Двометровими мурашниками, що на Хустщині, зацікавились туристи

6ffc75cf4c11a3acc256e7a7bd1dec3c

Двометровими мурашниками, що на Хустщині, зацікавились туристи 

Кому не відомо, що мурахи є великими трудівниками. Але от про те, що вони будують для себе цілі вулиці з неймовірно великими житлами, мені, наприклад, чути ще не доводилося. Ось тепер, нарешті, почув і побачив.

Для цього довелося поїхати до села Березове, що за два десятки кілометрів від Хуста. Голова спілки сільського зеленого туризму Хустщини Богдан Біляк допоміг відшукати «село» з незвичайними мурахами,  житла яких, зведені на території місцевого лісництва в урочищі Фрасени, за «комашиними» мірками – хмарочоси.  «Сюди, до кварталу №17 на південно-східній частині доволі крутого схилу, на сімсотметровій висоті над рівнем моря, я частенько приводжу туристів, – розповідає пан Богдан. – Тут на площі близько гектара на відстані від 1 до 6 метрів один від одного розмістилися 18 мурашників. Найменші з них заввишки 0,5 метра, найбільший – двометровий. Завширшки «живі будівлі» починаються від 1,1 метра, а розмір одної сягає аж чотирьох! Є серед мурашників і два з’єднані між собою, які розкинулися на 5,2 метра, а в висоту здіймаються більш ніж на метр». 

Територія, на якій розташовані ці диво-об’єкти, на думку біологів, має важливе наукове, природоохоронне, і естетичне значення, тому дуже важливо зберегти її в нинішньому стані. Фахівці за те, щоб створити тут ентомологічний заказник регіонального значення без вилучення ділянки в землекористувачів. Березівці проти цього не заперечують. Не чекаючи остаточного вирішення справи, місцеві лісівники всі мурашники дбайливо обгородили й надійно їх охороняють.

Стоячи біля мурашиної вулиці, незримо відчуваєш присутність мільйонів міні-створінь. Тиша, і саме в цю мить пригадався факт, встановлений ученими: мурашка може підняти вагу, яка майже в сто разів перевищує власну масу комахи! Ось тобі й відповідь на запитання, як поблизу Березова виросли 18 пірамід. При цьому, як не дивно, дослідження ентомологів спростовують міф про суперпрацьовитість мурах. Виявляється, лише 80 відсотків із них займаються справою, чистячи житло та збираючи їжу; інші – «лінивці», причому вони залишаються такими й тоді, коли частину «робочих» мурашок забрати.

Василь БЕДЗІР

Закарпатка

Залишити коментар