Хустщина відзначила День Конституції України

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хустщина відзначила День Конституції України

26 червня у районному будинку культури відбулися урочистості з нагоди відзначення 18-ої річниці Дня Конституції України, 69-ї річниці входження Закарпаття до складу України,  Дня Державної служби України та Всеукраїнського дня молоді.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У заході взяли участь очільники міста й району, директори навчальних закладів, керівники оздоровчих, правоохоронних структур, підприємств та організацій, інтелігенція Хустщини. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Небесної сотні та мужніх воїнів, які загинули на Сході, обороняючи територію рідної держави від окупантів та сепаратистів.

Свято відкрив голова Хустської РДА І.Ю. Рогач.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-28 червня усі ми відзначаємо велике державне свято – День Конституції. Прийняття основного Закону закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, сприяло підвищенню міжнародного авторитету нашої Вітчизни на світовій арені. Уперше на законодавчому рівні Конституція допомогла об’єднатись та згуртувала громадян усіх національностей у єдину політичну націю – український народ. – наголосив Іван Юрійович. – За 18 років дії Конституції в Україні виросло нове молоде покоління, яке вимагає змін. І зараз ми маємо прийняти активну участь у створенні нової Конституції, яка повинна забезпечити безповоротний шлях нашої Батьківщини до європейських цінностей, шлях до демократії. Незважаючи на тернистий шлях державотворення і нелегку кризову ситуацію, що склалася довкола України, факт історичного входження Закарпаття до складу нашої держави має величезне історичне значення, адже відбулося згуртування українського народу в єдину сім`ю. Цього ж місяця відзначається День державної служби. Слід зазначити, що на службовців покладено відповідальне завдання – забезпечувати практичне виконання завдань держави. В останню неділю червня українська юнь відзначає своє свято – День молоді. Це свято творчості й натхнення, енергії і запалу, пізнання і самоствердження, любові і романтики, дерзань, пошуків, відкриттів і реалізації найсміливіших сподівань.

Далі до велелюдного зібрання звернувся голова Хустської районної ради В.І. Губаль.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Шановні краяни! Світовий досвід свідчить, що найуспішніше розвивається та суспільна система, в якій найбільш повно розкривається творчий потенціал людини. Саме вільна і відповідальна особа є головною рушійною силою сучасної цивілізації, творцем всіх складових суспільних відносин – політичних, економічних, соціальних, правових, етнічних, конфесійних, наукових, культурних, – підкреслив Василь Іванович. – Ми чітко повинні усвідомлювати, що належна повага до букви і духу Конституції – обов’язок  як громадянина, так і представника будь – якої гілки влади та місцевого самоврядування. Вірю, що спільними зусиллями ми зуміємо побудувати таку державу, про яку мріяли й за яку віддали життя наші предки. І за яку й сьогодні йде боротьба. Пам’ятаймо, що як сьогоднішній, так і завтрашній день залежить особисто від кожного з нас. Ваш патріотизм, небайдужість й активна життєва позиція, чесна і наполеглива повсякденна праця – ось запорука щасливого майбутнього наших сімей, родин, району, області й цілої України. Від усього серця бажаю вам міцного здоров’я та творчого натхнення, добробуту і затишку у ваших родинах, мудрості і далекоглядності, високих досягнень, успіхів у праці та нових звершень заради реалізації принципів Основного Закону нашої Вітчизни – народовладдя, гуманізму та законності.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відтак слово взяв в.о. міського голови І.М. Фетько.

-Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу, – зазначив Іван Михайлович. – Для кожного цей день має своє значення, але в ньому втілюється прагнення до гідного життя, реалізації природних прав нації. А також – дається точка відліку правової історії громадянського суспільства. Тому, визнаючи історичну вагу події, яка сталась 28 червня 1996 року, коли на зміну радянській конституції була прийнята Конституція незалежної України, варто згадати про історично першу українську Конституцію – Конституцію Пилипа Орлика. Вона була прийнята 300 років тому в формі договору Гетьмана Війська Запорізького з козацтвом і старшиною. Це була одна з перших конституцій у світовій історії. Вона проголосила демократичні цінності, які глибоко закорінені в свободолюбивій українській душі. Сьогодні ми усвідомлюємо головний закон країни, як гарантію громадського миру та згоди, як основу сильної держави, що забезпечує кожному громадянинові свободу і можливість самореалізації. Тому ми повинні пам`ятати, що держава – це не лише чиновники і депутати, держава – це весь народ. І від щоденних дій кожного з усіх нас залежить успіх у будівництві країни, якою пишатимуться наші діти та онуки. Вітаю також держслужбовців та юнь зі святом і усіх краян із черговою річницею злиття нашою області із матір’ю-Україною. Бажаю сім’ї здоров’я та миру, добробуту та впевненості у завтрашньому дні. Нехай наша праця буде успішною. Хай процвітає наше місто, наша держава. Нехай благословить нас Господь.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кращих представників різних галузевих структур Хустщини під час святкування було нагороджено грамотами та подяками від Закарпатської ОДА, обласної ради та Хустської міської, районної рад та райдержадміністрації.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А справжньою «родзинкою» урочистої частини стали концертні номери. Зокрема, виступ Хустського народного інструментального квартету (керівник Оксана Нодь), учениці Хустської СШ №6 Іванни Сабадош із власним віршем «Україно!», солістки народної студії естрадного співу «Фортуна» Ренати Бірти (кер. Євген Щербан), народного вокального квінтету «Синьогори» (керівник Світлана Голбан) та інших.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Марина Алдон

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Залишити коментар