У Хусті почалося весняне прибирання

У Хусті почалося весняне прибирання

Із покращенням погоди у місті над Тисою розпочався місячник із саночистки та благоустрою території. Учні шкіл, підприємці і просто небайдужі краяни проводять прибирання вулиць, озеленення, підфарбовують стовбури дерев, а також  очищають береги маленьких річок Хустець та Млиновиця.

На жаль, Хуст не можна назвати обличчям Закарпаття, але саме зараз кожен може долучитися до облагородження райцентру і зробити його більш чистим, ошатним та гарним.

Про основні завдання місячника та проведенуроботу ми попросили розповісти заступника Хустського міського голови з комунальних питань М.В.Аннишинця.

Рятуємо Хустець від сміттєвої «непритомності»

Кажуть, що ріки – це водяні артерії планети. Хуст Бог щедро нагородив водоймами, бо крім усім відомих Тиси та Ріки, через містечко протікають і невеличкі річки Хустець та Млиновиця. Однак останні дві у вкрай занедбаному стані. При чому, далеко не перший рік. Русла захаращені, вода має неприємний запах, а береги заповнені побутовим сміттям.

-Наразі  в Хусті є серйозна проблема з Хустецем у районі вулиць Ужгородська Набережна, Визволення, Міська. У воду потрапляють господарські стоки з дворогосподарств хустян. Особливо це стосується вулиці Замкової. – зазначив Микола Васильович. – Цю проблему можна вирішити тільки спільно з мешканцями міста, які повинні усвідомити, що потрібно робити локальні каналізації і не труїти воду власним непотребом та хімією.

Відносно самої очистки річок, то спільно з учбовими установами та підприємствами впродовж березня-квітня планується розчистити їхні гирла та узбережжя. Зокрема, Млиновицю від Малої залізничної станції до вул. Карпатської України розчищатиме Хустський професійний ліцей, по вул. Шевченка – медичний коледж «Монада» та СШ ім. А.Волошина №1,  від вул. Чайковського до вул. Мала – Хустекс ЛТД, найнебезпечніші та найзахаращеніші місця прибиратимуть ЖЕК-2 та Водоканал.

Сміттю – бій!

Проблема сміття особливо актуальна весною. Розтає сніг і зразу ж все навкруги вкривається пакетиками, папірцями. Як кажуть, прийде весна, покаже, хто де… смітив. Одразу з’являється багато роботи у комунальних служб. Але ж відомо, що чисто не там, де прибирають… На жаль, багато хто проходячи повз корзину для сміття викидає папірець на тротуар, стоячи біля урни для курців, жбурляє недопалок на дорогу…

-Згідно планів місячника, який триватиме до 20 квітня, кожна п’ятниця у місті – санітарний день. Отже планується очистити від сміття вулиці, узбіччя, тротуари, об’їзну дорогу. За всіма навчальними закладами, підприємствами та організаціями закріплено певні прилеглі території по облаштуванню. В цьому плані добре спрацювали вже Закарпатський лісотехнічний коледж (Р. Ковалишин), медичний коледж «Монада» (Я.Яким), профліцей (І.Роман), НВК №1 (В.Бонь), СШ №1 (П.Кучернюк), СШ №3 (В.Рішко), ЗОШ №2 (Т.Тесленвич). До речі, при міськраді діє спеціальна комісія, що здійснює перевірку виконаних робіт, – наголосив Микола Аннишинець. – Крім того, згідно рішення сесії міськради від 28.01.2010 року «Про затвердження правил благоустрою в м. Хуст», у розділі 5.1.5 йдеться: «Порядок розподілу об’єктів між підприємствами, установами та організаціями і громадянами щодо організації робіт по утриманню належних їм, закріплених та прилеглих територій у належному санітарно-технічному стані базується на тому, що кожна особа зобов’язана утримувати в належному стані територію, право користування якою надано їй законом або обов’язок по утриманню якої закріплено відповідним договором. Утримання може здійснюватися спільно на підставі договору». Отже, чистота й ошатність дворів, тротуарів, доріг, територій покладається на тих, хто є їхніми користувачами.  Тобто, якщо у вас є крамниця, то біля неї на відстані 15 метрів (розділ 5.6.2, пункт 6) ви маєте підтримувати належний порядок, прибирати, не допускати засмічення й захаращення. І це стосується не тільки місячника, чи весняної толоки, а має діяти постійно, цілий рік. Мешканці ж багатоповерхівок, плануючи прибирання біля будинків,  повинні вчасно звернутись до органів виконавчої влади щоб їм своєчасно було виділено техніку для вивезення сміття.

До речі, міська рада найближчим часом готується закупити нову сучасну підмітальну машину. Це дасть можливість зекономити сили тих, хто вручну займається нелегкою працею, зробити місто чистішим.

Слід зазначити, що доволі цікаву акцію запровадили 15 березня волонтери міста над Тисою. Група хустян вирішила збиратися щосуботи для розчистки руїн Хустського замку. Вони самі забезпечили себе реманентом, одноразовими рукавицями, мішками для сміття. Крім того, у квітні до прибирання Замкової гори вже традиційно долучаться старшокласники шкіл та студенти вишів.

Що ж стосується озеленення, то цьогоріч планується впорядкувати клумби та газони на вул. Волошина, Конституції, Гвардійській. Крім того, на тих місцях, де торік було зрізано старі дерева, незабаром буде висаджено нові.

Отже, для того, щоб місто було кращим та комфортнішим, прикласти бодай трішки зусиль може кожен. Бо поки мине станемо на цивілізований шлях, чекатимемо, що хтось за нас усе зробить, нічого ні в Хусті, ні в державі не зміниться.

Марина Алдон.

Залишити коментар