Рокосово – столиця березового соку

березовий сік

Рокосово – столиця березового соку

Березняк у Рокосові, що на Хустщині, є однією з найбільш мальовничих «родзинок» краю. Тут гарно в будь-яку пору року. Це місце облюбували і наречені для весільних подорожей, і діти для рухливих ігор на свіжому повітрі, і просто охочі добре провести час на лоні природи. Самі ж мешканці Рокосова гордяться прекрасною природою у рідному селі та намагаються «видобути» з неї хоч якусь користь.

Зазвичай, кінець березня та початок квітня – час для збирання березового соку. Однак потрібно знати основні правила та умови збирання цього смачного та цілком натурального напою.

Еліксир здоров’я для родини чи березовий бізнес?

-Збирати сік для себе можна без усіляких дозволів, аби лише не псувати дерева та не сочити молодих дерев. Натомість, відповідно до Лісового кодексу України, в разі заготівлі березового соку на продаж, необхідно придбати в лісництві лісовий квиток, адже добування березового соку – спеціальний вид використання лісових ресурсів, так зване побічне користування. – наголошує провідний інженер по охороні і захисту лісу ДП «Хустське лісове дослідне господарство» Іван Брода. – Відповідно до лісового кодексу, такий вид діяльності потребує спеціального дозволу – лісового квитка. Громадяни, які бажають  здійснювати заготівлю березового соку, повинні звернутися до постійних лісокористувачів (лісгоспів), які видають відповідні квитки для добування соку у спеціально відведених для цього місцях. Категорично заборонено робити підсочування дерев у парках, лісах природно-заповідного фонду, що виконують водоохоронні захисні санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції, а також тих, які мають діаметр менший ніж 20 сантиметрів.

Де збирати березовий сік?

-Не кожне дерево підходить для того, аби із нього отримати цілющий смачний напій. Береза має мати не менше 30 років, діаметр стовбура повинен перевищувати 30 см, при цьому чим старіше дерево – тим краще і для збирання соку, і для самої берези. – зауважує Роман Келемен, громадський активіст і колишній рокосівчанин. – Слід зазначити, що збирають сік у скляну банку з широким горлом або у відро (пластик небажаний, бо додає березовому соку специфічного присмаку), зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоб березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою! Глибина отвору – не більше 2-3 сантиметрів, залежно від товщини кори. Робити отвір для збирання соку потрібно краще не на висоті 0,5 метрів, як це найзручніше для людини середнього зросту, а вище – на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. Крім того, отвір повинен знаходитись із північного боку, де зазвичай збирається найбільше березового соку. У нього потрібно вставити трубочку, якою березовий сік і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно.

Крім того, зі слів Романа Юрійовича, за 1 день з одної берези можна зібрати не більше 3-х літрів березового соку, після чого зроблений отвір необхідно обов’язково замастити мохом. Збирання більшої кількості соку (4-5 літрів) призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева – 10 років. Нормальна швидкість збирання березового соку: 3-х трилітрова банка під 30-ти річним деревом має заповнитися за 6 годин. І варто пам’ятати найголовніше – за підсочення молодого дерева з метою збирання березового соку, чи будь-які правопорушення, доведеться сплатити штраф.

 Корисні властивості березового соку

Чудодійний напій, популярний у Рокосові, використовується не тільки для тамування спраги, але й для лікування різних недугів.

-Сік містить більш, ніж 30 цінних компонентів, у тому числі: вітамін С, калій, залізо, магій, органічні кислоти, ферменти тощо. – ділиться терапевт Хустської районної поліклініки Світлана Сятиня. – На Хустщині традиційно вживають березовий сік напій замість узвару, проте з медичної точки зору пити сік найкраще по 1 склянці десь 3-4 рази на день за півгодини до прийому їжі. За наявності кашлю, ангіни чи застуди, напій варто підігріти, розбавити молоком і полоскати ним горло. Особливо корисний березовий сік для літніх людей і тих, хто страждає на гастрит, виразкові хвороби, недокрів’я, головний біль, бронхіт і туберкульоз легень, хронічний кашель чи ревматизм, радикуліт, подагру або артрит, має проблеми з печінкою.

Березова смакота

-Якщо не пити сік відразу, його можна зберегти й довше, але для цього напій потрібно злити у скляну банку і тримати у холодильнику. Однак протягом 2-3 днів сік все ж краще використати, бо із цілющого нектару він може перетворитися на отруту, – коментує рокосівчанка, справжній гурман та знавець «березової кухні» Мирослава Тегза. – До речі, є багато рецептів приготування березового соку та напоїв із нього.Ось кілька із них.

Бальзам із березового соку.

На відро свіжого соку кладуть до 3 кг цукру, 2 літри вина чи горілки та 5 штук дрібно порізаних лимонів зі шкіркою. Заливають у діжку й ставлять на 2 місяці в комору. Після цього напій розливають у пляшки й витримують у горизонтальному положенні ще 3-4 тижні.

Консервований березовий сік – старий чудо-напій відунів.

Згідно старовинного рецепту, потрібно взяти річні паростки сосни й добре їх промити, ошпарити, зняти весь наліт. Потім сік берези нагріти, але не доводити до кипіння і додати кілька жмень хвої. Розрахунок: приблизно 50 г хвої на 1 літр соку. Далі напій слід настояти протягом 6 годин і процідити. Відтак додати ложку меду й ще раз розігріти майже до самого кипіння та проварити півгодини. Готовий напій потрібно зберігати в пляшках.

Квас із березового соку.

Свіжий березовий сік можна нагріти до 35 градусів і додати в нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне холодне місце, після чого квас можна консервувати.

 

Марина Штефуца.

Залишити коментар