Де подіти дітей під час канікул?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Де подіти дітей під час канікул?

Літні канікули – найбезтурботніша для дітей пора року, для школярів – довгоочікуваний час свободи від уроків та шкільних парт. У той же час для батьків – період альтернативних пошуків найоптимальніших варіантів куди відправити малюка, аби призначене для відпочинку та оздоровлення тримісячне звільнення від занять справді наповнило молодий організм силами та бадьорістю, а не перетворилося на блукання заасфальтованими вулицями чи сидіння перед монітором комп’ютера. На жаль, ситуація в державі така, що ризикувати безпекою дитини наважується далеко не кожна матуся, але, з іншого боку, питання чим і як зайняти своє чадо під час канікул від цього не втрачає актуальності. Тож як організувати відпочинок дитини так, щоб малюкові було цікаво, а у батьків не щемило серце від тривоги,чи все гаразд із рідною кровинкою?

Канікули в таборі

Для тих дітей, що залишаються у місті, на жаль, на час літніх канікул не працюють гуртки, спортивні секції,  не організовуються туристичні походи, екологічні та краєзнавчі експедиції. Тож у першу чергу, батькам спадають на думку традиційні табори, санаторії, оздоровчі, профільні та наметові табори, спортивно-оздоровчі бази відпочинку, розташовані на території області. Тут діти дихають свіжим повітрям, знаходять друзів та за насиченим дозвіллям не помічають, як летять дні. У такого відпочинку чимало переваг: дитина недалеко, її завжди можна провідати, вартість путівки відносно невелика, а користь для здоров’я очевидна. Загалом табори розраховані саме на школярів – від 8 до 16 років, а в залежності від умов проживання, тривалості заїзду та насиченості розважальної програми вартість такого відпочинку коштує від 2000 до 10000 гривень за повну зміну. Більшість таборів приймають 3-4 зміни за літо, хоча часто дозволяється заїзд і на декілька днів. Щоправда, слід мати на увазі, що через зручність та порівняно невисоку вартість відпочинку у дитячих таборах місця нерідко заброньовані на місяць вперед.

Поїздка до моря

Цей вид відпочинку досить популярний. Багато сімей влітку вирушають до моря, щоб поправити здоров’я і відпочити від турбот. Наразі, після анексії Криму, найбільш придатною для оздоровлення у нас залишається Одещина.  Проте там не дуже безпечно. І все ж… є маса варіантів не дуже дорогого відпочинку в Туреччині, Греції, Хорватії.

Проте дорослим варто замислитися над тим, що зробити для того, щоб малюк не нудьгував на пляжі або в готелі. Цікавими для дітей можуть бути екскурсії до визначних місць, галерей, музеїв, театрів, до дельфінарію, зоопарку, цирку.

У село до бабусі…

Ще один поширений (і найбільш безпечний) варіант літнього відпочинку – канікули на дачі або в селі. У цьому випадку іноді важко буває уявити, як провести канікули з користю в глушині, де, крім лісу, поля та річки нічого немає.

Однак і тут є вихід. Можна доручити дитині зробити щось корисне в городі, або доглядати за домашніми тваринами. Це привчить до відповідальності і уважності. Заодно можна організувати цікаві заняття – будівництво шпаківень на зиму, установку флюгера або похід у гори. На природі теж може бути цікаво, якщо дорослі подбають про те, малюк був зайнятим чимось ще, крім безцільного гуляння уздовж будинку.

Крім того…. 

На жаль, на Хустщині не всі батьки мають можливість оздоровити малюків у таборах, поїхати на море, чи відправити маля до родичів, тож їм залишається альтернатива – брати відпустку і більше часу проводити зі своїм чадом. Проте у  багатьох сім’ях старі члени родини виїжджають на заробітки за кордон, залишаючи дітей на дідусів та бабусь, які фізично не в силі вгледіти за всіма юнацькими пустощами. Однак і в цьому випадку існує маса способів захопити дитину навчанням і розвитком інтелектуальних здібностей. Головне – не пускати все на самоплив і тоді, малюк не тільки виросте за літо, але й стане розумнішим.

Марина Алдон

Залишити коментар