Вчителька, що виховує учнів піснею, душею та мистецтвом

ол

Вчителька, що виховує учнів піснею, душею та мистецтвом

Справжній Вчитель – це не мудрець, сидячи біля якого якої мудріють інші. Це та людина, яка навчає вихованців самостійно бачити хороше в житті, а погане відсіювати, є безапеляційним прикладом незвичайних досягнень… Оксана Липчей, завідувачка відділу музично-теоретичних дисциплін Хустської школи мистецтв, є педагогом та музикантом за порухом серця та за волею Господньою, адже день від дня наполегливо та самовіддано веде за собою учнів у світ творчої фантазії і високого мистецтва.

Музика, що наповнює серце

Стати педагогом пані Оксані було «написано» на стежині долі, яка, мов вишитий рушник, була рясно скрашена народними мотивами. Адже співала дівчина змалечку, любила фольклор, мамині колискові. Батьки-педагоги навчили доньку відповідальності, працелюбності, старанності та вмінню не відступати перед поставленою метою. Тож кожен шкільний концерт проходив за участі юної вокалісти.

– Навчалась я спочатку в ЗОШ №4, потім продовжила здобувати знання у СШ №6, яка тоді називалась школою-комплекс з естетичним вихованням. Саме такою наша кузня наук залишилась донині, адже даємо путівку в життя творчим дітям, – розповідає вчителька. – Тож довелось бути учасницею різних ансамблів, хорових колективів, звикати до сцени. Моїми першими наставниками стали Володимир Лихачевський та Мар’яна Чаусова. Було цікаво, весело, іноді – нелегко… але пісню я любила понад усе завжди.

Згодом Оксана Липчей вступила на диригентсько-хорове відділення Ужгородського музичного училища  імені Дезидерія Задора, де їй допомагали самоутверджуватись такі відомі постаті на музичному небосхилі області, як Тамара Деяк та Еміл Сокач. А відтак – закінчила і Львівську музичну академію.

Учні – це порив до творчості

-У Хустській школі мистецтв працюю з 1996 року. Веду хор молодших класів, старших класів, викладаю музично-теоретичні дисципліни, очолюю вокальний ансамбль «Перлинка». Робота з дітьми допомагає зануритись у чарівний світ юнацьких мрій. Насправді, всі, хто викладає в школі, люблять свою справу. Інакше, не працювали б. Річ у тім, що тут кожен новий день різниться від попереднього, немає сірості, буденності, – каже пані Оксана. – А вихованці весь час спонукають до творчих пошуків та розкриття власного потенціалу…

Кажуть, що якщо вчитель поєднує любов до справи й до учня – він ідеальний педагог, справжній фанат своєї справи. Шкільні підопічні Оксани Липчей запевняють, що вона справедлива, щира, лагідна та вміє знаходити «ключики» до учнівських сердець. Вчителювання, вочевидь, у неї в генах, бо професійним девізом «музичної мами» є слова про те, що урок неодмінно мусить бути цікавим.

З теплою посмішкою й сама вчителька говорить про теперішніх та колишніх учнів, називає їхні імена, наче перераховує власних дітей.

-Моєю гордістю є Сергій Роман, який зараз співає в «Кантусі», Євгенія Липей, Катерина Альбрехт, Тімея Томищ, Ярослав Коцан… Загалом люблю всіх вихованців і кожна дитина для мене є особливою. Їхні труднощі – це мої труднощі, а їхні перемоги – це й мої перемоги. Разом ми – єдине ціле.

Сцена – як тоталізатор дитячих бажань

Звичайно, кожен творчий педагог прагне показати світові своїх учнів. Для вчителів, що працюють із обдарованими дітьми – це бажання інколи стає просто необхідністю, адже й самі школярі мріють прозвітувати перед широким загалом своїми талантами. Маленькі гарячі серця бажають битися в унісон із піснею… з великої сцени…

-Постійні фестивалі, конкурси, музичні поєдинки є нормою для нас із хористами та учасниками ансамблю «Перлинка». Де тільки не виступали… де тільки не перемагали… Це і «Бурштинове вино» у Рівному, й «Іван Попович збирає друзів» у Буштині, і «Олімп збирає друзів» у Греції, і маса обласних фестивалів, і концерти в Ужгороді, – ділиться думками завідувачка відділу музично-теоретичних дисциплін. – Вдячна директору школи Інні Чернянчук за допомогу у пошитті костюмів і для майже сотні дітей із хору, і для моїх «перлинок», у сприянні в технічному забезпеченні відділення. Загалом Інна Іванівна підтримує нас завжди, є надзвичайно людяною жінкою та прекрасним керівником.

Крім традиційних виступів Оксана Липчей організовує ще й звітні концерти, музичні тематичні лекції… Вона є не лише педагогом для вихованців, але й найкращим у світі другом, що вміє вислухати та зберегти таємницю. Слід зазначити, що робота пані Оксани ніколи не закінчується дзвоником з уроку. Те, що одержують учні в спілкуванні з нею, стає частиною їхньої особистості, бо ж виховує вчителька школярів не просто добрим словом, а піснею, душею, мистецтвом.

Марина Алдон

 

Залишити коментар