У скільки обійдеться шкільний випускний для хустян?

P6010092

У скільки обійдеться шкільний випускний для хустян?

Зовсім скоро сьогоднішні одинадцятикласники прощатимуться зі своїми «альма-матер». 31 травня останній шкільний бал танцюватимуть  178 випускників Хуста. Але вже зараз між дівчатами точаться завзяті дискусії – хто що вдягне, а між батьками лунають нарікання на «космічні» ціни фото-відео та харчового сервісу…

Сукня для Попелюшки за ціною піврічної зарплати

Шкільного випускного чекають всі: хто з радістю, хто з легким сумом, а хто з нетерпінням. Для учнів  цей день асоціюється з довгоочікуваними атестатами про повну середню освіту, для вчителів – із прощанням з вихованцями, а для татусів та матусь – із веселою гулянкою в кафе чи ресторані…

-Думаю про 31 травня з тривогою в душі, адже в доросле життя виряджатиму своїх вихованців, яких люблю, як власних дітей, із якими провела сім років пліч-о-пліч,  – каже класний керівник випускників Хустської СШ №6 Марія Бобик. – Організацією святкування займаються виключно батьки, але щоб їхні діти на центральній міській площі усіх вразили нарядами, знаю, що викладуть чималу суму.

– Практика показує, що зібрати дівчину на випускний бал обходиться значно дорожче, ніж хлопця. – наголошує продавець салону вечірнього вбрання Наталія Поп. – Ціни, звичайно, варіюються: можна знайти непогані платтячка  і за 1500 гривень, а можна й за 5000. Якщо є гроші і бажання, сума спокійно піднімається до позначки з чотирма нулями. Якщо фінанси співають романси, то можна трохи заощадити, придбавши тканину і замовивши наряд у кравчині. Але знову ж таки, тут все залежить від того, яке сукно ви візьмете, і хто шитиме вбрання.

На ринку ціни на одяг для випускників трохи нижчі. Зокрема, костюм для юнака можна купити за 700-800 гривень, сарафан для дівчини – за  800-900. Проте далеко не всі Попелюшки мають бажання позувати перед фотокамерами 31 травня в дешевій одежі…

-Не хочу в такий знаменний день одягати ширпотреб, – ділиться думками одинадцятикласниця Вікторія Марко. – Звичайно, грошей на сукню від «Кутюр» у нас із мамою немає, але ми вже замовили плаття в Угорщині. Декому з однокласниць наряди привезуть із Польщі, комусь із Чехії. Знаю, що багато хто братиме одяг у прокатних пунктах, декілька подруг замовляли стильні сукні через Інтернет.

Недешеві «дрібниці»

Крім костюма або сукні випускникам потрібно подумати ще й про чимало аксесуарів, зокрема, про взуття, сережки, ланцюжки…

Скажімо, вартість сорочки коливається від 120 до 300 гривень. Галстук у середньому коштує 50 гривень. Продають також набір – жилет і галстук разом. Коштує такий наряд 250 гривень. Чоловічі туфлі «тягнуть» на  250-800 грн., жіночі молодіжні босоніжки – 200-600 грн. Окремі продавці, правда, збувають минулорічний товар і дешевше.  

-Якщо для хлопців зазвичай купують чорне взуття, то дівчата надають перевагу яскравим барвам. Саме через «брендовість»  кольору ціна товару може бути вдвічі вищою, – коментує власник однієї із взуттєвих крамниць міста над Тисою.

Та це ще далеко не все!  Прикраси – якщо взяти біжутерію, то обійдуться у 200 грн., срібло – 1000 грн., золото – 5000-6000 грн.

Окрему суму потрібно також виділити на похід  до перукарні та салону краси. Уже зараз школярки активно підбирають зачіски і записуються до майстрів. Вартість вечірньої нескладної зачіски на середню довжину волосся стартує від 150 гривень. Макіяж – 150-200 грн., манікюр – 200 грн., але якщо ще врахувати послуги солярію (а ними за статистикою користуються близько 40% випускниць), то додайте ще 120-180 грн.

Фото на згадку і ніч у кафе

Практично усі випускники звертаються до професійних фотографів та операторів. Коштують їхні послуги по-різному.  Деякі погоджуються працювати за 100 гривень за годину, дехто – за 400. Однак найчастіше батьки наймають фотографа на добу – від ранку до ранку. Така робота обходиться в середньому за 3 000 гривень. Окремо – потрібно розраховуватись за альбоми (від 200 гривень і більше) та за запис світлин на диск. Що ж стосується відео – «операторський сервіс» теж достатньо дороге задоволення і вартує 3000 – 4500 грн.

Наступне важливе питання: де буде проходити випускний вечір після закінчення урочистої частини. Раніше випускники часто залишалися в стінах рідної «альма-матер», а столи накривали прямо в актових або спортивних залах. Зараз же, як правило,  батьки орендують кафе і замовляють тамаду. Ціна такого задоволення – 150-300 грн. з людини.

Отже, свято прощання зі школою обходиться у  майже тримісячний бюджет середньостатистичної сім’ї. Мало це чи багато судити тим, хто витрачає свої заощадження. Але ж випускники – це великі діти, які хочуть виглядати в цей день якнайефектніше, а люблячі батьки прагнуть допомогти своїм чадам…  Хоча з нинішніми зарплатами декому доводиться відмовлятись від повноцінної їжі, економити на транспорті, засобах зв’язку, родинному добробуті, усвідомлюючи, що шкільний випускний у сина чи доньки  тільки раз у житті.

Марина Алдон

 

У Хусті пройшов фестиваль «Долина нарцисів»

Фестиваль інвалідів=Долина нарцисів=2014 030

У Хусті пройшов фестиваль «Долина нарцисів»

18 травня в Хусті пройшов VІ Міжнародний фестиваль «Долина нарцисів». Це  неординарний захід, бо його учасниками є не просто талановиті співаки, декламатори, поети та танцюристи з різних куточків держави, а люди з обмеженими фізичними можливостями, ті, хто найбільше потребує уваги, спілкування з однодумцями, підтримки.

Творче свято зібрало у місті над Тисою більше сотні учасників із Хмельницького, Донецька, Сум, Вінниці, Києва, Запоріжжя, Одеси, Севастополя, Червонограда, Львова, Києва, Ужгорода, Мукачева, Рахова, Іршави, Тячева та інших куточків України.

-У нас не просто Схід і Захід об’єдналися для спільної участі в фестивалі, а показали, що інваліди – такі ж громадяни нашої Вітчизни, як інші і, незалежно від того, де вони народились і живуть, можуть товаришувати, мати спільні проблеми, погляди на життя. Учасники були вражені закарпатською гостинністю, прекрасними краєвидами і теплом сердець хустян, – поділилася організатор заходу, голова благодійного фонду «Любов»  Любов Яцук. – Дійсно дорослі й діти, незрячі і слабочуючі, колясочники та малюки з хворобою Дауна разом виступали, демонстрували мистецькі здібності та таланти. Дехто читав власні вірші, хтось – декламував чужі, були такі, що показували пантоміму, співали, вражали хореографічними композиціями. Бо ж навіть, якщо людина фізично обмежена, життя продовжується! Батьки не повинні впадати у відчай, якщо їхнє дитя відрізняється від натовпу, треба просто шукати в ньому таланти і допомагати самоутверджуватись.

Фестиваль інвалідів=Долина нарцисів=2014 044

Справді найбільше на фестивалі відзначилась саме молодь та діти з функціональними обмеженнями. Неабияк розчулили присутніх на святі виступи маленької обдарованої дівчинки з Яблунівки Аніти Салтай та юного хустянина Павла Поради.

Атмосфера свята була доброзичливою й піднесено, хтось виступав вперше, а для когось подібні дійства вже стали звичкою.

-Важливо, що творчі фестивалі не просто згуртовують людей зі схожими проблемами, але й дають стимул для подальшої роботи над собою, ентузіазм та запал, – заявила Л.І.Яцук. – Бо тільки мистецтво у всіх його проявах здатне піднести особистість, вирвати з тенет важкої реальності, наповнити сенсом буття. І наш фестиваль дав чудовий шанс показати світу таланти незламних духом, сильних людей, фізична обмеженість яких не завадила їм творити дива та дарувати радість іншим.

Марина Алдон

“Карпатський об’єктив”

Мистецький тріумф «Хустяночки» у Львові

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мистецький тріумф «Хустяночки» у Львові

Цими днями у львівському театрі опери і балету пройшов регіональний етап IV-го Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського. Слід зазначити, що цей захід вважається найпрестижнішим танцювальним  конкурсом у державі, він є своєрідною яскравою мистецькою подією для шанувальників народного хореографічного мистецтва.

Конкурс відбувається лише раз на три роки, тож колективу, аби представити свій творчий доробок на заключному гала-концерті і здобути визнання провідних фахівців народного танцювального мистецтва, потрібно пройти впродовж року три відбіркових тури (обласний, регіональний та всеукраїнський). Цьогоріч у заході взяли участь ансамблі зі Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Волинської та Тернопільської областей.

Наш край на фестивалі представляв дитячий зразковий ансамбль «Хустяночка» під керівництвом Ірини Гнепи. На розгляд журі та глядачів колектив представив бойківський танець «Танцюймо, бойки!» та фольклорно-хореографічну композицію «Гей, Маріко, подь іграти!». Відрадно, що хустські танцюристи не тільки гідно захистили честь Срібної землі, але й у номінації «Є» (вікова категорія учасників 11-14 років) вибороли перемогу.

У коментарях судді відзначили високий художній рівень, драматургію і режисуру танців, оригінальність, виразність та емоційність хореографічних творів.

Попереду в «Хустяночки» третій всеукраїнський тур та гала-концерти, які відбудуться в Києві у жовтні – листопаді. Тож вихованці хореографічного відділу Хустської школи мистецтв, учасники творчої трупи колективу ще мають час для підготовки нових цікавих номерів, адже їхня наставниця І.А. Гнепа впевнена, що у творчої досконалості немає меж!

Марина Алдон

“Карпатський об’єктив”

Операція «Акциз-2014» на Закарпатті

aksizi

Операція «Акциз-2014» на Закарпатті:

детінізація та збільшення надходжень

«В межах виконання доручення заступника Міністра доходів і зборів України Володимира Хоменка щодо проведення операції «Акциз-2014» ГУ Міндоходів у Закарпатській області проводить заходи з детінізації ринку підакцизних товарів», повідомив Михайло Шукост, в.о. заступника начальника – начальника слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Закарпатській області.

Так, оперативниками за результатами проведених відпрацювань протягом березня – травня 2014 року перевірено 409 суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі підакцизними товарами. За результатами відпрацювань вилучено з обігу 4725 пляшок горілчаної продукції з наклеєними рекламними етикетками із зображенням «Козачка».

Лише в квітні 2014 року до ЄРДР внесено відомості про вчинення 5 кримінальних правопорушень за статтями 204 та 199 Кримінального кодексу України.

Загалом в поточному році протягом активної фази операції «Акциз-2014» співробітниками слідчо-оперативних підрозділів з незаконного обігу вилучено підакцизної продукції на 1 млн. 357 тис. грн. В тому числі – 376 декалітрів спирту на 239 тис. грн., 9301 декалітрів лікеро-горілчаних виробів на 676 тис. грн., 16,6 тис. пачок тютюнових виробів на суму 191 тис. грн. Також в рамках кримінальних проваджень вилучено 15613 марок акцизного податку.

Оперативниками ГУ Міндоходів у Закарпатській області у поточному році виявлено 3 підпільні цехи по виробництву фальсифікованих алкогольних напоїв, по 2 з яких кримінальні провадження відносно причетних осіб скеровано до суду.

– Проведені оперативниками заходи дозволяють убезпечити громадян від вживання неякісної, часто – небезпечної для здоров’я, продукції.  Також це суттєво збільшує надходження коштів до бюджету держави від реалізації доброякісної продукції, – зазначив Михайло Шукост.

Так, за січень-квітень 2014 року до Державного бюджету надійшло 10 млн. 801,1 тис. грн. акцизного податку та 8 млн. 294 тис. збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства. За рахунок посилення контролю за обігом та виробництвом підакцизних товарів у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року надходження акцизного податку збільшились на 1 млн. 570,5 тис. грн. або на 17%.

Інформаційно-комунікаційний відділ

Головного управління Міндоходів у Закарпатській області