На Хустщині незаконно вивозять гравій

IMG_1731

На Хустщині правоохоронці боряться з незаконним видобуванням піщано – гравійної суміші

На березі русла річки Тиса, неподалік с. Сокирниця невідомі на чотирьох автомобілях марки КАМАЗ , одній  ТАТРІ та  КРАЗі за допомогою трактора  грузили гравій.

Про таку інформацію сповістив по спецлінії «102» правоохоронців небайдужий мешканець Хустщини. На вказане місце виїхала слідчо-оперативна група разом з працівниками по боротьбі з економічною злочинністю дільничним інспектором міліції та інспекторами рибохорони .

Дана подія внесена до Єдиного обліку досудових розслідувань та правоохоронцями проводиться відповідна перевірка.

 

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

01

КАЛЕНДАР ПІДПРИЄМЦЯ

 

20 червня, п’ятниця

Останній день подання

-податкової декларації з ПДВ за травень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю

-копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за травень в електронному вигляді усіма платниками ПДВ

-звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів роботодавцями за травень (форма № Д4 (місячна))

-декларації акцизного податку за травень

-податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за травень платниками, які обрали місячний період для звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі в травні

-розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за травень

-податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України за травень

-заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з IІI кварталу

 

Останній день сплати

-авансового внеску з єдиного податку за червень платниками, віднесеними до першої та другої груп

-єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за травень

 

Де подіти дітей під час канікул?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Де подіти дітей під час канікул?

Літні канікули – найбезтурботніша для дітей пора року, для школярів – довгоочікуваний час свободи від уроків та шкільних парт. У той же час для батьків – період альтернативних пошуків найоптимальніших варіантів куди відправити малюка, аби призначене для відпочинку та оздоровлення тримісячне звільнення від занять справді наповнило молодий організм силами та бадьорістю, а не перетворилося на блукання заасфальтованими вулицями чи сидіння перед монітором комп’ютера. На жаль, ситуація в державі така, що ризикувати безпекою дитини наважується далеко не кожна матуся, але, з іншого боку, питання чим і як зайняти своє чадо під час канікул від цього не втрачає актуальності. Тож як організувати відпочинок дитини так, щоб малюкові було цікаво, а у батьків не щемило серце від тривоги,чи все гаразд із рідною кровинкою?

Канікули в таборі

Для тих дітей, що залишаються у місті, на жаль, на час літніх канікул не працюють гуртки, спортивні секції,  не організовуються туристичні походи, екологічні та краєзнавчі експедиції. Тож у першу чергу, батькам спадають на думку традиційні табори, санаторії, оздоровчі, профільні та наметові табори, спортивно-оздоровчі бази відпочинку, розташовані на території області. Тут діти дихають свіжим повітрям, знаходять друзів та за насиченим дозвіллям не помічають, як летять дні. У такого відпочинку чимало переваг: дитина недалеко, її завжди можна провідати, вартість путівки відносно невелика, а користь для здоров’я очевидна. Загалом табори розраховані саме на школярів – від 8 до 16 років, а в залежності від умов проживання, тривалості заїзду та насиченості розважальної програми вартість такого відпочинку коштує від 2000 до 10000 гривень за повну зміну. Більшість таборів приймають 3-4 зміни за літо, хоча часто дозволяється заїзд і на декілька днів. Щоправда, слід мати на увазі, що через зручність та порівняно невисоку вартість відпочинку у дитячих таборах місця нерідко заброньовані на місяць вперед.

Поїздка до моря

Цей вид відпочинку досить популярний. Багато сімей влітку вирушають до моря, щоб поправити здоров’я і відпочити від турбот. Наразі, після анексії Криму, найбільш придатною для оздоровлення у нас залишається Одещина.  Проте там не дуже безпечно. І все ж… є маса варіантів не дуже дорогого відпочинку в Туреччині, Греції, Хорватії.

Проте дорослим варто замислитися над тим, що зробити для того, щоб малюк не нудьгував на пляжі або в готелі. Цікавими для дітей можуть бути екскурсії до визначних місць, галерей, музеїв, театрів, до дельфінарію, зоопарку, цирку.

У село до бабусі…

Ще один поширений (і найбільш безпечний) варіант літнього відпочинку – канікули на дачі або в селі. У цьому випадку іноді важко буває уявити, як провести канікули з користю в глушині, де, крім лісу, поля та річки нічого немає.

Однак і тут є вихід. Можна доручити дитині зробити щось корисне в городі, або доглядати за домашніми тваринами. Це привчить до відповідальності і уважності. Заодно можна організувати цікаві заняття – будівництво шпаківень на зиму, установку флюгера або похід у гори. На природі теж може бути цікаво, якщо дорослі подбають про те, малюк був зайнятим чимось ще, крім безцільного гуляння уздовж будинку.

Крім того…. 

На жаль, на Хустщині не всі батьки мають можливість оздоровити малюків у таборах, поїхати на море, чи відправити маля до родичів, тож їм залишається альтернатива – брати відпустку і більше часу проводити зі своїм чадом. Проте у  багатьох сім’ях старі члени родини виїжджають на заробітки за кордон, залишаючи дітей на дідусів та бабусь, які фізично не в силі вгледіти за всіма юнацькими пустощами. Однак і в цьому випадку існує маса способів захопити дитину навчанням і розвитком інтелектуальних здібностей. Головне – не пускати все на самоплив і тоді, малюк не тільки виросте за літо, але й стане розумнішим.

Марина Алдон

Головний міліціонер області вирішував проблеми хустян

1402046969_10458130_714774991897746_6050180547872932955_n

Головний міліціонер області вирішував проблеми хустян

На прийом громадян до очільника обласної міліції Сергія Шаранича завітали громадяни з особистими проблемами та місцеві журналісти.

Першими звернулися колишні працівники міліції з питанням поновлення на роботі. Працівники ТОВ «УТОГ» прийшли подякувати за тісну співпрацю з правоохоронцями. Голова цього товариства пані Ірина каже, що завдяки проведеній профілактичній роботі з боку правоохоронців, вже останні пять років хулігани їхній клуб не турбують.

Сергій Шаранич поцікавився роботою товариства. Жінка розповіла, що вони завжди допомагають людям з вадами слуху. Пані Ірина розповіла, що в їхньому клубі числиться загалом 189 людей з вадами слуху. Вони завжди проводять масові заходи, разом відмічають день народження та інші святкування.

Також до очільника міліції звернувся приватний адвокат та житель Хустського району з особистих питань.

Осторонь не залишились і журналісти регіональної телекомпанії «Хуст». Їх цікавили такі питання, як боротьба з кишеньковими злодіями, притягнення до кримінальної відповідальності неповнолітніх, протидія незаконним заволодінням автомобілями, як захистити себе та своє майно від крадіїв. Також їх цікавила думка Сергія Шаранича щодо ситуації, яка склалася на сьогоднішній день в Україні. На всі питання полковник міліції дав вичерпні відповіді, а також, користуючись нагодою, привітав журналістів з їхнім професійним святом – Днем журналіста.

Після прийому громадян очільник УМВС провів підведення підсумків діяльності Хустського міськвідділу.

Агнеса Куртяк,

Хустський МВ УМВС

Біженці зі Сходу почали прибувати на Хустщину

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Біженці зі Сходу почали прибувати на Хустщину

Цими днями на Закарпаття почали приїжджати біженці з тих областей, де йдуть бойові дії. Люди перелякані, занепокоєні, адже на вулицях гине мирне населення, часом – жінки, у небезпеці діти, активісти, молодь, літні люди… Багатьом потрібен притулок, дах над головою, їжа, одежа, малюкам – іграшки, засоби гігієни…

Як зазначив голова Хустської РДА Іван Рогач, найближчим на територію району очікується прибуття приблизно двох сотень переселенців.

-Скільки точно буде біженців, прогнозувати важко, адже війна не вписується ні в які статистичні рамки. Але ми співпрацюємо з мешканцями зі Сходу через благодійні фонди, знаємо, що активісти в небезпеці, їх потрібно десь розмістити, – зазначив очільник району. – Тому звертаюсь до всіх  краян, хто може допомогти житлом та продуктами тим, хто змушений залишати рідні домівки і їхати до нас, звертатись у сільські ради чи в райдержадміністрацію. Не будьмо байдужими до чужого горя, не стіймо осторонь проблем у нашій державі, адже всі ми християни і знаємо, що маємо допомагати ближнім у біді.

Наразі дві родини з Донецька живуть у Нижньому селищі, на еко-фермі «Зелений гай» француза Ореста Дель Соля. Сам власник Європейського кооперативу «Лонго Май» вільно спілкується з гостями українською мовою, люб’язно пригощає сніданком з кавою.

-Чим можу, тим і підтримую донеччан,- каже господар маєтку. – Вдома залишатись цим людям було небезпечно.

-Ми познайомилися через групу «SOS-Донбас» у Інтернеті,  – розповідають для «Карпатського об’єктива»  гості за Сходу Оля та Віктор, – Родина Ореста дуже інтелігентна, порядна та працьовита. Ми дуже вдячні за його гостинність. Наші активісти зараз змушені їхати за межі так званої «Донецької республіки», бо що там відбувається, важко описати словами. Якщо сепаратистам сподобається якийсь автомобіль, на блок-посту вони просто можуть його конфіскувати. Знаємо випадки, коли беруть у полон військових, сусіди «здають» тих, хто їм не подобається сепаратистам (навіть не причетних до Євромайдану).

-Не можна стверджувати, що всі донеччани проти України, – ділиться думками пані Ольга. –   Більшість мешканців Донбасу (приблизно відсотків 60) підтримують єдність нашої держави, у селах навіть більше. Багато хто дуже хотів голосувати на президентських виборах, але не було можливості . Крім того, під час мітингів за єдність України наших збиралося не менше 10 тис. щоразу, їхніх – же не більше 500-700 осіб. Але ми стояли мирно, а вони приходили з битами, провокуючи бійки. Правоохоронці ж спокійно пропускали сепаратистів, нас не захищали. Пій ейфорії щодо ДНР минув, скрізь панує бардак, наші земляки зрозуміли хто є хто і хочуть жити у мирі та спокої.

-Серед наших активістів є й серйозні підприємці, і дуже багато молоді, і навіть чимало старших пенсіонерів, 70-80-річних дідусів та бабусь. – стверджує пан Віктор. Звичайно, тут нам затишно й спокійно, але серце болить, думаючи про те, як там вдома…

Прикро, що сепаратистські сили Донбасу скочуються до прямого терору громадян, не згідних з ідеєю розколу країни. Із кожним днем збільшується кількість людей, вимушених покинути рідні домівки і шукати роботу і притулок в інших регіонах України, в тому числі й на теренах Закарпаття. Тож приємно, що хустська влада взялась допомагати біженцям, а мешканці краю показали приклад гуманності та взаємовиручки.

Марина Алдон

«Карпатський об’єктив»