Колишні випускники Мукачівської Єврейської гімназії відзначили 90-річчя установи та відправили амуніцію військовим

DSC_0297

Колишні випускники Мукачівської Єврейської гімназії відзначили 90-річчя установи та відправили амуніцію військовим

2 вересня  в м. Мукачево відбулось відзначення 90-то річчя заснування Єврейської гімназії. Встановили меморіальну дошку.

У часи створення Єврейська гімназія завоювала почесне ім’я серед євреїв Центральної і Східної  Європи. За 20 років її існування у освітній установі навчилося 1400 учнів. Вперше двері  «альма-матер» відчинилися у вересні 1924 року. Тоді там навчалися учні із 1-го до 12-го класів. Улітку 1926 року заклад офіційно визнала влада Чехословаччини. Незважаючи на те, що класи були змішаними, дівчатка і хлопчики сиділи за партами в окремих рядах. Шикарна будівля навчального закладу мала в розродженні ошатну тренажерну залу. Вона вважалася культурним центром громади – тут проводились лекції, конференції тощо. Кількість учнів постійно зростала. Так, у  1938-1939 н.р. в гімназії нараховувалось 390 вихованців.

DSC_0196

“Ми вивчали латинь, англійську мову і літературу. Читали Леніна і Маркса, Толстого, Кроніна та інших письменників. З запалом сперечались і базікали і дуже любили хизуватись своїми знаннями перед дівчатами”. (Перец Літман “Подросток из Мункача” – Воспоминания выжившего.)

DSC_0183

Навчання у єврейській гімназії Мукачева офіційно було призупинено 3  листопада 1938 року, після передачі міста над Латорицею  Угорщині. Однак уже в січні 1939 року заклад знову відкрив свої двері і навчання відновилось на івріті та угорській мові. Школа функціонувала до 18 квітня 1944 року, коли видали наказ, згідно якого євреї мали переїхати в гетто.

Зараз у будівлі функціонує Мукачівський кооперативний торгівельно-економічний коледж.

DSC_0099

На святкування з нагоди 90-х роковин колишньої гімназії з’їхалися євреї з Америки та Ізраїлю. Були і безпосередньо випускники установи.

Організатори  свята п. Алла Агафонова та Аліна Кац продумали все до дрібниць. Приємно, що незважаючи на щільний графік, Мукачівський міський голова знайшов час та можливість відвідати захід. Золтан Ленд’єл привітав учасників урочистостей та розповів їм про сучасне Мукачево з такою любов’ю та гордістю, що кожен, присутній на святкуванні зрозумів – це справжній господар. Згадав пан Золтан і про сильні сторони та економічні показники. З боку запрошених на ювілей гімназії, не обійшлося й без дитячих спогадів, адже раніше майже половину населення міста над Латорицею становили євреї. Недарма ж Мукачево вважалося, завдяки підприємницькій «жилці» його мешканців, центром торгівлі області.

Гостей привітав також відомий у краї підприємець та меценат, колишній мукачівець, пан Ровт Алекс, який уже впродовж багатьох років підтримує різноманітні культурні проекти краю. Змістовним і цікавим також був виступ пані Рут Фікслер, батьки якої народилися в Заакарпатті. Вона продемонструвала відмінні знання історії краю, хоча сама народилася в Ізраїлі.

DSC_0055

На завершення офіційної частини не обійшлося без шофара.  Всі отримали пам’ятні сувеніри на згадку.  А спілкування продовжилось у невимушеній обстановці в ресторані готелю “Зірка”

Яна Величканич

P.S. Хочеться відзначити, що всі, хто мав слово, висловлювали побажання якнайшвидшого миру на Сході України. І це були не лише пусті побажання, бо ж кому, як не євреям знати, що таке війна. До речі, громада відправила в зону бойових дій військову амуніцію нашим бійцям. У свою чергу, Хустська єврейська община но чолі з Володимиром Кацом теж була серед запрошених. Громада приймає активну участь у житті краю.