ворожка, уміли пустити коріння і в будь-якій чужій землі не просто вижити, а стати повноправним господарем, творцем матеріальних і духовних благ. Не тільки на теренах України, але і в далекій Росії, в Сибіру, в Казахстані, в Білорусі, Чехії, Словаччині, Америці, Канаді є гілочки цього славного роду. Є серед них люди вчені, поважні, є прості трудівники найрізноманітніших професій, але найголовніше, що вони успадкували від своїх предків і передали нащадкам – це пам’ять про рідну землю, вміння дорожити чесними іменами людини, це християнське життя за заповідями Божими», – зазначила у передмові до видання заслужений вчитель України, голова Хустського міського товариства «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка Христина Шкробинець.

Найбільшим болем Федора Михайловича досі залишається, описана окремим розділом сімейна трагедія – не реабілітоване ім’я невинно засудженого і закатованого у невідомих російських таборах далекої Півночі рідного батька.

З великою любов’ю згадує пан Федір і про дружину, яка народила й виростила разом з ним трьох чудових синів. У очах вірної супутниці чоловік знайшов материнське тепло, у її душі – ласку та добро, а в сумісному житті з Марією Василівною – справжнє щастя.

Велику увагу у книзі Ф. Буришин відводить власній професійній діяльності, лікарській практиці, колишнім пацієнтам, колегам, медицині загалом.

У епілозі, зокрема, він пише: «Лікар не має права заспокоюватись. Він повинен постійно вчитись, підвищувати рівень знань, удосконалюватись, освоювати нові методики лікування. За 30 років роботи я 10 разів поглиблював знання, переймав досвід передових центральних клінік, інститутів травматології й ортопедії Києва, Харкова, Запоріжжя, Львова. З великою вдячністю та повагою згадую своїх учителів, щирих друзів, частина з яких уже відійшла у вічність, інші – на заслуженому відпочинку або продовжують трудитися на різних посадах… Мені чотири рази доводилось побувати на операційному столі у ролі пацієнта, тому добре знаю ціну смерті. За роки лікарської практики й оперативної активності (на щастя) у мене не було жодного летального випадку на операційному столі… Із середини 70-х років я виконував хірургічні втручання на усіх сегментах опорно-рухового апарату. 20 років поспіль підтверджував вищу категорію травматолога-ортопеда…»

Особливо піднесено й цікаво описує Федір Михайлович події громадянського життя, власну просвітницьку діяльність у краї,  відчуття та емоції від танення пострадянської криги, народження України…

Звісно, якби книга писалась сьогодні, у ній був би новий розділ, пов’язаний із Єврореволюцією, учасником якої був автор, із подіями на Сході, із роздумами про анексію Криму тощо…

На жаль, доля послала пану Федору дуже багато випробувань, але разом з тим, чоловік отримав від Бога і велику силу, аби пережити їх. Наразі він, незважаючи на далеко не юнацький вік, дуже енергійний, активний, оптимістичний, сповнений планів, задумів та ідей. Життя, в якому не бракувало зла, жорстокості і несправедливості, не зробило черствим, не зламало Ф.М.Буришина. Він зумів зберегти у собі любов до людей, бути співчутливим і щирим.

Лікар запевняє, що  книга – це сповідь, звіт перед самим собою, бо коли завершив роботу над нею, ніби з душі впав важкий камінь, і він відчув себе легко, як після сповіді у церкві. Не побоявся  розкрити найпотаємніші родинні таємниці, не притаїв перед читачем нічого.

-Якби можна почати життя спочатку, я з готовністю пройшов би ту ж саму дорогу, змінив би хіба що дрібниці, вибрав би те ж саме – медицину, і розмірковував би знову над вічними поняттями про істину, розум, суспільство та майбутнє нашої держави, – стверджує пан Федір.

Марина Алдон

P.S. 14 жовтня у Хустському краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги Федора Буришина «Дорогою долі. Студений – Хуст».

Від вчителя залежать життєві пріоритети школярів та вміння молоді будувати сучасне суспільство…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 жовтня – День працівників освіти

Володимир Кащук: «Від вчителя залежать життєві пріоритети школярів та вміння молоді будувати сучасне суспільство…»

У першу неділю жовтня, коли щедра золота осінь обдаровує людську працю рясними плодами, освітяни відзначають своє професійне свято. Тоді кожен згадує про благородну працю людей, які ведуть вихованців у світ знань, дарують іскорки теплоти, ростять пагінці милосердя та надихають юнь на шляхетні вчинки. Тож із якими здобутками зустрічають наші сіячі доброго, мудрого та вічного День працівників освіти та як влада співпрацює з навчальними і дошкільними закладами міста над Тисою? Про це та інше ми попросили розповісти Хустського міського голову В.П.Кащука.

-Володимире Павловичу, минулої неділі ми відзначали День вихователя. Що можете сказати про стан розвитку дошкільної освіти в місті?

-Фактично з дитячого садочка починається становлення дитини, як особистості. Тому, розуміючи це, намагаюся робити все, що залежить особисто від мене для того, щоб якомога більше малюків охопити дошкільним вихованням. Зазначу, що протягом 2014 року хоч мережа ДНЗ і й залишилася без змін, та нам вдалося відкрити нові групи у вже існуючих закладах. Отже, порівнюючи з 2013 роком, коли ми мали 61 групу, цьогоріч уже в нас функціонують 68. Додатково послуги дошкільної освіти стали доступними ще для 150 маленьких хустян. Загалом дошкільну освіту  у місті з нового 2014-2015 навчального року здобуває 1763 дітей (90% загальної кількості дітей, віком 2-5 років). Із метою ширшого задоволення потреб батьків, які виховують дітей, у здобутті дошкільної освіти у дитсадках міста створено також групи короткотривалого режиму перебування (до 4-х годин), які відвідують 138 малюків. Для успішної підготовки діток до школи, їх безболісного входження у новий колектив, майже при всіх загальноосвітніх закладах діють Школи майбутнього першокласника, якими охоплено 322 дітей.

Міською владою значна увага приділяється зміцненню матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів. Зокрема, у 2014 році повністю відновлено приміщення шести групових приміщень у ДНЗ (яслах-садку) №3 ,,Дзвіночок” (вул. Жайворонкова,1А), які донедавна не функціонували через незадовільний технічний стан. Сьогодні – це ошатні світлі кімнати з євроремонтом та чудовими різнокольоровими меблями, платиковими склопакетами, відновленою системою водовідведення та водопостачання, оновленою сантехнікою, сучасним харчоблоком, укомплектованим різноманітним технологічним обладнанням та оснащеним вентеляційною системою. Загалом на відновлення повноцінної роботи ,,Дзвіночка” витрачено 1372,6 тис. грн.

Крім того, з вересня запрацювала додаткова, десята група у ДНЗ (яслах-садку) №2 ,,Сонечко”. Завдяки старанням адміністрації закладу та батьківському комітету можливість отримувати якісну дошкільну освіту надано 25 малюкам.

Наразі, триває реконструкція ДНЗ (ясел-садка) №8,,Ялиночка” на вул. Августина Волошина, 15. Там, за сприяння україно-чеського благодійного фонду Фонду ,,ВіЗа” та міської влади планується провести повну заміну вікон, добудувати додаткове приміщення для ще однієї групи. Таким чином тільки за 2014 рік у ДНЗ міста буде створено всього 170 додаткових місць.

Стан фінансування дошкільної галузі за останні три роки (загальний фонд): 2011р. – 9410,0 тис. грн., 2012р. – 12178,0 тис. грн.(+29%), за 2013р. – 12947,457 тис. грн. (+6%). У 2014 році на дошкільну галузь освіти передбачено 1 511 7600,00грн.

Витрати на харчування малюків з бюджету за останні 3 роки: 2011р. – 514,4 тис. грн., 2012р. – 826,0 тис. грн.(+60,5%), 2013р. 855,28 тис. грн. (+3,5%).

На жаль, поки не вирішеним залишається питання відновлення повноцінної роботи санаторного дитсадка № 5 ,,Зернятко”, який через відсутність харчоблоку працює в короткотривалому режимі, не забезпечуючи потреб дітей з ослабленим здоров’ям. Також у найближчих планах міської влади – відновлення роботи нефункціонуючого дитсадка но вулиці Гвардійській.

-А як зі школами? Чи проводяться якісь серйозні ремонтні роботи в навчальних закладах Хуста?

-Так. Зокрема, завершено капітальний ремонт харчоблоку  (на суму 250 300 грн.) та триває перекриття даху (1174 тис. грн.) в Хустській СШ І-ІІІ ст. №1 ім. А. Волошина. Також закінчено поточний ремонт приміщень, виділених Хустській ЗОШ І-ІІІ ст. №5 під корпуси для навчання дітей ромської національності. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту системи опалення СШ І-ІІІ ст. №3, готова документація на капремонт спортзалу в ЗОШ І-ІІ ст. з угорською мовою навчання.

-У позашкільній освіті щось змінилося у кращий бік? Чи з’явились якісь нові секції для дітей?

-Звичайно. На базі Хустського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді запрацювали нові цікаві гуртки, у Малій академії наук цьогоріч також створено кілька додаткових секцій. А загалом позашкільною освітою в місті охоплено 1559 дітей, які займаються у 66 гуртках (це на 5 відсотків більше, ніж торік). І результативність учнів справді висока. Скажімо, тільки вихованці ХМЦНТТУМ за підсумками обласних масових заходів протягом 2013-2014 років посіли 25 призових місць, із яких 4 – перші, 7 – других та 14 – третіх. А ще вихованці 10 відділень Хустської школи мистецтв радують не тільки всеукраїнськими успіхами, але й перемогами на конкурсах та фестивалях міжнародного рівня. Чудовими здобутками радують і учні міської ДЮСШ «Хуст-Нарцис» та інших позашкільних установ.

-А що б хотілося побажати освітянам із нагоди професійного свята?

-У першу чергу хочу подякувати вчителям за нелегку і відповідальну педагогічну працю, адже саме від них у великій мірі залежить майбутнє нашої держави, життєві пріоритети молоді, вміння і бажання юних громадян будувати сучасне суспільство. Отже, від імені Хустської міської ради спасибі вам, шановні освітяни, за самовіддане служіння обраній справі та невтомний творчий пошук. Сподіваюся, що ви й надалі буде слідувати обраному шляху. Хочеться побажати вам нових ідей, творчої атмосфери, високих досягнень та вдячних учнів, міцного здоров’я на довгі літа, щастя, благополуччя, невичерпної наснаги, Божої благодаті, миру, любові і злагоди! Тепла та затишку вам і вашим родинам. Зі святом!

-Приєднуюсь до вітань і дякую за розмову.

Розмовляла Марина Штефуца

У найтворчішій школі Хуста відбулося свято осені

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У найтворчішій школі Хуста відбулося свято осені

У п’ятницю, 3 жовтня, у Хустській СШ І-ІІІ ст. №6, у кузні наук, де гартуються справжні таланти і навчаються найбільш творчо обдаровані учні міста, відбулося свято осені.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відрадно, що абсолютно всі класи презентували не просто цікаві, але й дуже патріотичні композиції з неординарнами назвами. Зокрема, «Так живуть бандерівці», «Смерть фашиста», «Україна – моя земля», «Схід і Захід разом» тощо. Майже кожен учень демонстрував вироби з національною символікою: тризубами, прапорцями, синіми та жовтими квітами…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У рамках свята відбувся і традиційний флешмоб. Старшокласниці, у віночках із осіннього листя та у вишиванках співали народні пісні та водили хороводи, а далі всі учні разом з учителями виконали гімн України.

Марина Алдон

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нових вихованців Хустської гімназії-інтернату «посвятили» у гімназисти

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нових вихованців Хустської гімназії-інтернату «посвятили» у гімназисти

У п’ятницю, 3 жовтня, напередодні загальнонаціонального свята – Дня педагогічного працівника, в Хустській гімназії-інтернаті відбулася урочиста посвята п’ятикласників у гімназисти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На адресу наймолодших учнів, якими поповнилась велика шкільна родина, звучали в той день найщиріші побажання добра, веселих буднів, успіхів, мудрі настанови та палкі вітання з вуст директора гімназії Михайла Онофрея, батьків, педагогів та старшокласників.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Самі ж гімназисти обіцяли бути старанними та відповідальними, примножувати славу рідного навчального закладу та любити свою землю.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відтак  учнів «освятив» та поблагословив протоієрей Іоанн Вучкан.

В добру путь, юні гімназисти, і нехай вам щастить!

Марина Алдон

До Зведеного бюджету Хустщини надійшло понад 91 млн. грн.

гроші1

До Зведеного бюджету Хустщини

надійшло понад 91 млн. грн. 

За 9 місяців поточного року до бюджетів всіх рівнів платниками податків  Хустської ОДПІ  сплачено 91 млн. 289 тис. грн., що більше 1,9  відсотка ніж аналогічного періоду минулого року. З них до Державного бюджету сплачено 26 млн. 811 тис. грн., до місцевого бюджету – 64млн. 477 тис. грн.

Одним із основних джерел наповнення місцевих бюджетів  є податок на доходи фізичних осіб.  Його частка у загальній сумі надходжень до місцевого бюджету становить в середньому 67 відсотків. Протягом 9 місяців до бюджету надійшло 43 млн. 288 тис. грн. ПДФО. Надходження з цього податку до відповідного періоду минулого року збільшились на 486,8 тис. грн.

За матеріалами Хустської ОДПІ

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

гроші

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

15 жовтня, середа

Останній день подання

звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за вересень (форма № ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку; довідки про використані розрахункові книжки

Останній день сплати

збору за провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних послуг, торгівлі валютними цінностями (з придбанням торгового патенту) за листопад

За матеріалами Хустської ОДПІ

                            Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

Найстарший міліціонер Хустщини відсвяткував свій 95-річний ювілей

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Найстарший міліціонер Хустщини відсвяткував свій 95-річний ювілей

У с. Кошелево свої 95років  відсвяткував Іван Ільчук– ветеран великої Вітчизняної війни та органів внутрішніх справ. «І хоча 95років  не так вже й мало, а пролетіли вони якось непомітно, — зізнається ювіляр, —  як один день».

Привітати ювіляра прийшов начальник міськвідділу міліції Василь Турдай, голова хустської міськрайонної організації ветеранів ОВС Степан Попович та начальник сектору з кадрового забезпечення Володимир Вучкан.

– Дуже рідко в наші часи можна зустріти людину, яка прожила непросте життя і має натхнення святкувати свій 95-річний ювілей. Такі люди мають слугувати нам взірцем для наслідування — зазначив Василь Турдай.

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС