Володимир Кащук: «Центр скоро стане окрасою нашого міста і гордістю хустян…»

план центру

Володимир Кащук: «Центр скоро стане окрасою нашого міста і гордістю хустян…»

Реконструкція центру у Хусті нарешті  набула такої фази, що не помітити суттєві зміни на ділянці від ринку до майдану Незалежності  не може хіба що сліпий. Цю тему оговорюють і хустяни, і гості міста над Тисою. Щодо того, як виглядатиме населений пункт після завершення капітального ремонту центральної частини, точиться чимало розмов. Тож ми попросили Хустського міського голову Володимира Кащука детальніше розповісти краянам про те, якого вигляду набуде Хуст після реконструкції і коли завершаться роботи, пов’язані із благоустроєм.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA-Володимире Павловичу, «обличчя» нашого міста наше вже давно потребувало змін. Як кажуть жінки, не косметичних процедур, а пластичної операції… Чому реконструкція розпочалась саме тепер?

-Справа в тому, що будь-які масштабні роботи потребують певного часу на офіційні процедури, розробку та доведення до ладу документації, що залишається непоміченим громадою, та в той же час, віднімає багато часу. Питанням реконструкції центру я займаюся ще з 2011 року, відколи вступив на посаду очільника міста. Спочатку довелось переробляти проектно-кошторисну документацію. Ця процедура тривала приблизно рік. Потім новий проект мали затвердити на рівні області, відтак – розпочався тендер на виконання робіт, який виграла фірма ПБО «Тиса».

-Тобто, більшу частину роботи вже зроблено?

-Так. Торік  на передринковій площі та майдані Незалежності проходила заміна комунікацій. Усе почалося із прокладення нового водогону, частково – каналізаційної системи. Відтак було замінено центральний силовий кабель, що живить місто, газопровід, добудовано каналізаційний колектор, розпочався демонтаж дорожнього покриття. Було розібрано бруківку на тротуарах. У цьому році уже з початку березня почали робити  ливневі каналізаційні стоки, встановили колодязі. До речі, саме під землею у нас проходить лінія електропередач, мережа відеоспостереження. Працівники Хустської філії ПАТ «Закарпатгаз» замінили зношені газові труби  високого тиску на сучасні пластмасові. Також у рамках підготовчих робіт провели демонтаж елементів благоустрою та профілювання дорожнього покриття.Біля ринку наразі встановлено бордюри, проходить викладення тротуарної плитки.

-І дорого це все коштує?

-Так. Підготовчі роботи (проект розроблено ТзОв «Модулер» у травні 2013 року, він пройшов експертизу у ДП «Укрдержбудекспертиза») коштував 725 069 грн., кошторисна вартість будівельних робіт ( так само проектування, проект розроблено у вересні 2013 року) склала 17 617 182 грн. Станом на 21 травня освоєно коштів: 219000 грн. – підготовчі роботи, 2 836 000 грн. – будівельні роботи. Звичайно, це величезні суми, але й ділянка роботи, що проводиться – також немаленька.

-Мета реконструкції не тільки у заміні дорожнього покриття, встановленні бруківки замість старого асфальту?

-Ні. Наше місто, що славиться унікальною Долиною нарцисів та було колись столицею Карпатської України, має перетворитись на туристичне і відповідати сучасним вимогам та потребам відвідувачів і гостей. Звичайно, ми повинні зберегти історичне та архітектурне надбання, але мусимо і дещо змінити, покращити. До речі, ремонт центру у нас не проводився з 80-х років минулого сторіччя… Та місто – це живий організм, який росте, розвивається, потребує вдосконалення. І якщо певна структурна ланка цього організму не відповідає сучасним вимогам, то, звісно, дуже помірковано і виважено, її потрібно реконструювати або замінити.

Тож, згідно з проектом, у нас передбачено облаштування пішохідної зони з гранітної колотої шашки (6 378 м2), з бетонних ФЕМ (2 391 м2), проїжджої частини з гранітної колотої шашки (3 227 м2), центральної міської сцени, зони для паркування 62 автомобілів, тротуарів із бетонних фігурних елементів (1 569 м2), встановлення системи зовнішнього відеоспостереження на 22 камери, зовнішніх мереж електроосвітлення, 15 світильників вуличного освітлення, 65 паркових світильників, 25 декоративних світильників біля відпочинкових зон, поверхневого водовідведення (дощова каналізація із бетонних лотків), обмежувачів руху автомобілів (2 шлагбауми, 28 чавунних стовпчиків), 100 лавок, 81 урни, елементів малої архітектурної форми…

-А як буде з паркуванням, автомобілями  та пішохідними ділянками у центрі після завершення реконструкції?

-Проектом виконавчого комітету Хустської міської ради від 28 березня 2012 року було передбачено виконати концептуальну заміну призначення вул. Карпатської Січі та частину Майдану Незалежності, які на даний час переповнені автомобілями, на пішохідну зону із можливістю короткочасного проїзду службового транспорту.  Ця вулиця є центральною частиною міста, має історичне значення, тут розташовані основні соціально-культурні заклади. Крім того, у Хусті повинна справді бути пішохідна зона.

Та поряд із цим, на ділянці, неподалік ринку, буде спеціально облаштований майданчик для автомобілів, паркінг, стоянка,  рампи. Слід зазначити, що на сьогодні у місті ряд центральних вулиць досить завантажені транспортними засобами. Ситуацію ускладнюють припарковані автомобілі, які водії залишають там, де є вільне місце. Незабаром такого хаосу з машинами в центрі не буде.

-Хустяни непокояться, що в оновленій центральній частині міста над Тисою не буде зелених зон, дерев. Адже старі насадження вирізали, а нових поки що ніхто не садить…

-У центрі міста буде кілька зелених зон, клумби з квітами, лавиці… Зелені насадження включатимуть і декілька десятків видів дерев, і кущі, і квітучі рослини. Загалом площа озеленення складатиме 3 874 м2. Усі ми розуміємо, що зелений масив є резервуаром чистого повітря для населеного пункту, це – своєрідні легені, які створюють сприятливий мікроклімат і оздоровлюють довкілля. У свою чергу, центр – це серце міста, де краяни повинні відпочивати, отримувати естетичну насолоду від споглядання прекрасного. А ніщо є не заспокоює так, як жива природа та вода…

– З приводу води. А чи матимуть хустяни фонтан?

-Звичайно. І не один, а цілих два. Один із них – менший (діаметром 5 метрів), розквартирується біля кінотеатру «Тиса». Колись там був міні-фонтан. Але новий матиме гарний ошатний вигляд, буде круглим, а не квадратним, як попередній. До речі, кілька підприємців міста над Тисою готові долучитися і допомогти у його спорудженні. Новими будуть і технічні рішення при реконструкції, і сучасне обладнання. Інший – великий (діаметром 15 метрів), міститиметься безпосередньо в центрі.

-І коли це буде? Коли взагалі закінчиться реконструкція центру?

-Ремонтні роботи у нас проходять поетапно. Кожна ділянка має бути закінчена протягом певного часу. Зокрема, до 1 червня маємо завершити площу від ринку до вулиці Карпатської України (Рєпіна), до 1 липня – територію до місця, де колись стояв пам’ятник Леніну, до 1 вересня – центральну частину до «Ренесансу», а до 1 грудня – до універмагу «Хуст».

Отже, впродовж цього року  центр хочеться повністю оновити, зробити по-справжньому європейським. Сподіваюся, з фінансуванням буде все добре. Вірю, що за півроку проект вдасться повністю реалізувати і центр скоро  стане окрасою нашого міста і гордістю хустян. Кажуть, що в місті, як у хаті, усім має бути зручно і мені дуже хочеться, щоб у нашому спільному домі краяни почувалися саме так – комфортно, захищено та добре.

-Дякую за розмову. Переконана, що хустянам було дуже цікаво дізнатися про те, яким незабаром буде наше місто із «перших вуст».

Розмовляла Марина Штефуца

Залишити коментар